Gå bare i frø!
Det er tilladt at “gå helt i frø“ i disse tider, for sæsonen for såning er over os – både ude og inde.
Groft sagt er der to måder at så på: Du kan forspire indenfor, eller du kan så direkte på friland. Lad mig tage det sidste først: Nogle enkelte arter kan sås udenfor allerede i løbet af de næste par uger, f.eks. radise, majroe, rødbede, gulerod, porre, løg, spinat, ærter og dild. Præcis hvornår afhænger af, hvor varmt det bliver og af jordtemperaturen. Hvis jorden er for kold, rådner frøene. Jorden skal være porøs og gennemarbejdet, og det er nemmest at så i riller. Du kan også bredså over et større areal. Når spirerne er kommet op, skal der tyndes ud, så hver enkelt plante kan udvikle sig ordentligt. Når det drejer sig om køkkenhavens planter, kan de små blade bruges i salatskålen, så intet går til spilde.
Lav dine egne potter af papir
Med papir fra aviser og blade kan du lave dine egne genbrugspotter. Enten kan du forme dem i hånden, eller du kan bruge en såkaldt “pot-maker”, hvor du ruller papiret omkring en træcylinder med et par ekstra cm forneden til ombuk. Så presser du cylinderen ned i underskålen og en-to-tre har du lavet en potte, der senere kan graves ned i bedet, hvor papiret hurtigt opløses. Hold evt. potten sammen med en stump tape. Pot-makers kan købes i plantecentre.
Forspiring i vinduskarmen
Ofte er det en god ide at forspire indenfor i vindueskarmen eller i et (opvarmet) drivhus. Det giver planterne et forspring, så de er meget længere fremme, når temperaturen er til udplantning. Bag på frøposerne står yderligere vejledning om temperatur, sådybde m.m.
Mange er allerede for flere uger siden gået i gang med forspiring, men jeg venter altid lidt. Ellers synes jeg, at planterne bliver for lange og ranglede. Dette kan dog afhjælpes ved, at du kniber den øverste del af stænglen af, lige over et bladpar. Så skyder der nye sideskud ud i stedet for, og formen bliver mere busket.
Du kan vælge at så i (gamle) bakker og i små urtepotter – eller i specialpotter såsom ”root-trainers” eller i komprimerede gropotter, der kan plantes direkte ud bagefter og formulder, når de kommer ned i jorden. Frøene er ligeglade med, hvad de vokser i – bare jorden ikke tørrer ud, eller de står og sopper i vand.
Det er bedst at bruge så- og priklejord, som skal tages ind i stuen en dags tid før såningen, så frøene ikke får et kuldechok. Fyld jorden i potter og læg tre frø i hver. Så kan du senere fjerne de to svageste. Eller så i bakker, hvor du så senere skal prikle om (omplante). Jorden skal holdes let fugtig, med plast over, eller du kan bruge et færdigt minidrivhus. Potter og bakker skal stilles så lyst som muligt, men pas på stærkt sollys, som f.eks. i en sydvendt vindueskarm. Det kan give de små planter hedeslag. I løbet af dage til uger spirer frøene, og når planterne har nået en vis størrelse, kan de plantes om til større potter. Hvis du har et drivhus, kan du stille potterne derud, når risikoen for nattefrost er ovre – ellers må planterne beskyttes med fiberdug eller lignende.