Kina og Jyllands-Posten giver deres syn på tegningen om coronavirus
Kina kræver en undskyldning af Jyllands-Posten og Niels Bo Bojesen. Jyllands-Posten fastslår, at det på ingen måde har været intentionen, at tegningen skulle virke stødende.
Det seneste udbrud af coronavirus i Wuhan har krævet 106 værdifulde liv i Kina.
Mens den kinesiske regering og det kinesiske folk gør alt, hvad der er muligt, for at bekæmpe denne sjældne nødsituation inden for sundhedsvæsenet, og mens det internationale samfund har udvist stor sympati og støtte, har Jyllands-Posten offentliggjort en ”satiretegning” af Niels Bo Bojesen, som er en fornærmelse mod Kina, og som sårer det kinesiske folks følelser.
Vi udtrykker vores stærkeste indignation og kræver, at Jyllands-Posten og Niels Bo Bojesen bebrejder sig selv for deres fejltagelse.
Uden nogen sympati eller empati har den krydset den nedre grænse for et civiliseret samfund og den etiske grænse for ytringsfrihed, og den fornærmer menneskelig samvittighed.
Vi udtrykker vores stærkeste indignation og kræver, at Jyllands-Posten og Niels Bo Bojesen bebrejder sig selv for deres fejltagelse og offentligt undskylder over for det kinesiske folk.
Jyllands-Posten svarer:
Tegningen om coronavirus i Jyllands-Posten har tydeligvis sat mange sind i kog, fordi det kinesiske flag bruges som illustration.
Det har under ingen omstændigheder været intentionen at fornærme hverken det kinesiske folk eller satirisere over den alvorlige situation, hvor coronavirus koster menneskeliv.
Dog vil vi gerne gentage, at det på ingen måde har været intentionen, at tegningen skulle virke stødende.
Tegningen beskriver en aktuel sag, som handler om, at sygdommen i øjeblikket spreder sig fra Kina til andre lande i verden.
Det kinesiske flag er med stregens midler på begrænset plads brugt til at fortælle den historie, ligesom andre landes flag, f.eks. det danske og det amerikanske, ofte bruges i mere eller mindre karikerede sammenhænge.
Jyllands-Posten hylder princippet om ytringsfrihed og plads til divergerende opfattelser. Det medfører indimellem, at nogle kan føle sig stødt, og selv om vi kan beklage det, er det ikke noget, vi redigerer avisen efter.
Dog vil vi gerne gentage, at det på ingen måde har været intentionen, at tegningen skulle virke stødende.
Jacob Nybroe, ansvarshavende chefredaktør, Jyllands-Posten