Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Den store kamel må sluges: Nordkorea er en atommagt

Intet bider på Kim Jong-uns regime. Men hvem kan få sig til at invitere ham til forhandlinger?

Atomkrisen over Nordkorea har efterhånden sit eget faste ritual: Kim Jong-un meddeler via sine velinstruerede tv-oplæsere, at regimet har testet endnu et missil, der kan nå endnu længere og medbringe en endnu større atombombe. Derpå slår USA’s præsident, Donald Trump, igen med en retorik, der dårligt kan blive hårdere. FN’s Sikkerhedsråd hasteindkaldes og udskriver nye, skrappere sanktioner mod det ludfattige, stalinistiske land – og så håber verden ellers lidt på, at det går over af sig selv igen.

Men det er der intet, der tyder på, at det gør. Tværtimod er det tid til at konstatere, at Nordkorea er eller er tæt på at blive en fuldgyldig atommagt, der inden længe – hvis ikke allerede nu – kan nå mål overalt i USA. Det var, hvad Kim Jong-un pralede med efter den seneste missiltest onsdag, og undtagelsesvis kan det sagtens være, at han faktisk taler sandt.

De pressionsmidler, som det internationale samfund har til rådighed over for den uberegnelige diktator, er ved at tørre ud. Ja, der kan skrues lidt ekstra på sanktionerne mod regimet, og det skete helt rutinemæssigt igen i FN natten til torsdag. Ja, de sidste nordkoreanske slavearbejdere, der skaffer valuta til regimet i udlandet, kan presses hjem. Ja, der kan holdes endnu flere amerikanske militærøvelser i Sydkorea og i farvandet ud for Nordkorea. Ja, USA kan øge sit pres på Kina for helt at lukke af for samhandlen med Pyongyang, men Kina har faktisk ændret kurs og deltager nu i sanktionsregimet; én af Trumps største udenrigspolitiske succeser.

Under ingen omstændigheder skal Vesten lyve for sig selv. Sanktionerne bider givetvis i den nordkoreanske kommandoøkonomi, men der vil altid være midler til at holde gang i missil- og atomprogrammerne. Det er civilbefolkningen, der først og fremmest rammes. Der er ingen udsigt til, at skrappere sanktioner i sig selv skræmmer Kim-regimet eller mindsker atomtruslen.

Præsident Trump vil heller ikke kunne tale sig ud af dilemmaet. Han er allerede oppe på et retorisk niveau, der ikke kan skærpes yderligere. Tværtimod virker det, som om han på det seneste er lidt på tilbagetog fra tidligere, meget hårdt optrukne trusler.

Et militært angreb på Nordkorea må være udelukket. Også selv om Kina skulle få garantier for, at USA ikke benytter lejligheden til at trænge helt frem til den kinesiske grænse, og selv om en eventuel genforening også inddrager Kinas ønsker. Regimet vil blive fjernet, men omkostningerne være så uhyrlige med Sydkoreas hovedstad, Seoul, kun 50 km fra grænsen, at det ikke kan lade sig gøre inden for det værdisæt, som altid skal bære Vestens demokratier.

Tilbage er den svære erkendelse af, at endnu et land er blevet atommagt; som tidligere i nyere tid f.eks. Pakistan og Indien. Der er næppe nogen vej uden om en eller anden form for formaliseret dialog med regimet i Pyongyang. Det er en ordentlig kamel at sluge, ikke mindst fordi det udstiller, at USA over 25 år har lidt totalt skibbrud i forsøget på at undgå, at Nordkorea blev en atommagt. Det vil også være sin sag at gå til et fælles forhandlingsbord og dermed anerkende en ryggesløs type som Kim Jong-un som en ligeværdig partner.

Sådanne forhandlinger skal så sigte på at give regimet så megen sikkerhed for sin egen overlevelse, at det går med til at lade sine atomprogrammer inddæmme. Er det overhovedet realistisk? Kim Jong-un opnår for tiden præcis det samme uden forhandlinger; ud fra en rå styrkeposition. Det er ubehageligt at se på, men der er næppe andre muligheder.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.