Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Hvor er glæden ved matematik i uddannelsesdebatten?

Hvem skal opfinde fremtidens robotter og banebrydende medicin, når så få interesserer sig for matematik?

Hvordan får vi de unge til at elske matematik? Det er ikke et spørgsmål, der fylder meget i en uddannelsesdebat, der handler om stopprøver og adgangskrav.

Ikke desto mindre er det noget, vi som lektiehjælpsorganisation og matematikforkæmpere er nødt til at sætte fokus på. For hvis flere skal uddanne sig i en naturvidenskabelig retning, skal vi skabe en begejstring for matematik.

Matematik er som koriander: Man enten elsker eller hader det

Matematik er ikke det fag i skolen, de fleste danskere tænker tilbage på med begejstring. Oftest fortæller folk, at matematik ikke var yndlingsfaget, men at de har klaret sig fint i livet uden at være gode til matematik. Derefter forventer de nærmest et anerkendende skulderklap og en forstående nikken.

Det er nedslående, at det er socialt acceptabelt at sige, at man ikke kan finde ud af matematik. Man finder det f.eks. helt uacceptabelt, når nogen siger, at de ikke kan læse. Jo før vi kan få ændret den misforståede opfattelse af, at det er okay, at vi ikke kan matematik, jo hurtigere kan vi få flere med på matematikvognen.

Hvad skal vi bruge matematik til?

Danmark står over for nogle udfordringer i forhold til uddannelse af medarbejdere med gode matematiske kompetencer. En prognose fra Engineer the future viser, at vi i 2025 vil mangle 13.500 ingeniører, og en anden analyse viser, at Danmark i 2030 vil mangle 19.000 it-specialister. Det er uddannelser, der kræver en god matematisk forståelse.

Derfor er det et problem for Danmark, når færre vælger den matematiske vej. For hvem skal opfinde fremtidens robotter og banebrydende medicin?

Det handler ikke kun om Danmarks fremtid. Det handler om den enkeltes fremtid. Matematik bruges nemlig hver dag. Når du skal lægge dit budget. I butikken, når du skal gennemskue tilbud. Og i dit arbejde – vil du kunne gennemskue din lønseddel uden matematikken?

Lad være med at tale matematik ned – og stop fortællingen om, at det er okay at være dårlig til matematik.

Derfor har vi som samfund et ansvar for, at den enkelte har gode matematikkompetencer, så de kan løse de ”skjulte” matematikopgaver.

Det er lettere at relatere til matematik, hvis man kender fagets anvendelighed.

Når vi forstår, hvad matematik kan bruges til, bliver det mindre abstrakt, og man lærer at sætte pris på faget.

Som lektiehjælpsorganisation arbejder vi meget med matematikkens anvendelighed. Anvendelighed handler ikke om, at udvande og simplificere matematik, som mange er bange for. Det handler om at vise, at der er matematik i alt.

Matematikcenter bruger eksempler, som de unge kan forholde sig til. Hvordan får de f.eks. den billigste brandert på Roskilde Festival? Hvordan kommer man på skiferie med vennerne uden at sprænge sit SU-budget? Hvordan anvendes matematik i tømrerfaget, når der skal opsættes vægge? Der er matematik i det hele.

Når de unge kan se, hvad de skal bruge matematikken til, bliver de også lidt mere motiverede til at lære mere.

Men vi har også et andet stort problem i forhold til at vende danskeres syn på matematik som noget svært, støvet og kedeligt.

For lige nu har vi ikke offentlige personer inden for f.eks. populærkulturen, der taler matematikkens sag. Den eneste, jeg kan komme i tanke om, som måske mere er fra min generation, er Johan Olsen fra Magtens Korridorer. Han er uddannet inden for biologi og har i mange år været forsker, samtidig med at han har haft sin musikkarriere.

Ud over Johan Olsen har jeg ikke kunnet finde frem til kendte personer, der bruger deres position til også at tale naturvidenskabens eller matematikkens sag. Hvor er f.eks. youtuberen, der taler matematik op?

Hvis det skal lykkes os at få flere til at sætte pris på matematikken, er der tre ting vi skal gøre:

1. Lad være med at tale matematik ned – og stop fortællingen om, at det er okay at være dårlig til matematik.

2. Brug eksempler fra dagligdagen, som de unge kan forholde sig til.

3. Find de gode rollemodeller, der kan tale matematikkens sag.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Ret ryggen – og velkommen til virkeligheden
Lone Nørgaard
Vi skal en anden vej, hvis børn og unge skal hærdes til at tage livtag med virkeligheden – og evt. lave karakterer. Vi skal gøre op med et uddannelsessystem, der tilgodeser elever fra ressourcestærke familier med alt for meget fokus på rummelighed og trivsel.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Venstre ved du, hvor du har?

Det klare politiske projekt står noget forpjusket i Venstre. Det samme kan siges om S, og uklarheden kan føre til en ny type valgkamp.

Kronik: Mere Danmark i Europa – mere Europa i verden

Morten Løkkegaard
Dansk Europa-politik er og bliver ikke et nulsumsspil, hvor mere EU automatisk fører til mindre Danmark. Det er rent ud sagt noget vrøvl, som danske nejsigere har haft alt for let spil med gennem årene.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DF bør melde sig ind i kampen

Morten Løkkegaard
Det politiske kaos i Storbritannien efter brexit betyder, at danskerne har gennemskuet konsekvenserne af dansk enegang i Europa.

Blog: Kæmp for danske interesserer og drop EU-Kommissionen

Anders Vistisen
Danmark har brug for en mere pragmatisk kurs i Brexit-forhandlingerne end EU-Kommissionens, der virker mere opsat på at straffe briterne.
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her