Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Nu må det identitetspolitiske vanvid stoppe

Det er godt, at det glade og latterlige identitetspolitiske vanvid på CBS kommer frem, så man forhåbentlig kan få sat en stopper for udviklingen.

Man burde afvise det med hovedrysten, men det tages alvorligt i bedste sendetid og i landsdækkende dagblade. Den identitetspolitiske svøbe er for alvor nået frem til Danmark, og ikke en uge går uden beretninger om en krænket, der har anlagt sag for at have følt sig diskrimineret og holdt uden for af en majoritetskultur, der pr. definition naturligvis består af hvide, heteroseksuelle mænd, som bærer skylden for alle ulykker.

Senest er det en brun kvinde, der, som Kristeligt Dagblad kunne berette, har følt sig krænket over en sang, som blev sunget under et fællesarrangement på hendes arbejdsplads, Handelshøjskolen i København, CBS. Sangen, der er tale om, er Kai Hoffmann og Carl Nielsens ”Den danske sang er en ung, blond pige”. Og det er da rigtig nok, at hvis man er en mørk kvinde med brune øjne og mørkt hår – og dem er der immervæk nogle stykker af i landet, også med aner langt tilbage i historien – så er man ikke nævnt i den sang. Det samme kan man som mand sige. Da sangen er skrevet i midten af 1920’erne har der været tid nok til at gøre anskrig, men det skete først nu, da tiden, om man så må sige, var moden, og en brun post.doc., altså ikke en førsteårsstudine, men en voksen kvinde af anden hår- og hudfarve, følte sig kaldet til at gøre det til en krænkelsessag, at den danske sang ikke er både en blond og en mørk pige.

Sagen er sådan set et år gammel, men er først kommet frem nu i kølvandet på den identitetspolitiske oprustning, nye adfærdsregler på Københavns Universitet, aflysning af udklædningsfester samme sted, fordi de kunne opfattes krænkende, og mediernes stigende interesse for udviklingen. Lad det være sagt med det samme: Der finder sande krænkelser sted alle steder i samfundet, på arbejdspladser og institutioner, og enhver krænkelse skal der slås hårdt ned på, om den så drejer sig om seksualitet, religion, køn, hudfarve eller noget femte.

Man tager sig til hovedet i desperation over den uendelige dumhed på en videregående uddannelsesinstitution.

Men det bekymrende i den nye udvikling er, at man som samfund tager det alvorligt og endda juridisk bakker det op, at hvis du føler dig krænket, er du krænket. Dermed ender man med sager om ”en ung, blond pige”, som burde afvises med hovedrysten som selvhøjtideligt pjat og måske en introduktion til dansk historie og kulturarv i almindelighed og den danske sangskat i særdeleshed. For giver man først efter for disse tendenser, som i sin natur er antidemokratiske og rettighedsfundamentalistiske uden blik for andet end minoritetens særinteresser, så taber demokratiet. Og det gjorde man på CBS for et år siden. Gav efter.

En institutleder på CBS, Mads Mordhorst, siger til Kristeligt Dagblad, at han godt forstår kvinden, og at vi er blevet »hjemmeblinde«. Han forudser også, at sangen aldrig vil blive sunget igen på instituttet, når den kan virke »stødende«.

Man tager sig til hovedet i desperation over den uendelige dumhed på en videregående uddannelsesinstitution. Det er der heldigvis også andre, der har gjort. Man kan roligt sige, at Mordhorst på de sociale medier har fået læst og påskrevet for at sælge ud.

I den forstand er det godt, sagen er kommet frem. Denne form for identitetspolitik trives i meget små kredse, men kredse, som også uddanner fremtidens magthavere. Identitetspolitikken skal – også af hensyn til de sande krænkede – bekæmpes og må ikke få fodfæste. Det kan blandt andet ske ved at udsætte det for latterens prøve. Det er sket her, hvor det glade og latterlige vanvid på CBS er blevet udstillet. Nu må det vanvid høre op. Tænk jer om, og lad fornuften råde.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.