Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Palæstinenserne må se at få sig nogle nye ledere

Hamas - ikke Israel - er palæstinensernes største ulykke.

Et undertrykt folk har altid ret, lyder et stykke godt genbrugt, ideologisk vraggods fra venstrefløjens ældste overskudslager. Palæstinensernes ulykkelige situation er et godt eksempel på, at det ikke altid er korrekt. Eller måske rettere: De ledelseskliker, der har tilranet sig magten over det palæstinensiske folk, dementerer løbende, at sloganet altid holder.

Palæstinensernes ulykke er deres ledere, hvad enten det er det radikal-islamistiske Hamas i Gaza – stemplet som en terrororganisation af både USA og EU – eller den knap så opfanatiserede Fatah-bevægelse på Vestbredden, der dog stadig ledes af den 83-årige Mahmoud Abbas. Det var ham, der for nylig i en tale betvivlede, at Holocaust har fundet sted.

Palæstinensernes ulykke er endvidere det svigt, som de har været udsat for i den arabiske verden i de 70 år siden oprettelsen af den jødiske stat Israel. De arabiske lande har brugt det palæstinensiske spørgsmål til at holde liv i drømmen om at smide jøderne i havet, som det hed i årtier. Det har været i deres kyniske interesse at holde det palæstinensiske sår åbent, dels som en lynafleder for hjemlige problemer, dels som en måde at presse Vesten på.

Palæstinenserne har betalt prisen. Det er den, der også betales i disse dage på grænsen mellem Israel og Gaza, hvor et forfærdende stort antal mennesker er blevet skudt og såret i Hamas’ skrupelløse bestræbelser på at bruge den civile befolkning som skjold i kampen mod Israel. Historien gentager sig dermed fra den seneste Gaza-krig i 2014, da Hamas skjulte raketbatterier ved skoler og sygehuse uden tanke på, hvad prisen ville være for de civile palæstinensere.

I denne uge har Hamas igen drevet civile frem mod grænsen, og det er ubærligt for det internationale samfund at gøre de menneskelige omkostninger op: Alt for mange døde og sårede. Alt for mange uskyldige civile – herunder babyer – der misbruges i Hamas’ gustne spil.

Man kan bestemt diskutere proportionaliteten i den israelske hærs reaktion; altså om den anvendte magt er rimelig i omfang. Men man kan ikke diskutere, at Israel nu engang har en anden slags naboer end lande som Norge og Finland. Israel er skruet fast i en kamp på liv og død, og selv Israels største kritikere anerkender en stats ret til selvforsvar. Men netop fordi den demokratiske retsstat Israel er omfattet af de værdier, som Vesten hylder som sine egne, kan det internationale samfund tillade sig at stille større – også moralske – krav til den jødiske stat. Det sker heldigvis også.

Situationen for civilbefolkningen i Gaza er oprørende. Det er ikke sådan, at det internationale samfund ikke hjælper. Der pumpes astronomiske summer i Gaza, især via FN. Men Hamas forekommer især optaget af at forberede næste krig mod Israel og udtænke nye pr-aktioner mod Israel i et misforstået forsøg på at vende den internationale opinion.

Israel er og bliver fjendebilledet. Israels lukning af grænsen er ikke meget forskellig fra Egyptens lukning af sin Gaza-grænse, men al fokus er på Israel. Palæstinensernes situation bliver næppe bedre, før de får sig nogle nye ledere, der er sig deres ansvar for befolkningen bevidst, og som også går op imod en ustyrlig korruption i selvstyreområderne.

Palæstinensernes ulykke er dermed ikke først og fremmest Israel. Det er deres egne ledere. Først når der sker et gennembrud på denne front, kan fronten mod Israel forhåbentlig en dag forvandles til en mere almindelig grænse for dén selvstændige palæstinensiske stat, som er den eneste løsning på denne ulykkelige konflikt.

Følg
Jyllands-Posten
FOTOSERIE: Blokade på Gaza
Siden 2007, da Hamas overtog Gaza, har området været under en omdiskuteret israelsk blokade. Ifølge israelerne skal blokaden forhindre Hamas i at opruste, men organisationer mener, at Israel skaber en humanitær katastrofe i området. I den forgangne uge har aktivister forsøgt at bryde blokaden fra søsiden; i mandags førte det til blodige sammenstød med israelske kommandosoldater, og ni mennesker blev dræbt. Mens indbyggerne i Gaza håber på, at blokaden snart bliver fjernet, fortsætter hverdagen.\r\n\r\n
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: At betale skat i Danmark er moralsk forkasteligt

Jens Kindberg
– når man betaler over halvdelen af lønnen i skat, og staten ingen grænser kender for, hvad den vil blande sig i.

Kommentar: Har socialdemokratismen ligefrem sejret sig ihjel?

Jørn Mikkelsen
Noget må ske. Mange af de socialdemokratiske partier i Europa risikerer ellers at blive reduceret til rene kustoder for deres egen glorværdige historie.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her