Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Den danske model skrider, når dagpengene udhules

Artiklens øverste billede
Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Danmarks fire største fagforbund – 3F, FOA, HK og Dansk Metal – har den seneste måned sat et tiltrængt fokus på et dagpengesystem, der er under udhuling. Og selv om vores dygtige partifæller i regeringen har udvist forståelse for fagbevægelsens ønske om et styrket dagpengesystem, mangler der en plan for, hvordan vi genskaber trygheden og styrker kompensationsgraden.

Dagpengesystemet har gennem de sidste 30 år været udsat for det ene angreb efter det andet, der til sammen har fået forskellen mellem lønindkomst og dagpenge for almindelige arbejdere til at eksplodere. Ifølge Fagbevægelsens Hovedorganisations beregninger er dagpengenes bruttokompensationsgrad faldet fra 57 pct. i 1994 til 48 pct. i dag.

I de kommende år fortsætter den negative udvikling, i takt med at mindrereguleringen fra 2012-skattereformen for alvor slår igennem. De danske lønmodtagere kan således se frem til en kompensationsgrad på sølle 45 pct. i 2023. Det er langtfra godt nok.

Hvis dagpengesystemet spiller fallit, er det selve fundamentet for den danske flexicuritymodel, der er på spil. Den danske model bygger på en rimelig sammenhæng mellem lønmodtagernes fleksibilitet og det sociale sikkerhedsnet. Men i disse år vokser hullerne i sikkerhedsnettet sig større og større, og der er risiko for, at det kan få ødelæggende konsekvenser for fleksibiliteten på det danske arbejdsmarked. Et sådant scenarie vil være til stor skade for arbejdsmarkedets parter og for dansk økonomi. Derfor har selv DI advaret mod yderligere forringelser af dagpengesystemet. Sidst Socialdemokratiet havde regeringsmagten formåede vi ikke at tage et opgør med de borgerliges skadelige dagpengeforringelser, fordi Radikale Venstre insisterede på at »videreføre VK-regeringens økonomiske politik i bredeste forstand«. Det kan vi under ingen omstændigheder acceptere sker igen. De Radikale skal holdes i meget kort snor.

Dagpengesystemets deroute er allerede ved at få store konsekvenser. Private lønsikringer spirer frem flere steder, og den gule fagforening Ase har allerede lanceret en privat lønforsikring helt uden om jobcentre og a-kasse-system. Dermed kan højtlønnede og faggrupper med lav sandsynlighed for arbejdsløshed tegne en billig forsikring, mens lavt og almindeligt lønnede arbejdere er overladt til et skrantende dagpengesystem. Det er helt urimeligt og rablende usolidarisk.

Som socialdemokrater har vi et særskilt ansvar for at styrke den arbejdsmarkedsmodel, der har gjort Danmark til verdens mest retfærdige samfund. Vi er sikre på, at regeringen tager sit ansvar i denne henseende yderst alvorligt og vil gøre alt, hvad der står i dens magt for at rette op på årtiers fejlslagen dagpengepolitik. Hvis ikke Socialdemokratiet tager kampen op for at forbedre dagpengesystemet, så er der ingen, der gør det.

Som arbejderbevægelsens politiske ungdomsorganisation står DSU skulder ved skulder med vores kammerater i Dansk Metal, FOA, HK og 3F i kampen for en øget kompensationsgrad for dagpengene. Det er på tide med en økonomisk genopretning af dagpengesystemet, og selvfølgelig er det os i Socialdemokratiet, der skal levere løsningen.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.