Energirenovering kan skyde prisen på dit hus i vejret

Mange boligejere kan hæve kvadratmeterprisen på boligen med omkring 7.000 kroner.

Det kan være dyrt at isolere huset, skifte vinduer eller installere solceller på taget, men der kan være mange penge at hente som boligejer ved at investere i energirenoveringer.

Både på varmeregningen og på boligens salgspris.

De huse, villaer og lejligheder med energimærke A, der er blevet solgt det seneste år, har haft en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 22.732 kroner.

Boliger med det laveste energimærke G er blevet solgt med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 10.699 kroner. Altså under det halve af de energioptimerede huse med energimærke A.

Det viser en opgørelse som Boligsiden.dk har lavet.

Generelt falder salgspriserne, i takt med at energimærket bliver dårligere. Boliger med de lave energimærker E, F og G har også en længere liggetid, end boliger med bedre energimærker.

Det er ikke nødvendigvis på grund af energimærkningen alene, men undersøgelser fra Statens Byggeforskningsinstitut viser, at prisen på boliger hænger sammen med energimærkningen, fortæller seniorforsker Ole Michael Jensen.

- Generelt er det sådan, at jo bedre energiklassen er, jo højere bliver prisen på huset, og jo dårligere energiklassen er, jo mere trækker det prisen ned, siger han.

Særligt i provinsen betyder energimærket noget, fortæller Ole Michael Jensen. I byerne er det oftere beliggenheden, der sender prisen i vejret, og derfor er energimærkningen ikke for alvor den faktor, der giver en højere salgspris.

- Men i små- og mellemstore byer og på landet kan vi se en tydelig effekt af gode energimærker, siger Ole Michael Jensen.

Men en energirenovering er som bekendt ikke gratis, så kan det betale sig at investere i en hulmurisolering og skifte det gamle oliefyr ud med naturgas eller fjernvarme for at banke prisen på huset i vejret?

Det er svært at svare entydigt på. Det afhænger af prisen på energi, husets beboere og deres adfærd, men ifølge en rapport fra Energistyrelsen, kan de fleste huse flyttes fra en energimærkning G til C for et beløb omkring 300.000 til 500.000 kroner.

Ifølge Boligsiden.dks opgørelse stiger den gennemsnitlige kvadratmeterpris med godt 7000 kroner ved at opgradere fra energimærke G til C.

Ole Michael Jensen mener, at det er værd at overveje en energirenovering, hvis man har planer om at sælge boligen inden for 10 år.

- Så er det en god idé at få et godt indeklima og samtidig sikre sig, at prisen på boligen ikke falder urimeligt meget og kommer bagud i forhold til andre boliger på markedet, siger han.

Fakta: Hvis du overvejer en energirenovering

- Hvis du er i tvivl om, hvilket energimærket din bolig har, kan du indtaste din adresse på Sparenergi.dk og ofte få oplyst dit energimærke.

- Hvis du overvejer en energirenovering, kan du hyre en BedreBolig-rådgiver, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvor i boligen det bedst kan betale sig at sætte ind, og hvad den rigtige løsning er.

- Foruden øget salgspris kan en energirenovering give dig en lavere varmeregning, sundere indeklima, mindre træk og kulde og en mere klimavenlig bolig.

Kilde: Sparenergi.dk

/ritzau/FOKUS

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen