80 mia. kr. er prisen for inkompetente og uduelige politikere
Det er en gigantisk skandale, at SKAT nu ser ud til at blive nødt til at kaste en hvid pind efter 80 mia. kr., hvoraf størstedelen for længst burde have ligget i statskassen. Det gør kravet om en kommissionsundersøgelse af skandalerne i SKAT, der kan placere et politisk ansvar, endnu mere aktuelt.
Skandalesagerne hober sig op i SKAT, og SKAT mangler lige nu at inddrive ca. 100 mia. kr. Et beløb der desværre stadig er støt stigende. Der er tale om penge, som kunne være gået til velfærd, ny infrastruktur eller investeringer i uddannelse og de områder i Danmark, hvor der mangler ressourcer og økonomiske muligheder. Og nu har Karsten Lauritzen så meddelt, at det er nødvendigt at afskrive 80 – firs! – af de disse 100 milliarder kroner. Det er prisen for uduelige politikere, der har ødelagt SKAT og sparet SKAT i stykker. Oven i købet fra partier, der ofte ynder at besmykke sig med den selvudnævnte titel af ”ansvarlige”.
SKAT’s problemer skyldes en farlig cocktail af massive personalenedskæringer, endeløse organisatoriske ændringer og kuldsejlede IT-projekter. Dette har resulteret i et kaos, der betyder, at færre penge inddrives, svindlere har kronede dage, og at kvaliteten af SKAT’s arbejde er forringet, hvilket også går ud over retfærdighedsfølelsen og borgernes retssikkerhed.
Det var i første omgang VKO, med Kristian Jensen i spidsen som skatteminister, der med et snævert flertal gennemførte strukturreformen i 2005, hvor SKAT i den forbindelse og efterfølgende blev skåret med tusindvis af stillinger. Men det var desværre også SRSF-regeringen, der for eksempel i forbindelse med finansloven for 2014 nedlagde 400 stillinger i SKAT, og som grundlæggende videreførte den tidligere regerings besparelsesstrategi for SKAT.
Situationen er i dag fuldstændig uholdbar og har været det længe. Allerede i 2007 påpegede Statsrevisorerne, at SKAT ved sin oprettelse ikke fik tilført de nødvendige ressourcer samtidig med, at restancerne var steget med et milliardbeløb. I 2005 var der ansat ca. 11.500 personer i SKAT, mens der i 2016 var ansat ca. 6.300.
Vi har derfor brug for en kommissionsundersøgelse, der kan placere det politiske ansvar. Milliardskandalerne i SKAT skal ikke tørres af på embedsmænd. Og man kan jo spørge sig selv: Hvis ikke skandalerne i SKAT kan bære en kommissionsundersøgelse, hvad kan så?