Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Demokratiet kommer i fare

Kritisk tænkning er ikke længere et krav for at opnå gode resultater i skolen, hvilket så fører til manglende kritisk sans i voksenlivet, da denne sans jo må udvikles og oparbejdes over tid.

Der var engang, da det at udvikle sin kritiske sans – især over for magthavere – var et grundprincip i demokratiet. At tænke kritisk fyldte en stor del af de humanistiske fag i folkeskolen og gymnasiet, og efter den gamle karakterskala kunne du kun opnå et 11- eller 13-tal ved at have bevist din selvstændige tænkning.

Efter den nye 12-tals skala kræves dette ikke. Kan du hele dit pensum uden at have en eneste selvstændig/kritisk tanke med, får du et 12-tal. Et meget stærkt symbol på demokratiets langsomme opløsning. For et demokrati kan ikke leve uden konstant kritik af dets magthavere. Der er mange udfordringer i forhold til denne kendsgerning.

Et er som nævnt, at kritisk tænkning ikke længere er et krav for at opnå gode resultater i skolen, hvilket så fører til manglende kritisk sans i voksenlivet, da denne sans jo må udvikles og oparbejdes over tid. Langt de fleste uddannelser kan også klares uden megen kritisk sans.

At faget videnskabsteori (og tidligere examen philosophicum) på mange uddannelser efterhånden også er blevet reduceret til kun at handle om, hvordan man bruger en metode rent praktisk i forbindelse med sin opgaveskrivning, er et symptom på det samme. De unge behøver ikke at lære om, hvorfor metoderne opstår eller tankerne og idéerne bag videnskabsteorien. De skal blot lære at bruge nogle redskaber.

Misforstået loyalitet

Dette fører til en historieløshed og en manglende bevidsthed om, hvad der ligger til grund for demokratiet, hvilket kan have alvorlige, om ikke fatale, konsekvenser: For det første kommer man til at opfatte demokratiet som en statisk størrelse, der bare er – og som derved, inden man når at se sig om, kan være i opløsning.

For det andet kommer man til at agere uhensigtsmæssig og påståeligt, da man ikke har erkendt, at den konstante kritik imod magtmisbrug er selve livsnerven i demokratiet. Dette viser sig f.eks. ved en alt for stor tillid til politiske beslutninger samt en alt for stor loyalitet over for magthavere generelt.

Et stort problem ved denne misforståede loyalitet over for magthaverne i samfundet er, at det fører til manglende solidaritet over for ens medborgere, der tør stå frem og påpege uretmæssige hændelser politisk, på arbejdsmarkedet eller i samfundet generelt, hvilket igen fører til, at der er færre og færre, der tør stille sig op og påpege kritisable omstændigheder, da de står mere og mere alene – og de derved risikerer, at konsekvenserne rent personligt bliver større.

Der må større fokus på kritisk tænkning igen – i folkeskolen, gymnasierne og på de videregående uddannelser. Der må oplysning til. Oplysning om demokratiets krav på menneskers selvstændige, kritiske ytringer og reflekterede handlinger – eller for at citere oplysningsfilosoffen, Immanuel Kant: Oplysning er menneskets udgang af dets selvforskyldte umyndighed.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.