Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Forældet krav om mælk

Mange forældre ønsker at fravælge mælk til deres børn. I modsætning til hvad man skulle tro, er dette i praksis svært at gennemføre. I børnehaver er det praksis, at børn skal drikke komælk. Hvis det enkelte barn skal fritages for dette, kræver det en lægeerklæring, der dokumenterer, at barnet har mælkeallergi. Hvis forældre alligevel insisterer på en kost i børnehaven uden mælk, er konsekvensen i yderste tilfælde, at børnehaven indberetter forældrene til de sociale myndigheder.

Mælk er historisk blevet betragtet som en slags powerfood i Danmark. Det kan givetvis have haft sin berettigelse i gamle dage, hvor kosten var meget ensformig. Et nyt stort svensk studie (jp.dk 29/10), hvor forskere i 20 år har fulgt 61.000 kvinder og 45.000 mænd fra Uppsala, Västmanland og Örebro, viste dog en statistisk sammenhæng mellem tidlig død og øget risiko for knogleskørhed hos især kvinder, der drikker mælk. Rent konkret viste det sig, at for hvert glas mælk, kvinderne drak om dagen, blev deres dødelighed øget med 15 pct. For mændene var tallet 3 pct.

At komælk ikke som forventet skulle forebygge knogleskørhed, kommer ikke som en overraskelse. I lande, hvor mælk ikke er en fast del af kosten, ses der ikke en højere udbredelse af knogleskørhed.

Set i dette lys mener Dansk Vegetarforening, at forældre bør have fuld ret til at bestemme, om deres børn skal drikke mælk i børnehaven eller ej, især da forskningen viser tvetydige resultater af sundhedsværdien af mælk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.