Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Politiserende DR

Inden så meget som et sekund af dramaserien ”1864” er rullet over skærmen, er fronterne trukket op. Det er efterhånden en tradition, at Danmarks Radios dramaserier udsættes for en dna-analyse for at finde ud af, om de er politiserende. Og det er ikke uden grund.

I ”Borgen” eksempelvis repræsenterer Birgitte Nyborg alt det gode og idealistiske, mens Ole Thestrups brovtende kældermenneske står for den grimme nationalisme og folkelighed, som aldrig bliver stueren. I ”Matador” er det blide Helle Virkner og lune Ove Sprogøe, der repræsenterer den musikalske kulturradikale godhed og endda gør modstand mod tyskerne, selv om det er en historieforfalskning af de større, at de kulturradikale skulle spille en rolle i modstandsbevægelsen. Men nu passede det så fint ind i den fortælling, man gerne ville lave om ”den danske sandhed”, og så må der vel også være lidt plads til den kunstneriske frihed, lyder argumentet. Historien bøjes på det alter.

Med det forbehold, at serien ikke er begyndt endnu, lader det i ”1864” imidlertid til at være endnu værre fat. For her er forlægget en faktuel, historisk begivenhed. Det er ikke bare en fiktiv serie, som så tilfældigvis foregår i fortiden, men en historie, der er baseret på en historisk hændelse og et historisk værk om krigen i 1864. Seriens instruktør og forfatter, Ole Bornedal, har naturligvis sin kreative og kunstneriske frihed. En fiktiv serie, der slavisk forholdt sig 1:1 til den faktuelle historie, ville næppe få den store underholdningsværdi, og det er jo kunsten, især for en public service-station, at lade oplysning og underholdning gå hånd i hånd, men det er netop oplysningen og den sandhed, som den skal være baseret på, der her er ofret, hvis man skal tro forhåndskritikken.

Allerede sidste lørdag anklagede historikeren Rasmus Glenthøj her i avisen serien for at skævvride historien og være mere optaget af at lade krigen i 1864 være en besk kommentar til det danske engagement i krigene i Irak og Afghanistan samt til vores udlændingepolitik. Det er naturligvis Ole Bornedals kunstneriske og filmiske valg at lade en ung pige i nutiden være broen til fortiden og det spejl, som gør den 150 år gamle krig til en kritik af nutiden.

Men nu er det ikke hans film alene. Han er hyret af Danmarks Radio, og der påhviler statsmediet, som hele Danmarks DR, et helt andet ansvar for indholdet. Som man kunne læse i Jyllands-Posten i går, fik DR i sin tid en ekstrabevilling på 100 mio. kr. til at lave en historisk dramaproduktion. Man afholdt en udbudsrunde, selv om det for alle udenforstående var temmelig klart, at valget allerede var faldet på ”1864” og Ole Bornedal. Man valgte med samme magtfuldkomne arrogance, som når den offentlige institution afviser enhver aktindsigt i skandalen om Eurovision og først lægger papirerne frem, når det politiske pres når et niveau, hvor der ikke er nogen vej uden om.

DR har stor ære af dansk dramas succes, men det kan ikke være meningen, at DR i sin magtfuldkomne selvforståelse skal have lov at bruge 100 mio. skattekroner på et værk, der efter foromtaler virker fordomsfuld mod både fortid og nutid og samtidig er en strakt langemand til den borgerlige regering, som i 2010 fik de 100 mio. kr. igennem, fordi man ønskede at støtte et værk, der kunne oplyse om danmarkshistorien. Om kritikerne har ret i, at værket er misvisende og forløjet, kan danskerne selv tage stilling til, når første afsnit ruller over skærmen i aften. Ved samme lejlighed kan man så tænke på, at hvert minut har kostet 372.000 skattekroner.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.