Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Drivhusgas fra dobbelt så mange svin?

»Jeg ser jo gerne, at vi producerer dobbelt så mange grise i Danmark,« sagde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, da han i januar besøgte Danish Crowns store slagteri i Horsens.

Hvad betyder en fordobling af svineproduktionen for Danmarks udledning af drivhusgasser? Spørgsmålet er aktuelt, fordi den nuværende miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen, har indbudt til et verdensmøde om mad (World Food Summit) i København den 30/8. Det vil her være naturligt at drøfte landbrugets betydning for verdens klimaforandringer.

Det angives almindeligvis, at der udledes 3,6 kg CO2-ækvivalenter pr. kg ”svinekød” (i virkeligheden kg slagtekrop). Beregningen tager imidlertid ikke hensyn til udledning af klimagas fra ændret arealanvendelse, f.eks. fældning af regnskov eller omdannelse af savanne for at dyrke soyabønner til den danske svineproduktion. Tager man et sådant hensyn, har man i Danmark regnet med mindst dobbelt så store udledninger pr. kg ”svinekød”, dvs. mindst 7,2 kg CO2 ækvivalenter.

En forholdsvis ny, australsk opgørelse (meta-analyse) over flere hundrede undersøgelser, som tager sådanne hensyn, når frem til, at der i snit udledes 5,8 kg CO2-ækvivalenter pr. kg svinekød. Anvender vi dette mere konservative estimat, blev der i 2017 i Danmark udledt 8,8 mio. tons CO2-ækvivalenter fra produktion af 1,52 mio. tons svinekød.

Det er ca. 16 % af Danmarks udledning af drivhusgasser på 55 mio. tons/år. En konservativ vurdering er det derfor, at en fordoblet svineproduktion vil udlede noget i retning af 17,6 mio. tons CO2-ækvivalenter, dvs. en særdeles stor del af Danmarks samlede bidrag til global opvarmning.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.