Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Opkvalificering kan sikre it-folk med ekspertise i cybersikkerhed

Frem mod 2030 kommer Danmark til at mangle it-medarbejdere. I Jyllands-Posten kunne man læse, at mangel på it-specialister truer regeringens bebudede cyberoprustning. Det er rigtigt, at der i disse år er mangel på it-folk med kompetencer på sikkerhedsområdet. Derfor er det vigtigt, at der er fokus på at sikre nyuddannede kandidater på området.

Desværre overser mange, at det alene ikke løser problemet. Nok så væsentligt er det nemlig, at man også har fokus på at opkvalificere de it-folk, der allerede er på arbejdsmarkedet. Mange af de efterspurgte kompetencer kan løftes af medarbejdere uden en universitetsgrad – blot de får den rette efteruddannelse. Opkvalificering er en markant mulighed for at forbedre cybersikkerheden.

For det offentlige kan der være en national sikkerhedsrisiko, når angreb kan lukke for energiforsyningen eller ramme hospitalers it-systemer. Et angreb på private virksomheder kan føre til overordentlig store omkostninger. Det så man f.eks. med NotPetya-angrebet på Mærsk, som medførte et tab på ca. 2 mia. kr.

Danmark skal blive bedre til at komme med et modsvar til it-kriminelles angreb, og derfor er det positivt med regeringens fokus på cybersikkerhed. Det er imidlertid essentielt for realiseringen af strategierne, at man både i det offentlige og private kan skaffe de rette folk til opgaverne.

Dansk Metal og Dansk IT opfordrer til, at regeringen, offentlige institutioner og det private erhvervsliv indtænker opkvalificering, når nye strategier for cybersikkerhed udrulles. Det er vigtigt, at danske uddannelsesinstitutioner udklækker it-specialister. Men det er mindst lige så vigtigt, at vi i Danmark satser på opkvalificering. Det er alt andet lige markant hurtigere end at afvente nyuddannede kandidater fra universiteterne, mens de it-kriminelle fortsætter deres angreb.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.