Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Opråb til regeringen: Er spansk virkelig bad business?

Sandheden er, at verden bliver mindre og mindre, og spansk bliver større og større. Undersøgelser viser, at virksomheder mister penge på grund af misforståelser, hvis de ikke har medarbejdere, der taler sproget i det land, hvor de ønsker at ekspandere.

Artiklens øverste billede
Det spansktalende Mexico, der først på året havde besøg af pave Frans, er i markant økonomisk vækst, og danske virk somheder skal naturligvis være klar der og på alle de øvrige latinamerikanske markeder. Arkivfoto: Dario Lopez-Mills/AP

Når man analyserer på de aktuelle tørre tal, er spansk bad business. Den spansktalende verden bidrager i dag ikke stort til statsbudgettet. Spanien kæmper stadig med at komme ud af den økonomiske krise, og store dele af Latinamerika er økonomisk umoden.

Man kan foranlediges til at tro, at det netop er samme manglende økonomiske resultater, der ligger til grund for degraderingen af faget spansk i regeringens gymnasieudspil. For når noget er bad business her og nu, så er det vel ikke værd at regne med. Hvorfor så undervise vores gymnasieelever i det?

Måske har regeringen ikke opdaget, at spansk rent faktisk har overhalet engelsk, og nu er verdens næstmest talte modersmål? Og i mange af de spansktalende områder er engelskniveauet så lavt, at gode spanskkundskaber er nødvendige for at kommunikere.

Fortsat hastig vækst

Spansk er i fortsat hastig vækst. USA vil ifølge prognoserne i 2050 have 138 millioner spansktalende indbyggere. Det er hver tredje. Det bliver en helt ny virkelighed for amerikanerne. Det er svært at forestille sig, ikke?

Regeringens gymnasieudspil er tætpakket med sproglige ambitioner, og regeringen ønsker – på papiret – at »styrke fremmedsprogene« og »ønsker, at flere skal vælge flere sprog og gerne på et højere niveau«. Udtryk som mangfoldighed og globale kompetencer er begreber, der umiddelbart gennemsyrer hele ideologien bag. Samtidig bryster regeringen sig af at ville udvikle »fokuserede studieretninger med fremtidsperspektiv«.

USA vil ifølge prognoserne i 2050 have 138 millioner spansktalende indbyggere. Det er hver tredje. Det bliver en helt ny virkelighed.

Problemet er, at regeringens forslag til, hvordan den konkret vil indfri disse ambitioner, er decideret uambitiøst, ekstremt kortsynet og grænsende til provinsielt. Det, som regeringen reelt har tryllet op af hatten, er nemlig et snævert sprogligt fokus, hvor primært tysk og til dels fransk favoriseres.

Spansk degraderes

Hvis regeringens gymnasieudspil bliver en realitet, kan verdens næstmest talte modersmål ikke længere være en del af en studieretning, medmindre der indgår endnu et fremmedsprog i studieretningen – altså en såkaldt tresproglig studieretning. Noget, som allerede i dag er en mulighed, men som meget få elever tilvælger.

Dertil kommer, at regeringen yderligere strammer op ved kun at lade spansk være en valgmulighed på fire ud af 18 studieretninger i stx (det traditionelle gymnasiale tilbud) mod i dag samtlige. Helt konkret betyder det, at spansk degraderes både i forhold til den faglige dybde og det samlede antal elever, der får mulighed for at vælge sproget.

Norge skruer op for spansk

Flere andre vestlige lande, som vi normalt sammenligner os med, vælger den helt modsatte sprogstrategi: De skruer op for spansk. I Norge er spansk eksempelvis det største fremmedsprog i undervisningssektoren næst efter engelsk. Yderligere påbegynder de spanskundervisningen allerede i folkeskolen. Andre lande anerkender således spansk som et centralt verdenssprog – et sprog, som vi har brug for i en globaliseret verden.

Så kære Ellen Trane Nørby – vi vil på det kraftigste opfordre dig til ikke at bedrive politik med udgangspunkt i et økonomisk perspektiv anno 2016. Dine ambitioner er overordnet set gode nok. Men du skal turde tænke længere frem, hvis du vil fremtidssikre. Og sandheden er, at verden bliver mindre og mindre, og spansk bliver større og større.

Undersøgelser viser, at virksomheder mister penge på grund af misforståelser, hvis de ikke har medarbejdere, der taler sproget i det land, hvor de ønsker at ekspandere. Ret bad for business. Mexico er eksempelvis allerede i markant økonomisk vækst, og vi skal naturligvis være klar til at indtage det mexicanske marked og alle de øvrige latinamerikanske markeder.

Dansk økonomi er tæt spundet sammen med en verdensøkonomi i forandring. Fremtiden er ikke kun Europa, ej heller Europa og Asien. Fremtiden er langt mere end det. Derfor vil det være decideret dumt og snæversynet at spille sig det spanske sprogkort af hænde og kun sidde tilbage med den traditionelle hånd.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen