Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Klimaplaner spænder vognen for hesten

Det hjælper intet at afgive smukke løfter. I stedet skal man støtte innovation, så grøn energi bliver billigst.

Illustration: Niels Bo Bojesen

Den amerikanske præsident Trumps beslutning om at trække landet ud af Paris-aftalen medførte en resolut reaktion fra andre verdensledere: Aftalen ville fortsætte uden USA. Men truslen mod klimasucces kommer ikke blot fra, at Trumps Hvide Hus ignorerer klimaændringer. Den kommer også fra de ledere, der stadig er med i Paris-aftalen, som nægter at se i øjnene, at de støtter en fejlslagen politik.

Paris-aftalens værdi har altid været overdrevet. På trods af retorik om at holde temperaturstigninger på 2 eller endda 1,5 grader celsius anslår FN’s organ, der står for traktaten, at hvis hvert eneste land opfyldte hvert eneste løfte indtil 2030, ville den samlede nedskæring i drivhusgasser svare til blot 60 milliarder tons CO₂.

For at holde den globale temperaturstigning under 2 grader kræver det en reduktion i udledninger i dette århundrede på næsten 6.000 milliarder tons. Selv med fuldstændig succes opnår Paris kun 1 pct. fremgang mod det mindst ambitiøse mål. Nu bliver selv dette meget ubetydelige mål ikke nået. Aftalen er ikke bindende, og nationale regeringer afgav løfter, de ikke lever op til.

I Nature viser ny forskning, at »intet større land med avanceret industri er på vej til at opfylde sine løfter.« De selvsamme ledere, der kritiserede USA for at trække sig, holder ikke selv, hvad de har lovet. Ikke en eneste af de velhavende, store CO2-udledere står parat til at holde deres traktatløfter.

I juni var Japans miljøministers, Koichi Yamamotos, reaktion på USA’s beslutning: »Det er, som om landet har vendt menneskehedens visdom ryggen. Udover at være skuffet er jeg også vred.« Men alligevel afslører forskningen, at »Japan lovede at reducere emissioner i samme grad som dets ligesindede, men det ville koste mere, end landet er villigt til at betale, at nå disse mål.«

Japan lovede at reducere udledninger til 18 pct. under 1990-niveauer inden 2030, men ifølge analysen er det på vej til at reducere med blot 4 pct. Det vil ikke være første gang, at Japan ikke opfylder et stort klimaløfte. Før klimakonferencen i København i 2009 lovede landet at reducere til 25 pct. under 1990-niveauer inden 2020 – endnu mere og endnu hurtigere end i Paris. Fire år senere indrømmede Japan, at det, fordi det ikke var villigt til at starte dets atomkraftværker op igen, sandsynligvis vil øge udledninger i stedet for.

Det er langtfra enestående. I juni reagerede lederne i Italien, Tyskland og Frankrig på USA’s udtrædelse ved at erklære: »Vi anser det momentum, der blev genereret i Paris i december 2015, for uigenkaldeligt.« Men når man ser nærmere på det, ser disse “uigenkaldelige” mål lige så vakkelvorne ud som Japans.

EU lovede at reducere til 40 pct. under dens niveau i 1990 før 2030, men unionen har vedtaget politikker, der vil reducere mindre end halvt så meget – 19 pct. Selv hvis man medregner løfter om politikker, vil det resultere i mindre end 30 pct. Den fremgang, der sker, kommer mest fra en overgang fra kul til gas i stedet for at være fra konstruktion af vedvarende energi.

Bestræbelser på at reducere den halvdel af udledningerne, der falder uden for deres emissionshandelsordning, er plaget af svage regler, dårlig håndhævelse og overlappende politikker.

Historien går igen verden over: En australsk elmarkedsundersøgelse har anbefalet tamme reduktioner i udledninger, der ville gøre landets Paris-løfter svære at opfylde; udledninger i Mexico og Sydkorea ændrer sig ikke meget, og sidstnævntes regering overvejer at lægge landets atomkraftværker i mølposen, hvilket ville gøre det endnu sværere at skifte væk fra fossile brændstoffer.

Desuden ville det være forkert at forestille sig, at USA var på rette spor, før præsident Trump droppede Paris-aftalen. Præsident Obama lovede i Paris at reducere udledninger til 18 pct. under 1990-niveauer inden 2025, men han bakkede det aldrig op med tilstrækkelig lovgivning. Med hans ”Clean Power Plan” og lovede politikker finder forskningen, at præsident Obama højst ville have opnået en reduktion på blot 7 pct.

Hvad angår verdens fattige lande: De lever kun op til deres mål, fordi de lovede så lidt. Den nye forskning finder, at udviklingslandene »har sat mål, der vil være meget lettere at nå,« hvilket vil sige, at de ikke vil have den store indflydelse på global opvarmning.

Ledere, som er blevet hyldet af aktivisterne for deres hårde retorik, vil ikke leve op til deres løfter. Grunden er, at klimaændring drevet af CO2-reduktion er en meget mangelfuld fremgangsmåde. Det spænder vognen for hesten.

På trods af dens fremragende pr er grøn energi fortsat dyr og ineffektiv sammenlignet med fossile brændstoffer. Det Internationale Energiagentur finder, at man i år vil bruge over 115 mia. dollars på støtte, udelukkende til ikkekonkurrencedygtig sol og vind, som opfylder mindre end 1 pct. af de globale energibehov.

Det er valgpolitisk usandsynligt, at lande vil leve op til, hvad de har lovet under aftalen: Hvis de gør det, kræver det stadig dyrere støtte kombineret med langsommere vækst, fordi man reducerer brugen af billigere energikilder.

Det er tiden, vi skifter kurs. Hvis vi skal løse problemet med klimaændringer, går det ikke ud på at afgive smukke løfter, men på at støtte innovation, så grøn energi med tiden vil udkonkurrere fossile brændstoffer.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
USA
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Kvinde æresdræbt d. 9. september i Århus

Jaleh Tavakoli
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig.

Blog: Bryd med bankernes magt, split dem op

Signe Munk
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt.

Blog: S bremser dansk økonomi med myter

Morten Løkkegaard
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at det er forkert.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her