Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Danmark har brug for internationale studerende

Potentialet, for at flere bliver, er stort, men regeringen må erkende de politiske benspænd for studerende på arbejdsmarkedet.

Artiklens øverste billede
Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Regeringen præsenterede i sidste måned et udspil, der pålægger universiteterne at reducere antallet af engelsksprogede uddannelser med begrundelsen om, at for mange studerende rejser hjem, efter at de har færdiggjort studierne. Vi er som universiteter, studerende og erhvervsliv bekymrede over regeringens planer, der risikerer at skade uddannelse, forskning og dansk erhvervsliv.

Danmark har brug for internationale talenter, der kommer hertil med uundværlige bidrag, der styrker de faglige miljøer på universiteterne, og som efterfølgende leverer højt kvalificeret arbejdskraft i danske virksomheder.

Vi ved fra flere undersøgelser foretaget af blandt andet Uddannelses- og Forskningsministeriet, at det er en økonomisk gevinst for samfundet at uddanne internationale studerende, og dette gælder også, selvom nogle rejser efter endt uddannelse.

Samlet set skønnes de internationale studerende fra alle videregående uddannelser i gennemsnit at bidrage med mellem 100.000 og 350.000 kr. pr. studerende til de offentlige finanser set over et helt liv – et tal, der kan stige til 330.000-660.000 kr., hvis vi blot kan holde på en fjerdedel flere af de internationale studerende.

Samlet set skønnes de internationale studerende fra alle videregående uddannelser i gennemsnit at bidrage med mellem 100.000 og 350.000 kr. pr. studerende til de offentlige finanser set over et helt liv.

Ud fra et økonomisk argument undrer vi os derfor over, hvorfor regeringen har travlt med at sætte en prop i optaget af internationale talenter i stedet for at få flere til at blive.

Regeringen vender desværre problemstillingen på hovedet, når den vælger denne strategi. Vi anerkender, at der er behov for, at vi gør mere for, at flere bliver her. Vi foreslår derfor, at vi udfolder de muligheder, vi som forskellige aktører har for at fastholde flere.

Der er nemlig tale om et delt ansvar, hvor både regeringen og vi som ledelser på universiteterne, studerende og erhvervsliv skal være med til at sikre de bedste muligheder for at skabe sig et godt liv i Danmark.

Potentialet, for at flere bliver, er nemlig stort, men her må regeringen også erkende de politiske benspænd for, at de studerende lettere kan træde ind på arbejdsmarkedet. Det handler blandt andet om adgang til at lære dansk, hvor man for få måneder siden indførte brugerbetaling på op mod 12.000 kr. for danskkurser.

Det gør det meget svært for studerende at lære sproget, mens de er under uddannelse. Derfor bør brugerbetalingen på danskkurser skrottes.

For at fastholde flere er det også nødvendigt at tage et blik på selve uddannelserne, hvor uddannelsesinstitutioner og studerende har et klart ansvar for, at flere trives. Chancerne for at blive i Danmark bliver nemlig kun større af, at man får venner og kæreste.
Som studerende skal vi tage imod vores nye medstuderende med åbne arme og give dem de bedste rammer for at blive en integreret del af studiemiljøet. Det skal institutionerne hjælpe med ved at understøtte et stærkt frivilligt foreningsliv, introperioder, blandede hold og faglige møder studerende imellem.

Det vil bidrage til social sammenhængskraft og højere uddannelseskvalitet, når forskellige perspektiver mødes og udfordrer hinanden.

Så skal universiteterne tilbyde uddannelser af højeste kvalitet, der sikrer de studerende viden og kompetencer, som de kan bruge til at bidrage til samfundet og træde ind på arbejdsmarkedet på bedst mulig vis.

Sidst, men ikke mindst, har virksomhederne et ansvar for rekruttering af de internationale studerende. Her skal man præsentere dimittenderne for deres karrieremuligheder i en dansk virksomhed. Det kan man bl.a. gøre ved at give flere studerende bedre muligheder for studiejob og gode karrieremuligheder efterfølgende.

Vi har her præsenteret en række forslag, der vil være med til at understøtte det enorme potentiale, der findes for at fastholde flere. Det kræver dog, at regeringen ændrer kurs og i stedet arbejder for fastholdelse frem for reduktion.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.