Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Velkommen, Sass Larsen

Kære Henrik Sass Larsen, I Jyllands-Posten 3/7 beder du om at blive inviteret til en højreorienteret kaminpassiar med det formål at diskutere højrefløjens mission og dennes succes den foregående dekade.

Såfremt buddet stadig står til troende, skal jeg da med glæde invitere dig. Til Mozarts liflige toner eller Tjajkovskijs bombastiske lyd åbner jeg gerne min globusbar og byder på et glas.

Jeg vil dog insistere på, at du ikke medbringer en ramme øl. Dersom du ikke bryder dig om cognac, skal jeg med glæde indkøbe andre drikkevarer, men det vil være en fornærmelse, om du - som gæst - selv skulle medbringe.

Nok om det. Til emnet:

Du stipulerer at ville diskutere ”højrefløjens mission”. Et interessant udgangspunkt for en ganske givet interessant diskussion, der sikkert ville afføde flere spørgsmål end svar, idet også borgerlige er folk, som folk er flest: nemlig forskellige.

Et gøglebillede

Problematisk bliver det dog, når du tilsyneladende ej selv ønsker at være part udi disse diskussioner, al den tid at dit formål blot er at diskutere den siddende regerings formåen og ikke-formåen samt på provokatorisk vis fremmane et gøglebillede af borgerlige mennesker som alene egoistiske. Tillad mig at uddybe over to omgange:

For det første understreger du selv, at selv en regering, der benævner sig ”borgerlig”, har svært ved at realisere denne ellers så forpligtende betegnelse.

Du skriver - og det så frappant korrekt: »Som en begavet politiker engang sagde til Anders Fogh Rasmussen, så har han mandat til at være forvalter af den socialdemokratiske velfærdsstat og ikke en tøddel mere.«

Kvælende statsapparatur

Kan den borgerlige regering kritiseres for at være borgerlig, når den således reelt er afskåret for netop af opføre sig sligt? Næppe.

Og til vort hyggelige symposium foran kaminen er jeg ganske overbevist om, at du vil finde et flertal af personer fra den såkaldte ”højrefløj”, der deler denne vurdering: at den siddende regering har haft denne eller hin borgerlige sejr, men på mange områder blot har forvaltet og endda forstørret det socialdemokratiske, altomfavnende og dermed kvælende statsapparatur.

Diskrepanser findes således faktisk mellem ”højrefløjen” og ”regeringen” - hvor overraskende det end måtte lyde.

For det andet gentager du et gammelt mantra til beskrivelse af anderledes sindede end dine socialdemokratiske åndsfæller: Borgerlige mennesker er grundlæggende set åndeligt spedalske personer, hvis griskhed er uendelig; og det, at den siddende regering har gennemført i øvrigt særdeles beskedne lettelser af den groteske ekspropriering og tvangsinddrivelse, der hærger virkelysten i Danmark, skulle være et bevis herfor. At man som borgerlig kunne lide af den tvangstanke, at hin enkelte selv bedst disponerer over egne midler, er tilsyneladende ikke noget, du kender til.

Borgerlige er også mennesker

Og at man som borgerlig kunne mene, at næstekærlighed og borgerånd dræbes, når den skal statsliggøres og bureaukratiseres, anerkender du ej heller; borgerlighed er jo blot kynisme, hedonisme og kapitalisme i (u)skøn forening.

Jeg vil så gerne byde dig velkommen. Jeg vil så gerne diskutere med den socialdemokratiske intelligentsia om fremtiden for vort land, og jeg er overbevist om, at jeg ikke er alene med dette ønske, men din indgangsvinkel til diskussionen er desværre forfejlet og for snæver.

”Højrefløjens mission” er ikke nødvendigvis parallel i forholdet 1:1 med alle detaljer af den af regeringen førte politik. Og borgerlige mennesker er stadig mennesker - selvom de ønsker en mindre skattebyrde på deres liv og levned. Det må du anerkende.

Alternativet er vel ikke et særlig godt udgangspunkt for en hyggelig aften med gode diskussioner i kaminens skær, vel?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Balkantilstande
Casper Lykkegaard Købke
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan »næsten være lige meget«

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her