Få bugt med de genstridige pletter på dit trægulv

Hvis du tror, at fedt- og rødvinspletter på dit trægulv betyder rengøringskamp på knæ i timevis, så tro om. Læs hvordan du får bugt med de irriterende pletter.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: LASSE KOFOD

Blev der skænket lidt for lystigt op af rødvinen eller endte aftensmaden som fedtpletter på gulvet?

Pletter på trægulvet kan være en pestilens, og ofte ender de med at efterlade mærker. Men heldigvis kan du få bugt med de irriterende pletter, fortæller rengøringsekspert Anne Grete Rasmussen.

Hun forklarer, at de mest almindelige former for trægulve enten er lakeret, oliebehandlet eller ubehandlet.

- Er gulvet lakeret, er det en forholdsvis enkel sag at fjerne forskellige former for pletter, siger hun og forklarer, at de lakerede gulve er overfladebehandlet med en vandtæt lak, som forsegler og beskytter mod at pletter og snavs trænger ind i træet.

Derfor behøver du heller ikke købe dig fattig i dyre og specielle rengøringsmidler, men kan nøjes med at tørre pletten af med en klud.

Er dit gulv derimod oliebehandlet, kan du ikke være sikker på, at overfladebehandlingen er ligeså modstandsdygtig som på de lakerede gulve.

Det er derfor vigtigt, at du straks fjerne pletten med en klud eller lidt køkkenrulle.

- Hvis pletten ikke forsvinder, kan du duppe en fugtig klud med almindelig opvaskemiddel på pletten, råder Anne Grete Rasmussen.

Opvaskemiddel indeholder nogle såkaldte tensider, som blandt andet også tilsættes shampoo, fordi de opløser fedt og snavs.

Det mest problematiske gulv er ifølge rengøringseksperten de ubehandlede gulve, hvor der er størst chance for, at pletterne kan trænge ind i træet.

Ligesom med olielakerede gulve, skal du også her skynde dig at fjerne pletten med en klud.

Da pletten sandsynligvis allerede har efterladt et mærke på trægulvet, skal du duppe eller gnide forsigtigt langs træets årer med en klud vredet i opvaskemiddel.

- Hjælper det ikke, så kan man piske nogle sæbespåner og lade det sidde på pletten i en halv times tid, siger Anne Grete Rasmussen og forklarer, at fedtstoffet fra sæbespånerne efterlader en god og beskyttende hinde på gulvet.

Men hvad med de gamle, indtørrede pletter fra årenes løb, som du for længst har opgivet at fjerne? Tøv ej, for også her er der hjælp at hente.

Det gælder især farvede pletter fra marmelade, kaffe og rødvin.

Ifølge rengøringssiden Cleanipedia skal du dække pletten med glycerin, og komme en ren og tør klud ovenpå. Dæk til med plastfolie natten over.

Vask området i lunkent vand med opvaskemiddel, og vask efter med rent vand. Tør herefter af med en klud og vupti, pletten er væk!

/ritzau/FOKUS

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen