Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Asylkaos

På tærsklen til en valgkamp, der vil have udlændingepolitikken som et af sine vigtigste emner, breder indtrykket af regulært kaos på området sig i betænkelig grad. Meget af det er selvforskyldt fra regeringens side – dens mange udlændingepolitiske lempelser, som ferme menneskesmuglere straks har udnyttet – og andet skyldes presset fra det almindelige flygtningeboom i Europas nærområde.

Senest nærmer håndteringen af Eritrea-rapporten sig det rent ud skandaløse. Først blev en embedsmandsgruppe sendt af sted for at undersøge forholdene i Eritrea. Den vendte hjem med en rapport, der talte om klare forbedringer på menneskeretsområdet. Så blev rapporten desavoueret af en af sine kilder, som ellers havde sagt god for den, og derpå af to andre, der lod sig sygemelde – og vupti, så er konklusionen pludselig den stik modsatte: at forholdene i Eritrea stadig er så problematiske, at der bør gives asyl til eritreere, der er flygtet fra militærtjeneste.

Det er et farceagtigt forløb, som føjer sig til daværende justitsminister Karen Hækkerups melding om, at de fleste asylansøgere ville blive ramt af regeringens hastigt gennemførte, såkaldte stramninger af asyllovgivningen, der kort efter blev omgjort til, at det tværtimod var de fleste, der ikke bliver ramt.

Kan man efterhånden ikke lige så godt spille terninger om asylsøgernes skæbne – og Danmarks asylpolitik? 20.000 asylsøgere ventes til landet i år – hvis altså dette tal står til troende - og med familiesammenføring til i hvert fald en del af disse vokser belastningen for det danske samfund tilsvarende. Der handles og sjakres og politiseres om strømmen af asylansøgere. Det er alt andet end betryggende.

Grundlæggende kan man spørge, hvorfor der overhovedet skal sendes en fact finding mission til Eritrea, når dens resultater skydes ned alene med den begrundelse, at de adskiller sig fra andre rapporter om samme emne. Hvis man kun vil anerkende resultater, der flugter med andre missioners, kunne man jo spare sig at udsende egne missioner. Omvendt ville rapporten næppe have givet anledning til røre, hvis den var kommet til samme konklusion som andre. Også dét vidner om den ekstreme grad af politisering af området.

At en britisk hovedkilde så trækker sin støtte til den rapport, han selv har bidraget til og efterfølgende blåstemplet, øger kun mystikken. Hele Eritrea-forløbet trænger til at blive grundigt undersøgt – herunder bestemt, om der er øvet politisk pres mod embedsmænd – men konklusionen ligger et helt andet sted: Regeringen har mistet kontrollen med asylområdet og tilstrømningen af asylansøgere.

Det er i den forbindelse tankevækkende, at mens politikere forleden blev kritiseret for at kommentere dommen over islamisten Said Mansour med påstande om, at dét er at blande sig i en domstols arbejde, så er der ikke samme kritik af, at politikere lystigt blander sig i den domstolslignende instans Flygtningenævnets sagsbehandling, som også meget konkret handler om menneskeskæbner. Denne forskel vidner ligeledes om politiseringen også af embedsapparatet, der pludselig vender på en tallerken og kommer til en stik modsat konklusion, når mediepresset vokser sig tilstrækkeligt stærkt.

Som en underliggende melodi kører SR-regeringens mange udlændingepolitiske lempelser gennem tre år, som menneskesmuglere for længst har fået øje på. Hvorfor kommer der så mange flygtninge fra Eritrea til lige netop Danmark? Dét kunne nok trænge til en fact finding mission i sig selv.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.