Forurening sniger sig ind i dagligstuen

En ny undersøgelse viser, at vi slæber en masse partikler fra forurening med ind i vores dagligstuer. Undersøgelsen vækker interesse hos en forsker ved DTU.

Artiklens øverste billede
En plantedel fra Los Angeles. Foto: Electrolux

De fleste synes nok, at støv på kedelighedsbarometret ligger i hård kamp om førstepladsen med den gabende aktivitet at se maling tørre. Men en ny undersøgelse lavet af støvsugerproducenten Electrolux har afsløret, at støvet i vindueskarmen og på toppen af tv'et indeholder mange interessante elementer.

Udendørspartikler stammer for det meste fra udstødning.

Gabriel Bekö, lektor
En rustspåne fra Sao Paulo. Foto: Electrolux

»Resultaterne er interessante, fordi indendørspartikler er meget anderledes end udendørspartikler, og langt de fleste videnskabelige undersøgelser har fokuseret på udendørspartiklernes helbredseffekter. Men vi bruger 85 til 90 pct. af vores tid inden døre, så vores kontakt med udendørspartikler sker mest inden døre. Udendørspartikler stammer for det meste fra udstødning og kan have negativ indflydelse på vores helbred. Det er dog vigtigt at pointere, at reguleringen af luftkvaliteten over de sidste årtier er blevet meget bedre. Partikelkoncentrationerne er faldet markant hen over årene, og luften er meget ren i Europa, særligt Skandinavien, sammenlignet med meget forurenede områder som f.eks. Indien og Kina. Men det betyder ikke, at vi ikke bliver udsat for partikelforurening,« forklarer Gabriel Bekö.

Gipspartikel fra Stockholm. Foto: Electrolux

Indflydelse på helbredet

Støvets sammensætning blev bestemt ved at undersøge støvsugerposer fra private hjem i syv af verdens mest forurenede storbyer: Paris, Stockholm, Taipei, Sao Paulo, Seoul, Los Angeles og Singapore. En familie i hver by støvsugede deres eget og deres venners hjem. Efterfølgende blev støvsugerposerne sendt til et laboratorium i Stockholm, hvor indholdet blev analyseret på Uppsala Universitet.

Gabriel Bekö påpeger, at disse partikler er uønskede i hjemmet, fordi de potentielt kan have indflydelse på beboernes helbred.

»De små luftbårne partikler og de kemiske forbindelser forbundet med dem kan have negative helbredseffekter. De kemiske forbindelser i luften og på de luftbårne partikler kan omformes via kemiske reaktioner mellem dem og oxidationsmidler i luften som f.eks. ozon. Produktet af disse reaktioner kan medføre irritation. Ud over helbredseffekterne kan almindeligt velbefindende også påvirkes, fordi disse forbindelser kan forårsage hovedpine, irriterede øjne, irriteret næse og irriteret svælg. Med hensyn til effekterne af større partikler er disse ikke blevet undersøgt nøjere,« siger Gabriel Bekö.

Små og store partikler

Undersøgelsen synliggør vigtigheden af at fokusere på støvpartiklerne i vores hjem, selv om de i hverdagen er usynlige for os. Gabriel Bekö fortæller, at partiklerne udefra kan have forskellige karakteristika. De kan have forskellig størrelse, giftighed, form, helbredseffekter og fysiske og kemiske egenskaber.

»Hvis vi inhalerer disse partikler, kan de – afhængigt af størrelse og kemiske forbindelser – have negative helbredseffekter. De, der kommer fra udendørsluften, er meget små. Desto mindre partikel, desto dybere kan den nå ned i vores luftveje. Det er en anden historie med de partikler, vi slæber ind på vores sko og tøj. De er tungere, fordi de typisk kommer fra udendørsoverflader som veje. De vil hurtigt lægge sig på overflader i hjemmet. Vi bliver udsat for dem i voldsom grad gennem inhalering, men folk kan få dem indenbords af forskellige årsager. Det kan være børn, der kravler på gulvet, eller at vi rører ved f.eks. vores mad. Men effekten af disse partikler er ikke undersøgt til bunds,« siger Gabriel Bekö, der mener, at det er væsentligt at vide, hvad der er i vores støv.

Et plantefrø fra Seoul. Foto: Electrolux

»Støvets sammensætning kan fortælle os noget om, hvad der er i luften. Hvad der er i støvet er ikke i sig selv vigtigt, selv om vi kan få det ind i kroppen på forskellig vis. Det, der er i luften, er mere vigtigt. Små partikler, som bliver i luften, kan indeholde forskellige kemiske forbindelser i gasform. Gennem inhalering kan de finde vej ned i vores åndedrætssystem, og nogle kan muligvis finde vej ud i blodbanerne.«

Læser du med fra mobilen, så se flere billeder her.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.