Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Det store offentlige ledelsessvigt

Det vil kræve en mentalitetsændring, hvis den offentlige sektor skulle sætte borgeren i centrum.

»Sæt borgerne i centrum«. Sådan lyder titlen på Ledelseskommissionens rapport om ledelsen i den offentlige sektor.

Næste år er det 170 år siden, at Danmarks Riges Grundlov trådte i kraft, og ikke mindst i det perspektiv er det mildest talt bemærkelsesværdigt, at vi skal frem til 2018, før en kommission anbefaler, at borgerne sættes i centrum.

Kald os naive, men vi lider faktisk af den vrangforestilling, at den offentlige sektor er til for borgernes skyld, men åbenbart er dette en præmis, der ikke er alment accepteret i stat, regioner og kommuner.

Den centrale anbefaling fra Ledelseskommissionen er, at de folkevalgte fremover skal omstille sig til at være bestyrelse og fastlægge tydelige mål og retning for den del af den offentlige sektor, som de har ansvaret for.

Med andre ord skal de folkevalgte lade de offentlige ledere være ledere, i stedet for, som tilfældet er mange steder i dag, at folkevalgte som f.eks. borgmestre ser sig selv som administrerende direktører i en kommune og følgelig engagerer sig langt mere i den daglige forvaltning end godt er. På lange stræk er Ledelseskommissionens rapport en gang sniksnak, der kun kan tolkes i retning af, at kommissionen og dens medlemmer er konfliktsky. »De offentlige ledere skal tage ledelseskasketten på,« kan vi læse. Hvor banalt kan det blive?

I forhold til landets og befolkningens størrelse har Danmark verdens største offentlige sektor, der sammen med indkomstoverførslerne lægger beslag på en så stor del af nationalindkomsten, at der uundgåeligt er tale om mangfoldige tilfælde af kostbar overadministration.

Ledelseskommissionen nævner, at en region med 27.000 har 170 samarbejdsudvalg, mens en større dansk virksomhed med 17.000 ansatte har tre – siger og skriver tre. Aarhus Kommune opgjorde i 2015, at Magistratsafdelingen for Børn og Unge (ca. 10.000 årsværk) årligt anvendte ca. 80 årsværk og ca. 1 pct. af den samlede lønsum til drift af samarbejdsudvalgssystemet, herunder arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter.

I mange år har man hyldet New Public Management, mærkværdigt nok, da modellen beskriver den offentlige sektor som forvokset, hvorfor den skal nedskæres; bureaukratisk og ineffektiv, hvorfor den må omstruktureres; styrings- og reguleringsfikseret, hvorfor den skal decentraliseres og dereguleres; dårligt ledet, hvorfor lederne skal udskiftes eller omskoles, og endelig som i alt for ringe grad er orienteret mod resultater og behov hos brugerne. Derfor er teorierne bag New Public Management aldrig blevet omsat i praksis.

Med New Public Management skulle den offentlige sektor hente de bedste ledelsesprincipper fra den private sektor, men hvordan skal det kunne lade sig gøre, når virkeligheden er, at en betydelig del af de folkevalgte i kommuner, regioner og Folketinget enten selv er offentligt ansatte eller i skræmmende mange tilfælde uden nogen som helst erhvervserfaring i det hele taget?

Det eneste, der for alvor er kalkeret fra den private sektor, er lønniveau og især fratrædelsesordninger for ledende medarbejdere. Bedre bliver det ikke af, at stadigt flere stole i den offentlige sektor besættes af nyuddannede akademikere uden lederuddannelse, og uden at det påviseligt har ført til en bedre offentlig service, men alene en meget dyrere.

Én rapport sætter ikke borgeren i centrum. Det vil kræve en kollektiv mentalitetsændring i den offentlige sektor, som det ganske enkelt er umuligt at forestille sig.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.