Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Gigantmøller frem for natur?

Artiklens øverste billede
Bulbjerg besøges af 150.000 personer årligt, og fra det højeste punkt er der panoramaudsigt.

Undlod en styrelse at informere ministeren? Hvad foregår der egentlig omkring Bulbjerg? Ingen kan vel forestille sig gigantmøller opstillet ved Møns Klint eller på Grenen?

Et lignende absurd scenarie udspiller sig desværre ved Bulbjerg i Nordjylland. Her påtænker Thisted Kommune at opstille 150 meter høje produktionsvindmøller. Bulbjerg er Danmarks eneste fuglefjeld og en national stolthed og et turistmål.

Bulbjerg besøges af 150.000 personer årligt. Fra Bulbjerg er der panorama horisonten rundt.

Aftalt med miljøministeren

Forklaringen skal findes ved oprettelsen af Det Nationale Vindmølletestcenter i Østerild. Thisted Kommune måtte nedlægge en produktionsvindmølle. Til gengæld blev det aftalt mellem Venstre-borgmester i Thisted, Lene Kjelgaard Jensen, og daværende miljøminister Karen Ellemann, at man ville se velvilligt på flere ting: udvidelse af Hanstholm Havn, oprettelse af besøgscenter i Østerild og mulighed for opstilling af produktionsvindmøller på statslige arealer.

Naturstyrelsen, under Miljøministeriet, pegede januar 2013 på tre arealer, som kunne være egnede til opstilling af gigantmøller (150 m). Naturstyrelsen anfører, at man har anlagt følgende kriterier: min. 600 meter afstand til beboelse, uden for Natura 2000-områder, uden for fredskov, uden for fredede områder, uden for klitfredede områder, uden for Nationalpark Thy, uden for beskyttelseszonen til Østerild Testcenter. Bulbjerg omtales ikke.

Af de tre områder, der alle er udpeget som mørke- og stilleområder, har Thisted Kommune peget ”område tre” ud, fordi det er omgivet af plantager og angiveligt ikke vil opleves så forskelligt fra omgivelserne. Igen omtales Bulbjerg slet ikke.

Til sammenligning advarede nabokommunen Jammerbugt i 2012 mod at opstille havvindmølleparker tæt på Bulbjerg og anbefalede, at Bulbjerg blev udpeget som særlig værdifuldt og sårbart over for vindmøller på linje med klinterne ved Stevns og Møn.

I Thisted Kommunes ultrakorte svar til Energistyrelsen 23/8 2012 om en eventuel havvindmøllepark omtales Bulbjerg ikke. Bulbjerg fremhæves som nationalt naturklenodie i flotte glittede brochurer, flere af dem endda forfattet med borgmester L. Kjelgaard Jensens underskrift.

Bulbjerg besøges af 150.000 personer årligt. Fra Bulbjerg er der panoramaudsigt horisonten rundt og udsigt til gigantmøllerne i Østerild – og ikke mindst de 200 m høje master med lysblink døgnet rundt – ses tydeligt. testcenter 15 km borte ses tydeligt og ikke mindst de 200 m høje master med lysblink døgnet rundt.

Nu skal der altså både møller og lysmaster op kun 5 kilometer herfra.

Tidligere nej til høje elmaster

Hvordan kan Naturstyrelsen undlade at nævne Bulbjerg? Er det ikke fejlinformation af miljøministeren? Hvordan kan Thisted Kommune undlade at omtale Bulbjerg i sin iver for at bevare positionen som “Landets energirigtigste kommune”? For at opnå mølletilskud? Kan en kommune skalte og valte med et national naturklenodie, uden at staten (hvis den er velinformeret) griber ind? Afslutningsvis skal erindres om, at daværende miljøminister Jens Kampmann og Naturklagenævnet i 1974 standsede planer om opstilling af 30 m høje elmaster, da der var en plan om at føre el-kablet mellem Norge og Danmark i land og gennem samme område, som man nu vil stille fem gange højere møller op i; møller der endog er tre gange højere end Bulbjerg.

Er det ikke samme natur i dag?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.