Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Drivhusgas fra dobbelt så mange svin?

»Jeg ser jo gerne, at vi producerer dobbelt så mange grise i Danmark,« sagde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, da han i januar besøgte Danish Crowns store slagteri i Horsens.

Hvad betyder en fordobling af svineproduktionen for Danmarks udledning af drivhusgasser? Spørgsmålet er aktuelt, fordi den nuværende miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen, har indbudt til et verdensmøde om mad (World Food Summit) i København den 30/8. Det vil her være naturligt at drøfte landbrugets betydning for verdens klimaforandringer.

Det angives almindeligvis, at der udledes 3,6 kg CO2-ækvivalenter pr. kg ”svinekød” (i virkeligheden kg slagtekrop). Beregningen tager imidlertid ikke hensyn til udledning af klimagas fra ændret arealanvendelse, f.eks. fældning af regnskov eller omdannelse af savanne for at dyrke soyabønner til den danske svineproduktion. Tager man et sådant hensyn, har man i Danmark regnet med mindst dobbelt så store udledninger pr. kg ”svinekød”, dvs. mindst 7,2 kg CO2 ækvivalenter.

En forholdsvis ny, australsk opgørelse (meta-analyse) over flere hundrede undersøgelser, som tager sådanne hensyn, når frem til, at der i snit udledes 5,8 kg CO2-ækvivalenter pr. kg svinekød. Anvender vi dette mere konservative estimat, blev der i 2017 i Danmark udledt 8,8 mio. tons CO2-ækvivalenter fra produktion af 1,52 mio. tons svinekød.

Det er ca. 16 % af Danmarks udledning af drivhusgasser på 55 mio. tons/år. En konservativ vurdering er det derfor, at en fordoblet svineproduktion vil udlede noget i retning af 17,6 mio. tons CO2-ækvivalenter, dvs. en særdeles stor del af Danmarks samlede bidrag til global opvarmning.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Dansk Industri hejser det hvide flag

Mikael Jalving
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes?

Blog: Venstre og regeringen er totalt passive over for sprøjtegift i drikkevandet

Christian Rabjerg Madsen
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand.

Per Stig Møller: Her er fem ting, EU skal i gang med nu

Per Stig Møller
Økonomer og erhvervsfolk mener, vi skal have hundredtusinder og millioner flere indvandrere for at løse fremtidens arbejdsmarkedsbehov, men på den måde skifter de jo de europæiske befolkninger ud, og hvornår har vi besluttet det?
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her