Forskere advarer: Danskerne tænder alt for mange stearinlys

6 ud af 10 danskere tænder dagligt eller flere gange om ugen stearinlys i deres hjem, viser ny undersøgelse fra Bolius. Det er alt for meget, advarer 2 forskere - levende lys skader både indeklima og dit helbred.

Artiklens øverste billede

Danskerne er mere end almindeligt glade for at tænde levende lys. Og de fleste nøjes langtfra med 2 lys på et bord.

En ny undersøgelse fra november 2014, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Bolius, viser, at 6 ud af 10 tænder stearinlys dagligt eller flere gange om ugen i vinterhalvåret.

- Det er et meget højt forbrug, men jeg er ikke overrasket. Det stemmer godt overens med en ny undersøgelse, hvor vi spurgte 7.000 danskere i 50'erne om deres forbrug af stearinlys. Her svarer knap halvdelen, at de tænder stearinlys mindst 4 gange om ugen i vinterhalvåret, siger professor i miljømedicin Steffen Loft fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd om stearinlys

De mange tændte stearinlys er ikke kun hyggelige - de forpester indeklimaet og kan skade vores helbred.

Samtidig afgiver de levende lys også en vis mængde kvælstofdioxid, røggasser, som vi kender fra dieselbiler, og som kan skade lungerne.

- En ny undersøgelse af 78 personer i 58 københavnske boliger viser, at der er lidt nedsat lungefunktion og tegn på inflammation (betændelse) hos personerne i de hjem, hvor der var mange partikler fra stearinlys. Men vi ved ikke med sikkerhed, om det skyldtes partikelforureningen, siger Steffen Loft.

Han er ikke selv i tvivl om, at stearinlys påvirker vores lunger.

- Alle astmatikere, som jeg har talt med, og det er ret mange, siger, at de får det dårligt, hvis de kommer ind i et rum med mange stearinlys. Der kan være mange flere sundhedsskadelige følger af stearinlys, men der skal flere undersøgelser til, før vi har nok viden om det, påpeger Steffen Loft.

LÆS OGSÅ: Undgå stearinlys der sviner indeluften

Selv om både læger og indeklimaforskere advarer imod hyppig brug af stearinlys i hjemmet, har det tilsyneladende ikke smittet voldsomt af på danskernes adfærd, viser Bolius' undersøgelse. Her svarer 4 ud af 10, at de slet ikke eller kun i mindre grad vurderer, at tændte stearinlys er farlige og belaster indeklimaet.

Især nordjyderne er skeptiske. Næsten halvdelen ser ikke stearinlys som en særlig stor forurener.

Professor og indeklimaforsker Lars Gunnarsen fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet er bekymret over danskernes høje forbrug af stearinlys, som er et af de af de største i verden.

- Lysene på juletræet og lagkagen til fødselsdage er traditioner, det er svært at lave om på. Men det daglige forbrug kan vi skære ned på, uden at det behøver gøre så ondt. Her kan hver enkelt let gøre noget, hvorimod det er sværere at løse problemet med den udendørs luftforurening, som vi i et vist omfang må leve med, siger Lars Gunnarsen.

Bolius' undersøgelse viser, at trods viden om de skadelige følger ved levende lys, vil hver tredje kun skære lidt ned på forbruget i fremtiden, mens 14 % vil fortsætte som hidtil. Blandt børnefamilierne er der dog en større vilje til at skære væsentligt ned på forbruget af stearinlys.

- Men ligesom vi i dag går meget op i at undgå hormonforstyrrende stoffer i hudplejeprodukter og pesticider i vores fødevarer, tror jeg på, at vi en dag vil gå lige så meget op i ikke at forurene den luft, som vi indånder i vores boliger, mener han.

Ifølge Bolius' undersøgelse lufter hver femte altid ud med gennemtræk, når de har haft stearinlys tændt. Men resten lufter kun ud en gang i mellem, sjældent eller aldrig, efter at de har haft levende lys tændt.

Det bekymrer eksperterne.

- Det er bestemt ikke godt. Selv kunne jeg aldrig drømme om ikke at lufte ud, når der har været tændt stearinlys i rummet. Uanset, om vi har tændt levende lys eller ej, skal vi gøre det til en vane at lufte ud 3 gange om dagen med gennemtræk i 3 minutter ad gangen. Og derudover skal vi lufte ud, når vi har haft gæster eller har haft været tændt levende lys, råder fagekspert i Bolius, cand. scient. techn. Rados Nenadovic.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd om udluftning om vinteren

Udluftning løser dog ikke hele problemet med forureningen og sundhedsfaren ved stearinlys, advarer forskerne.

- Påvirkningen fra stearinlysene sker jo under alle omstændigheder, mens de er tændt, og du typisk sidder tæt på dem. Det kan udluftning ikke råde bod på, siger Steffen Loft.

Lars Gunnarsen tilføjer:

- Selvfølgelig kan man reducere forureningen fra stearinlys ved udluftning og ved at vælge lyskilder, der forurener mindst, fx fyrfadslys. Men det er minimalt, hvor meget det betyder i forhold til helt at lade være med at tænde stearinlys.

Fakta:

Undersøgelsen af danskernes forbrug af stearinlys er gennemført af analyseinstituttet YouGov og bygger på 1.005 interviews med danskere i alderen 18-74 år.
Undersøgelsen er gennemført i perioden 7.-9. november 2014 via internettet med udgangspunkt i YouGov Panelet. Data er vejet på dimensionerne køn, alder og geografi på baggrund af et ideal fra Danmarks Statistik, således at resultaterne er repræsentative for befolkningen i relation til ovenstående målgruppe.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.