Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Vi skal have fokus på folkesundhed – glem alt om luftforureningens grænseværdier

Grænseværdierne for luftforurening er politisk fastsat i EU efter laveste fællesnævner og yder derved ingen beskyttelse af danskernes sundhed.

Artiklens øverste billede

En ny opgørelse fra DCE ved Aarhus Universitet viser, at 4.200 danskere hvert år dør for tidligt grundet udendørs luftforurening. Det svarer til, at godt 8 pct. af alle danske dødsfald skyldes udendørs luftforurening. Derved er luftforurening vores tredjestørste risikofaktor kun overgået af rygning og fysisk inaktivitet.

Den samfundsøkonomiske helbredsomkostning af forureningen er ifølge DCE ca. 80 mia. kr. årligt i Danmark. Oven i dette kommer sygelighed og dødsfald knyttet til luftforurening i indeklimaet og arbejdsmiljøet.

Men de økonomiske og menneskelige omkostninger forsvinder jo netop ikke ved, at vi ligger under grænseværdierne for luftforurening.

Grænseværdierne for luftforurening er politisk fastsat i EU efter laveste fællesnævner og yder derved ingen beskyttelse af danskernes sundhed. Vi opfylder nemlig alle grænseværdier til trods for den høje dødelighed. For fine partikler, der er den absolut største årsag til dødelighed i udeluften, ligger vi på næsten halvdelen af EU-grænseværdien.

Alligevel dør ca. 3.800 dansker hvert år grundet luftforurening med fine partikler. Så vi må ikke tro, at grænseværdierne på nogen måde beskytter vores helbred.

Luftforurening adskiller sig fra andre store risikofaktorer. Vi kan nemlig ikke selv fravælge luftforurening. Vi er tvunget til at indånde luftforurening, hver eneste gang vi trækker vejret. Det kan være fra lokal vejtrafik eller brænderøg. Fra kraftværker i udlandet eller international skibsfart.

Dette står i stærk kontrast til andre store risikofaktorer som rygning og fysisk inaktivitet, der er faktorer, som vi selv er herrer over. Vi er derfor i høj grad afhængige af, at politikerne beskytter os effektivt imod luftforureningen.

Det sker bare ikke. Sandsynligvis grundet den ministerielle opdeling af miljø- og sundhedsudfordringer.

Luftforurening administreres i Miljøministeriet, hvor der historisk har været fokus på grænseværdier. Ligger vi under grænseværdierne, er problemet løst, synes logikken at være. Men de økonomiske og menneskelige omkostninger forsvinder jo netop ikke ved, at vi ligger under grænseværdierne for luftforurening.

Løsningen er at glemme alt om grænseværdier for luftforurening og fokusere på at forhindre sygelighed, dødelighed og store milliardomkostninger. Sidstnævnte vil nok kræve, at ansvaret for luftforurening flyttes til Sundhedsministeriet/-styrelsen ligesom ansvaret for vores andre store risikofaktorer.

På sundhedsområdet er nemlig fokus på at nedbringe sygelighed, død og de tilknyttede omkostninger. Sundhedsområdet fungerer uafhængigt af grænseværdier.

Der er ikke en grænseværdi for, hvor mange danskere der må ryge, være fysisk inaktive eller alkoholikere. Der er blot fokus på at nedbringe sygelighed, så længe sundhedsgevinsten er større end indsatsens omkostninger. En tankegang, der ikke rigtig eksisterer på luftforureningsområdet, hvor der primært er snævert grænseværdifokus. Endda på grænseværdier, der ikke beskytter folkesundheden.

Samme praksis er kanaliseret ud i kommunerne, hvor miljøforvaltningerne regulerer efter grænseværdier for luftforurening og ikke efter at beskytte borgerne.

Det Økologiske Råd foreslår derfor, at ansvaret for luftforurening snarest flyttes til Sundhedsministeriet og kommunernes sundhedsforvaltninger, så der kommer målrettet fokus på at nedbringe luftforurening til gavn for danskernes sundhed.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.