Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Lykke til, præsident Trump

Donald Trump i har ikke ændret kurs eller, for en stor del, retorik, efter at han er blevet Amerikas 45. præsident, i forhold til de mange måneders valgkamp.

Da han fredag aften i Washington holdt sin indsættelsestale, der varede 18 minutter, lignede han til tider en mand, der kæmper for en revolution. Det skudsmål vil han formentlig hilse velkomment. Men det er også et forhold, som kan splitte nationen yderligere. Hans tilhængere må være begejstrede, hans modstandere vil se sig bekræftet i, at landet – og måske verden – vil gå ned ad bakke.

Trumps tale, angiveligt skrevet af ham selv, var stærk, og til tider forbløffende, selv på baggrund af hans tidligere optrædender. Han tegnede et billede af en nation, hvor stort set alt er galt. Kvinder og børn er låst fast i fattigdom i de indre byer, rustne fabrikker er strøet ud over landskabet som gravstene, undervisningssystemet vælter sig i penge, men lader de studerende tilbage uden nogen som helst viden. Milliarder af dollar er brugt på at gøre andre lande velhavende, sagde han, mens rigdom, styrke og og tillid i Amerika selv er forsvundet i horisonten.

Lyttede man til Trump, kunne man få det indtryk, at USA var et udviklingsland. Men selv om meget ikke hænger sammen i Amerika er det stadig verdens eneste tilbageværende supermagt efter Den Kolde Krig. Millioner af mennesker kloden over drømmer fortsat om at prøve lykken i De Forenede Stater. Unge fra Delhi til Dortmund klæder sig i amerikanske gevandter, lytter til amerikansk musik og holder af det amerikanske køkken. Heller ikke Trump selv eller hans administration giver indtryk af, at deres bankkonti er tomme.

Det kan være et retorisk greb at give indtryk af, at landet står ved afgrunden, for derefter kan det kun gå fremad. Og det er ikke mindst de millioner af amerikanere, som i årtier ikke har mærket et opsving, der har ført Trump ind i Det Hvide Hus. Men han må snart levere, hvis ikke skuffelsen skal tage over. Manden, der ikke er kendt for at lide af mindreværdskomplekser, holdt sin egen person i baggrunden i overraskende grad. Han sagde »jeg« to gange, men brugte »vi« mere end 30 gange. Han anvendte ofte sidstnævnte begreb om sig selv, næsten majestætisk, men alligevel virker det markant, at han ikke anvendte jeg-formen oftere.

Der var ikke mange konkrete oplysninger, men enkelte direkte henvisninger var der dog. Han vil åbenbart genoplive George W. Bush’ »krig mod terror«, som Barack Obama kun videreførte i mindre omfang. Han vil desuden »styrke gamle alliancer og danne nye«, sagde præsidenten. Det kan forstås som en forsikring om, at Nato ikke skal afvikles, men at en mere venskabelig tilgang til Rusland er på tapetet. Det første må hilses velkomment, det sidste udløse bange anelser.

Trump erklærede, at magten vil blive flyttet fra Washington tilbage til folket. Det har mange præsidentkandidater lovet i nyere tid, men er kommet på andre tanker, efter at de er flyttet ind i Det Hvide Hus. Trump sagde også her tydeligt, at han mener det samme før som efter valget. Men man kan ligeledes her spørge, om han kan levere. Amerika er et stærkt demokrati med såkaldte checks and balances, altså indbyggede sikkerhedsforanstaltninger, som skal hindre, at præsidenten kan udøve magt efter forgodtbefindende. Hvad vil Washington, som han nu selv bliver en del af, om han bryder sig om det eller ej, sige til at afgive sin indflydelse? Det bliver en spændende tid – måske den mest oprivende i Amerika siden Anden Verdenskrig. Lykke til.

.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her