Forurening sniger sig ind i dagligstuen
En ny undersøgelse viser, at vi slæber en masse partikler fra forurening med ind i vores dagligstuer. Undersøgelsen vækker interesse hos en forsker ved DTU.
De fleste synes nok, at støv på kedelighedsbarometret ligger i hård kamp om førstepladsen med den gabende aktivitet at se maling tørre. Men en ny undersøgelse lavet af støvsugerproducenten Electrolux har afsløret, at støvet i vindueskarmen og på toppen af tv'et indeholder mange interessante elementer.
Udendørspartikler stammer for det meste fra udstødning.
»Resultaterne er interessante, fordi indendørspartikler er meget anderledes end udendørspartikler, og langt de fleste videnskabelige undersøgelser har fokuseret på udendørspartiklernes helbredseffekter. Men vi bruger 85 til 90 pct. af vores tid inden døre, så vores kontakt med udendørspartikler sker mest inden døre. Udendørspartikler stammer for det meste fra udstødning og kan have negativ indflydelse på vores helbred. Det er dog vigtigt at pointere, at reguleringen af luftkvaliteten over de sidste årtier er blevet meget bedre. Partikelkoncentrationerne er faldet markant hen over årene, og luften er meget ren i Europa, særligt Skandinavien, sammenlignet med meget forurenede områder som f.eks. Indien og Kina. Men det betyder ikke, at vi ikke bliver udsat for partikelforurening,« forklarer Gabriel Bekö.
Indflydelse på helbredet
Støvets sammensætning blev bestemt ved at undersøge støvsugerposer fra private hjem i syv af verdens mest forurenede storbyer: Paris, Stockholm, Taipei, Sao Paulo, Seoul, Los Angeles og Singapore. En familie i hver by støvsugede deres eget og deres venners hjem. Efterfølgende blev støvsugerposerne sendt til et laboratorium i Stockholm, hvor indholdet blev analyseret på Uppsala Universitet.
Gabriel Bekö påpeger, at disse partikler er uønskede i hjemmet, fordi de potentielt kan have indflydelse på beboernes helbred.
»De små luftbårne partikler og de kemiske forbindelser forbundet med dem kan have negative helbredseffekter. De kemiske forbindelser i luften og på de luftbårne partikler kan omformes via kemiske reaktioner mellem dem og oxidationsmidler i luften som f.eks. ozon. Produktet af disse reaktioner kan medføre irritation. Ud over helbredseffekterne kan almindeligt velbefindende også påvirkes, fordi disse forbindelser kan forårsage hovedpine, irriterede øjne, irriteret næse og irriteret svælg. Med hensyn til effekterne af større partikler er disse ikke blevet undersøgt nøjere,« siger Gabriel Bekö.
Små og store partikler
Undersøgelsen synliggør vigtigheden af at fokusere på støvpartiklerne i vores hjem, selv om de i hverdagen er usynlige for os. Gabriel Bekö fortæller, at partiklerne udefra kan have forskellige karakteristika. De kan have forskellig størrelse, giftighed, form, helbredseffekter og fysiske og kemiske egenskaber.
»Hvis vi inhalerer disse partikler, kan de – afhængigt af størrelse og kemiske forbindelser – have negative helbredseffekter. De, der kommer fra udendørsluften, er meget små. Desto mindre partikel, desto dybere kan den nå ned i vores luftveje. Det er en anden historie med de partikler, vi slæber ind på vores sko og tøj. De er tungere, fordi de typisk kommer fra udendørsoverflader som veje. De vil hurtigt lægge sig på overflader i hjemmet. Vi bliver udsat for dem i voldsom grad gennem inhalering, men folk kan få dem indenbords af forskellige årsager. Det kan være børn, der kravler på gulvet, eller at vi rører ved f.eks. vores mad. Men effekten af disse partikler er ikke undersøgt til bunds,« siger Gabriel Bekö, der mener, at det er væsentligt at vide, hvad der er i vores støv.
»Støvets sammensætning kan fortælle os noget om, hvad der er i luften. Hvad der er i støvet er ikke i sig selv vigtigt, selv om vi kan få det ind i kroppen på forskellig vis. Det, der er i luften, er mere vigtigt. Små partikler, som bliver i luften, kan indeholde forskellige kemiske forbindelser i gasform. Gennem inhalering kan de finde vej ned i vores åndedrætssystem, og nogle kan muligvis finde vej ud i blodbanerne.«