Solceller: Tastekaos hos Energinet
I kapløbet om solcellepuljerne udfylder husejere i stor stil ansøgningerne forkert.
Det kan stadig lade sig gøre at søge solcellepuljerne. Selvom det på Energinets hjemmeside ligner, at de private solcelle-ejere for længst oversteg loftet på 12 megawatt, er afdelingsleder Louise Rønne Christensen sikker på, der er tale om en fejl.
»Tælleren er helt korrekt, den tæller præcist det antal kilowatt, folk melder ind, de vil søge puljemidler til. Men det er et helt absurd tal,« siger Louise Rønne Christensen om det høje antal.
Hun tror, der er tale om tastefejl. Det kan nemlig godt være, ansøgerne har haft lige lidt vel travlt, da de skimmede ansøgningerne igennem,« siger Louise Rønne Christensen. For hvor man blev bedt om at udfylde, hvor mange kilowatt, man rådede over, er flere formodentlig kommet til at skrive i watt i stedet.
Med puljerne får både private husejere, boligforeninger og solcellelaug mulighed for at søge om et forhøjet pristillæg på 1,02 kr. pr. kWh for overskydende strøm - og man forventede da også hos Energinet, at det især ville blive et populært tilbud for private. I en pressemeddelelse gjorde man det derfor klart, at selvom puljen måske ville blive tømt i løbet af den første dag, ville alle, der søgte i løbet af dagen blive bedømt lige.
»Vi har prøvet at få spredt historien om, at der inden for dagen var god tid til at ansøge, og at alle havde lige muligheder, men det er ikke sikkert, alle har fanget den og i stedet har skyndt sig lidt med ansøgningen. Hvis der i kontrakten på deres solcelleanlæg står, at de råder over 5000 watt, så er det jo det, de skriver ind i ansøgningen, når vi spørger ind til anlæggets effekt. Jeg tror, det er sådan noget helt simpelt, som at folk har byttet rundt på watt og kilowatt. Så man er kommet til at skrive, at man råder over et anlæg på 5000 kilowatt, mens det i virkeligheden kun drejer sig om et på fem,« siger Louise Rønne Christensen.
I pressemeddelelsen mandag formiddag skrev Energinet, at folk hellere skulle sørge for at udfylde ansøgningen korrekt end at være først på banen. Var den ikke udfyldt korrekt, ville man nemlig ikke blive taget i betragtning, når puljerne skulle fordeles. Men det sidste forhold har man nu trukket tilbage.
»Vi sidder og gennemgår alle ansøgningerne løbende, og når vi opdager de her tastefejl, tager vi til kontakt til ansøgerne og beder dem om at rette det,« siger Louise Rønne Christensen.
Mandag eftermiddag anslår hun, at godt 1.500 ansøgninger er landet hos Energinet, og langt størstedelen af dem er henvendt mod puljen til private. Med den viden bliver det betydeligt nemmere at lave et tastefejlstjek, for de private husejere kan ikke søge støtte, hvis deres anlæg er større end 6 kilowatt. Det vil altså sige, at selv hvis alle 1.500 ansøgninger var på maksimal størrelse, ville der i alt stadig kun være tale om 9 megawatt.
Derfor er der også 30 mennesker på arbejde til at kigge ansøgningerne igennem og ringe dem op, der øjensynligt har skrevet forkert. Selvom puljen altså ifølge hjemmesiden for længst er blevet tømt, flyver ansøgningerne stadig gennem netportalen. Og det er godt, for der er stadig plads til flere anlæg i puljen.
Blandt andet Energi Midt, der er en af de største operatører på solcellemarkedet, har anslået, at privat-puljen på 12 megawatt ville svare til 3.000-4.000 solcelleanlæg.
Hos Energinet regner man først med at have endeligt overblik over ansøgningerne tirsdag.