Sådan halverer du tiden på rengøring

Spar tid på rengøringen ved at skære ned på "æstetisk rengøring", indret rengøringsvenligt, mobilisér hele familien og brug rengøringsmidler, der gør rengøring nemmere næste gang! Sådan lyder ekspertens råd til, hvordan du sparer tid på rengøringen.

Artiklens øverste billede
Sæt store planter på rulleplader, så de nemt kan flyttes, når gulvet rengøres. Foto: Bolius

Bruger du alt for meget af din tid på rengøring, når du hellere ville bruge den på familie og afslapning? Så er det måske tid til at sadle lidt om, for du KAN faktisk halvere tiden, som du bruger på rengøring.

Det handler bl.a. om at gøre det til en fælles opgave for alle i familien at indrette boligen rengøringsvenligt – og at ændre dine vaner og undgå ’rengøringsvanvid’.

Lav aftaler i familien om at få indført gode vaner, så der slæbes mindre snavs ind og skab et fællesskab om at holde rent.

Anne Grete Rasmussen

Sådan klarer du det på den halve tid

Rengøringsekspert Anne Grete Rasmusssen råder til, at du gør dette: 

  1. Skær ned på ’æstetisk’ rengøring. Prioritér hygiejnisk og sikkerhedsmæssig rengøring frem for den æstetiske.
  2. Indret hjemmet rengøringsvenligt, så det er nemt at komme til.
  3. Indfør gode vaner. Lav aftaler i familien om at få indført gode vaner, så der slæbes mindre snavs ind og skab et fællesskab om at holde rent.
  4. Vedligehold, mens du rengør. Brug produkter og metoder, der vedligeholder materialerne, du rengør – det letter rengøringen. Rengør f.eks. bordplader af rå træ og linoleumsgulv med sæbevand, så sæben danner en hinde på overfalden og gør det meget nemmere at rengøre fremover.
Skjule ledninger. Saml ledninger fra f.eks. køkkenapparater med bånd, og søm ledninger ved gulvet fast med kabelsøm over fodpanelerne, så gulvet er ledningsfrit.?
Hænge ting op. Gennemgå huset for ting, der ligger og står på gulvet, og hæng så meget som muligt op – f.eks. kost, fejeskuffe og moppe eller en kurv til huer og handsker. Bruge skohylder, så gulvet bliver fri for sko.
Tætne revner og sprækker, så de ikke samler skidt - silikone til revner i baderummet, akrylfuge til mindre sprækker ved karme og langs væg- og fodpaneler, gulvfuge til mindre revner i gulv eller mellem gulv og fodpanel.

Spar tid ved at droppe den "æstetiske rengøring"

Når du gør rent, kan du skelne mellem:

  1. Hygiejnisk rengøring: Skal sikre, at der ikke er direkte sundhedsfare i dit hjem. Det er f.eks. aftørring af beskidte overflader, så du undgår bakterievækst samt udluftning af boligen, så du minimerer skimmelvækst.
  2. Rengøring der vedligeholder: F.eks. rengøring af træbordplader og linoleumsgulv med sæbevand, så sæben danner en hinde på overfladen og gør rengøring nemmere fremover.
  3. Sikkerhedsmæssig rengøring: Rengøring der sikrer, at ingen kommer til skade i dit hjem, f.eks. falder i fedtrester eller rester af rengøringsmidler på gulvet.
  4. Æstetisk rengøring: Rengøring der sørger for, at boligen fremstår smuk og skinnende ren. Den æstetiske rengøring har ingen sundhedsmæssig funktion, men den er mest synlig.

Det pudsige er, at den nødvendige rengøring – altså den hygiejniske og sikkerhedsmæssige rengøring – ikke tager lang tid, mens den mindre nødvendige, æstetiske rengøring tager en del tid. Men da resultatet af den æstetiske rengøring er mere synlig, er den måske mere oplagt at kaste sig over.

Hvis du gerne vil bruge mindre tid på rengøring, så prøv at gennemgå din bolig og overvej, hvor du kan skære ned på den æstetiske rengøring. Det kan f.eks. være pudsning af vinduer og spejle eller aftørring og støvsugning af rene overflader.

Spar tid på rengøringen ved at indrette rengøringsvenligt

Rengøring af gulve er den del af rengøringen, man ofte bruger mest tid på. Så her kan der spares en del tid af ved gøre gulvene nemme at komme til og hurtige at rengøre.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.