Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

#YouToo

#MeToo har bredt sig som en løbeild gennem verden. I land efter land har kvinder delt deres erfaringer med mænd, som både gramsede, forlystede sig og det, der var værre. I de særligt grelle tilfælde har kvinder følt sig tvunget til sex til gengæld for en karriere.

Det er bestemt ikke i orden.

Positivt betragtet har MeToo-bevægelsen givet de mange mæle og sat fokus på bl.a. en arbejdspladskultur, som ikke er lige sjov for alle parter. Undertiden så grænseoverskridende, at det kan undre, at nogen ikke for længst har sagt stop. Kvinder skal ikke finde sig i hvad som helst, hvad enten det er i nattelivet, på gaden, derhjemme eller på arbejdspladsen. Alle har ret til at sige fra og sætte en grænse.

Time Magazine har gjort dem, som brød tavsheden, til ”årets person”, og dermed er MeToo-bevægelsen i selskab med både paven, Putin, Merkel og Trump. Men som det sker, når en bølge rejser sig så kraftigt, som det er tilfældet med MeToo, så kan strømmen for det første løbe løbsk, og for det andet forsvinder nuancerne i hvirvlen af anklager, som typisk fremsættes på Facebook eller Twitter frem for, at man tager tyren ved hornene og går til kilden selv.

Det, som startede som MeToo, hvor forurettede kvinder delte deres bekymringer, er stærkt på vej til at bevæge sig i retning af #YouToo, hvor det er blevet legitimt at hænge enkeltpersoner – mænd – offentligt til skue.

Privat og for den enkelte har det ganske alvorlige konsekvenser. En walisisk politiker har begået selvmord, og en amerikansk balletchef er sat fra bestillingen som underviser på baggrund af en anonymt fremsat påstand, for blot at nævne to konkrete eksempler på følgerne af den omfattende bevægelse og de beskyldninger, den har ført med sig.

I flere kreative og kunstneriske miljøer og fagforbund er der indledt undersøgelser mod mænd, som allerede er erklæret skyldige, indtil det modsatte måtte være bevist.

Kollektivt betales prisen med en puritanisme, som alt andet lige vil gøre livet kedeligere. Uden sex og erotik, uden spænding, uden komplimenter – man skulle jo nødigt risikere noget. I den ophidsede debat overses det ganske, at mange kvinder også til enhver tid har forstået at udnytte deres køn og at spille op til mandens svage punkt. Og at en kompliment eller en hånd på et lår ikke altid resulterer i fornærmethed og eventuelle lussinger, men også kan være indledningen til et kærligt forhold.

Det er næppe tilfældigt, at Sverige er et af de lande, hvor MeToo har raset med størst styrke og intensitet. Der er man også i gang med at neutralisere Vorherre. Ligheden mellem kønnene er så tilstræbt og så kunstig, at samfundet bliver sterilt. Folketingets nestor, Bertel Haarder, har advaret mod ”kropsforskrækkelse” og ”hekseafbrændinger”: »En isme er kendetegnet ved, at den bliver ideologisk og slår alle over en kam. Det er altid betænkeligt. Jeg har ikke noget mod den aktuelle debat. Jeg tillader mig bare at nævne nogle risici, som vi skal være opmærksomme på for ikke at ende i et elektronisk sladdersamfund,« lød det fra Bertel Haarder.

Netop deri ligger pointen. Et samfund kan blive så forskrækket over spændinger, forskelligheder og mangfoldighed, at ligheden og intetheden bliver et mål i sig selv.

Der er ingen tvivl om, at der hos visse mænd, visse steder og i visse miljøer er en bøvet og krænkende kultur at gøre op med, men til gengæld: Vi skulle nødigt ende i det lille svenske intetkønnede ”hen”.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.