Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Den svenske autoritære stat slår hårdt ned på politiske afvigere

Behandlingen af en studerende og en ny grundlovsændring viser, at Sverige systematisk bekæmper ytringsfriheden og adgangen til information.

En svensk studerende ved Kungliga tekniska högskolan – svarer til Danmarks Tekniske Universitet – kom i diskussion med to medstuderende. Felix, hedder han, hævdede, at personer fra den tredje verden er kraftigt overrepræsenterede som gerningsmænd ved voldtægter. De to kvindelige medstuderende forlangte dokumentation for påstanden, et rimeligt krav.

Felix fandt derpå materiale fra BRÅ – den officielle svenske myndighed, der registrerer kriminalitet – der påviste en kraftig overrepræsentation, men BRÅs materiale er helt tilbage fra 2005. Siden da, i 13 år, har de svenske myndigheder ikke fundet det nødvendigt at skelne imellem voldtægter (eller anden kriminalitet) begået af svenskere henholdsvis udlændinge. I 2016 udtalte justitsminister Morgan Johansson, at der ikke var behov for nye tal, idet

”en rapport om kriminalitet og etnisk baggrund [ikke] ville tilføre viden, der gør det muligt at forbedre det svenske samfund.”

Felix fandt derfor frem til en rapport fra oktober 2017, hvor en privat borger, P.J. Jonasson, havde kontaktet samtlige domstole i Sverige og modtaget domsudskrifter over personer dømt for seksuelle krænkelser af alle typer (tryk på pdf-filen i linket). Her følger nogle af resultaterne, som de svenske myndigheder ikke selv ønsker at offentliggøre:

  1. Mænd med ikkevestlig baggrund har i de seneste fem år begået 84 pct. af alle grove voldtægter, hvor der har fundet dom sted. Afghanere, irakere og somaliere topper listen. Først på fjerdepladsen optræder svenske mænd.
  2. 95,6 pct. af alle overfaldsvoldtægter begås af udenlandske mænd.
  3. 90 pct. af alle gruppevoldtægter begås af udenlandske mænd. Hver fjerde mand i denne gruppe er afghaner.
  4. 85 pct. af alle gruppevoldtægter begået mod andre mænd begås af afghanere.Disse fakta præsenterede Felix for sine to medstuderende. Felix’ papir spredtes til resten af holdet samme dag under en forelæsning. Midt under forelæsningen rejste en afrikansk kvinde sig op og begyndte at skrige, at Felix var racist og nazist. Felix forsøgte forgæves at berolige den afrikanske kvinde.

Den skrigende afrikanske kvinde kontaktede derpå et stort antal mandlige indvandrere, som stillede sig op uden for forelæsningssalen, hvor de stirrede på Felix. Felix blev siddende efter forelæsningen i det håb, at de udenlandske mænd ville gå, men det gjorde de ikke, og Felix ville da gå ud for at komme væk.

I det øjeblik Felix ville forlade lokalet, gik de mandlige indvandrere ind, mens den afrikanske kvinde skreg: ”Her har du dine voldtægtsmaænd”. Det lykkedes derpå Felix at komme ud af en anden udgang.

Dagen efter kunne Felix konstatere, at fem medstuderende ikke længere ønskede at arbejde sammen med ham. Dette blev bekræftet af afdelingschef Magnus Brenning, der fortalte Felix, at han var blevet udelukket fra det igangværende gruppearbejde, fordi de øvrige i gruppen ikke brød sig om Felix’ politiske holdninger. Inden denne meddelelse havde Felix haft en forelæsning, der var blevet indledt af uddannelsesleder Anders Lindström og lighedskoordinator Anna Josefsson. De to sagde, at de så meget alvorligt på sagen, og at de ville ”handle hurtigt”.

De ville ikke handle for at sikre Felix’ ytringsfrihed, men handle for at undgå, at han eller andre igen brugte den. I det første link kan man høre de to i en tre minutter lang sekvens.

En gruppe studerende med indvandrerbaggrund har forsøgt at få Felix smidt ud fra universitet, og de har fået hjælp af studievejleder Annelie Fredriksson til at anmelde Felix for ”forstyrrende handlinger og chikanerier”. Det vides ikke i skrivende stund, om Felix er blevet smidt ud eller har fået lov at fortsætte på universitetet. Vil man følge en absurd samtale mellem Felix og Annelise Fredriksson, kan man gøre det her. https://soundcloud.com/friatider/kth-forsta-motet

Nå, men heldigvis vil det snart være slut med at kunne finde ubekvemme sandheder om, hvem der begår hvilken kriminalitet. Den svenske regering lægger op til en ændring af den svenske grundlov, hvorefter det slet ikke vil være muligt for privatpersoner at skaffe de oplysninger, som Felix brugte, og som var fremskaffet af ovennævnte P.J. Jonasson.

Kun store etablerede medier vil – hvis grundlovsændringen vedtages – kunne hente oplysninger om domme ved svenske domstole. Det har de etablerede medier som SVT, Aftonbladet og Expressen ikke hidtil vist nogen særlig ivrighed efter.

Det er meget nemmere at ændre den svenske grundlov end den danske, idet det ikke kræver en folkeafstemning, men blot at to på hinanden følgende rigsdage vedtager ændringen. Så den skal såmænd nok gå igennem, når det næste valg i september i år har fundet sted.

Og da vil freden atter indfinde sig i Sverige. Det vil nemlig derefter være umuligt at dokumentere, hvem der voldtager og gør ved.

P.S.

Det er her til morgen kommet frem i netavisen friatider.se, at Felix ikke smides ud af universitetet. En venlig læser af dette indlæg har henvist til den relevante hjemmeside, og jeg takker mange gange for oplysningen. Friatider.se fortjener i øvrigt stor ros i denne sag. Det er takket være dette alternative medie, at sagen overhovedet er kommet ud til en bredere kreds. Det er ikke de etablerede medier, der har ønsket at afdække denne sag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.