Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Tiden skriger på dannelse

Søren Pinds ønske om at styrke dannelsen retter ikke i sig selv op på årtiers dannelsestab og historieløshed, men det er et skridt i den rigtige retning i en kaotisk tid.

En ny tendens har meldt sin ankomst på de danske universiteter. Det er ganske normalt, at de studerende har forældre med til åbent hus-arrangementer, og det hører til dagens orden, at det er forældre, der henvender sig til universiteterne for at høre mere om adgangskrav, optagelse og så videre. Det er heller ikke usædvanligt, at det er forældre, der fører ordet, hvis der klages over en eksamen eller ønskes studietid i udlandet.

På nogle uddannelsesinstitutioner har man taget konsekvensen af denne ”udvikling” med målrettet informationsmateriale til forældre. Man har med andre ord tilpasset sig det infantiliserede curlingsamfund version 2.0, hvor barndommen åbenbart aldrig slutter, og hvor individet uanset alder har fokus på sig selv og egne rettigheder, bl.a. fordi det bekræftes fra forældre og samfundet. Giver det særligt håb for fremtidens samfund og sammenhængskraft, hvis man mener, det også er afhængigt af fællesskabsfølelse, behovstilsidesættelse og evne til at se sig selv i en større historisk og kulturel sammenhæng? Nej, ikke specielt.

Venstres uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind, har luftet, at han gerne ser filosofikum, som de studerende på universiteterne indtil 1971 skulle bestå for at kunne læse videre, genindført, ikke kun på universiteterne, men også på de korte og mellemlange uddannelser. For Søren Pind handler det, som han har udtalt til Berlingske, om »filosofi, moral og etik, men også kulturel bevidsthed. Hvad udspringer vi af? Hvem er vi? Det handler om dannelse, som der mere end nogensinde er brug for«.

Det er en prisværdig tanke, for hvis der er noget, tiden savner, er det dannelse og øget evne til at tænke i sammenhænge og se gennem tidens postfaktuelle tendenser. Men hvad har det med forældrenes indtog på universiteterne at gøre? Ikke så lidt, for universiteterne har de senere år gennemgået en udvikling fra forskningsbaserede uddannelsesinstitutioner med fokus på faglighed og fordybelse til masseuniversiteter, hvor det handler om at få så mange som muligt igennem så hurtigt som muligt. Det har svækket fagligheden og har også forandret universiteterne til en forlængelse af gymnasiet, hvilket kun bekræftes af, at mange studerende betragter det at gå på universitetet som at gå i skole – et sted, hvor man får lektier for og bliver hørt. Det i sig selv kan være med til at forklare den barnliggørelse af institutionen, som det er, når studerende i begyndelsen af 20’erne slæber deres forældre med til ”første skoledag”.

Søren Pinds drøm om at genindføre filosofikum ændrer ikke i sig selv tingenes tilstand. Dertil er årtiers dannelsestab og historieløshed for massiv, men det er et skridt i den rigtige retning, især hvis tanken om at styrke dannelsen også ville brede sig nedad i undervisningssystemet.

Dannelse placerer mennesket i en sammenhæng og er samtidig med til at modne det. I årevis har der været en blind tiltro til, at masseuddannelse er det, der skal redde det danske samfund. Men faglighed og dannelse har der ikke været specielt meget fokus på, selv om tiden skriger på, at netop dannede, modne og myndige borgere er det, der er brug for, i en verden, der bliver mere kompliceret, mere uforudsigelig og under stadig større pres fra migration, fra andre kulturer og fra en teknologisk udvikling. Det kalder på mennesker, der ved, hvor de kommer fra, ved, at sammenhæng er godt, og også ved, at mor og far ikke kommer, når man kalder, hele livet.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.