Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Den nye test bliver at kunne lagre vindmøllestrøm til de vindstille dage

Klimaaftalen fra Paris betyder, at 90.000 mia. kr. skal investeres, og det giver dansk erhvervsliv en unik chance.

Det er 20 år siden, at daværende miljø- og energiminister, Svend Auken, bad de danske energiselskaber om at opstille havvindmølleparker. Efteråret forinden havde han på et møde i Washington annonceret regeringens planer om 500 nye, store vindmøller på havet som »en gave til verden«.

Vi siger tak. Her 20 år efter har gaven både givet bedre klima, men også tusindvis af arbejdspladser på tværs af Danmark.

Den 20 år gamle ”gave” definerer stadig på mange måder energipolitikken. Vindmøllerne er blevet symbolet på den grønne omstilling. Prisen på både vind og sol styrtdykker i disse år, og i løbet af det energiforlig, vi på Christiansborg skal forhandle i år, forventes havvindmøller at kunne rejses uden statslige tilskud.

Globale vindmølleindustrigiganter har hovedkvarterer på dansk grund. Vi er kort sagt blevet verdensmestre i at lave vedvarende energi. Sagen er bare, at vi ikke længere kan nøjes med at producere den vedvarende energi. Nu skal vi blive de bedste i verden til også at bruge den.

Derfor tilbyder energiforliget i 2018 en dobbelt chance. For det første kan Danmark høste, hvad Svend Auken såede. Klimaaftalen fra Paris betyder, at verdens lande netop nu skruer op for grønne investeringer. 90.000 grønne mia. kr. skal investeres, og det giver dansk erhvervsliv en unik chance.

Det er derfor ikke bare skidt for klimaet, at regeringen har sænket klimamål, forsøgt at aflyse allerede aftalte vindmølleparker og skåret ned på de grønne forskningsmidler. Det er også virkelig dårligt købmandskab at bremse op på et tidspunkt, hvor vi for alvor kan høste gevinsten af årtiers hårdt optjente førerposition. Danmark er et lille land, og vi kan ikke være bedst til det hele. Men netop på det grønne område har det danske erhvervsliv en styrke, som vi bør værne om og videreudvikle. For det andet betyder energiforliget en chance for at tage fat på de næste skridt i omstillingen. Socialdemokratiet mener, at regeringen bør hæve sine ambitioner for hvor meget sol- og vindenergi, der skal være i 2030. Men det er ikke det eneste område, hvor vi skal sikre fremdrift.

Vi skal også måle vores grønne succes på, hvor godt vi udnytter den grønne strøm. Vi skal have elektrificeret varme og transportsektoren. Vi skal investere strategisk og langsigtet i udviklingen af de lagringsteknologier, der gør, at vi kan gemme strømmen til de dage, hvor vinden ikke blæser.

Vi skal fortsat sikre de energibesparelser i industri, bygninger og forsyning, som ikke bare er en styrkeposition for dansk erhvervsliv, men som er helt afgørende for, hvor dyrt det bliver at sikre en fremtid uden fossile brændsler.

Alt i alt er der både brug for højere ambitioner, men også flere målsætninger, end blot hvor meget vedvarende energi vi producerer. Der er brug for langsigtede aftaler, men også muligheden for løbende at skrue op for ambitionerne eller tilpasse målene, når teknologien ændrer sig. Et kommende energiforlig kan med fordel indeholde en ambitionsmekanisme som den, vi kender fra Paris-aftalen.

Svend Auken så for mange år siden, at vi både har et ansvar for kloden og en chance for nye arbejdspladser. Der står stadig dyb respekt om hans og danske virksomheders visioner og evner på det grønne område. Men helt ærligt, så ved vi jo godt, at udlandet ikke om 20 år kommer til at spørge, hvordan man bygger vindmøller. Det ved de godt nu.

De kommer til at spørge, hvordan man kan undvære kulkraftværket på en vindstille dag. Netop derfor skal det kommende energiforligs ambition ikke blot måles på, hvor meget vedvarende energi vi producerer – men i højere grad på, hvor gode vi bliver til at gemme og bruge den grønne strøm og fortrænge de fossile brændsler.

Et sådant forlig ville være en gave. Til verden, jovist. Men også til vores fælles klima og til det grønne danske erhvervsliv.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Legal babyvold

Sonja Mikkelsen
Omskæring af børn hører ikke hjemme i et demokratisk retssamfund

Blog: 8 millioner i gyldne håndtryk

Lars Boje Mathiesen
Tre medarbejdere i Region Midt fik over 8 mio. skattekroner med i lommen.

Debat: Kina er hverken ond eller god

Hans-Henrik Holm
Vi har to verserende historier om Kina i Vesten. Den ene ser Kina som en ny truende supermagt. Den anden ser Kina som et nyt, stort marked, som vi skal erobre den størst mulige del af.
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her