Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Lyt til patienternes stemme

De tårnhøje ambitioner og forventninger til fremtidens nye nære og sammenhængende sundhedsvæsen må ikke afspores af banale samarbejdsproblemer mellem sektorerne.

Ny dansk forskning viser, at den planlagte udflytning af patienter med type 2-diabetes fra sygehusene til de praktiserende læger kan lade sig gøre uden kvalitetstab, men forskningsresultatet fra Steno Diabetes Center Copenhagen peger også på, at kommunikation, sammenhæng og samarbejde er afgørende elementer, der skal fungere langt bedre end hidtil i fremtidens nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Ellers lader vi patienterne i stikken.

I dag er banale kommunikationsproblemer noget, der kan afspore samarbejdet mellem sektorerne, og patienterne kan med rette spørge: Er disse udfordringer stadig i 2018 så uoverstigelige, at det kræver nye, store reformer at rette op på? Fra Diabetesforeningens medlemmer hører vi om udfordringer med, at sygehusenes journalsystemer ikke kan kommunikere med den praktiserende læges og kommunens system.

Der er praktiserende læger, der ikke har viden om eller tillid til kommunens tilbud om for eksempel kost og motion og derfor ikke henviser til det. Eller kommunen mangler den mest basale sundhedsfaglige viden til at kunne vurdere behovet for de hjælpemidler, der giver tryghed i hverdagen og en god diabetesbehandling.

Det understreger alt sammen behovet for at tænke nyt og anderledes. Vi ved, at regeringen har kolossale ambitioner med efterårets sundhedsreform. Men kan ambitionerne holde til de berettiget store forventninger fra blandt andre 250.000 diabetespatienter?

Kan reformen lykkes med at skabe det nye, velsmurte, nære og sammenhængende sundhedsvæsen, der er lagt op til? Kan reformen for alvor sætte patienten i centrum og sy et sammenhængende system af sygehuse, praktiserende læger og kommunen rundt om?

Vi er naturligvis optimister, for fremtidens sundhedsvæsen bliver nødt til at være sammenhængende, tænke langsigtet og arbejde tværfagligt med individuelt tilpassede tilbud. Vi skal gøre op med, at kommuner og regioner i alt for høj grad fungerer i hver deres egen lukkede silo. Det kræver bedre ledelse med fokus på patienter og pårørende. Det er afgørende, at der bliver lyttet til patienternes stemme. Det må være deres virkelighed, som er det bedste udgangspunkt for en sundhedsreform.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Vi ønsker at bygge bro og sikre sammenhæng for patienten
Stephanie Lose (V), Ulla Astman (S), Sophie Hæstorp Andersen (S), Heino Knudsen (S), Anders Kühnau (S)
En ny funktion som ”brobyggersygeplejerske” skal skabe langt bedre patientforløb på tværs af sundhedsvæsenet for at sikre sammenhæng, overblik og tryghed for patient og pårørende.
Kronik: Vores sygehuse gør det fremragende
Tage Søndergård Kristensen
Det er stærkt bekymrende, at politikere ønsker at eksperimentere med sygehusområdet, som fungerer så godt. Synes politikerne, at erfaringerne med Skat, DSB, Post Danmark eller andre statslige institutioner ligefrem er opmuntrende?
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Debat: Strøm tænder håb for millioner

Thomas Gringer Jakobsen
Alene siden 2010 har 40 lande nået målet om at give hele befolkningen adgang til elektricitet. Faldende priser på solcelleteknologi har sat ekstra gang i udviklingen.
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her