Salget af brugte biler boomer i det meste af verden

Både herhjemme og i store dele af verden køber folk i stigende grad brugte biler.

Artiklens øverste billede
Amerikanerne kaster sig, i lighed med mange andre, over brugte biler, så de kan slippe for tog og bus. Foto: Thomas Borberg

Er du på udkig efter en lidt ældre, brugt bil som erstatning for tog eller bus? Det er alle andre også.

I hele Europa er salget af brugte biler steget, da folk undgår at bruge offentlig transport under coronavirus-pandemien.

Herhjemme har et stort salg af brugte vogne betydet, at udbuddet længe har været lavt, og ifølge Jan Lang, som er markedsanalytiker hos Bilbasen, er der generelt mangel på især mindre, brugte biler.

»Kunderne har støvsuget markedet for mikro- og minibiler,« siger han.

I begyndelsen af maj var der over 74.000 biler til salg på Bilbasen. Nu er der kun omkring af 57.000 biler til salg.

Ifølge Reuters viser data fra flere store europæiske analyse- og salgsportaler på nettet, at der har været en markant stigning i indregistreringer af ældre biler i hele Europa samt en eskalering af internetsøgninger efter aldrende køretøjer.

Stor efterspørgsel i USA

Tendensen er den samme i USA, hvor brugte biler pludselig er blevet en eftertragtet vare. Her køber amerikanerne typisk en brugt model som bil nummer to eller tre, så de kan undgå tog, busser eller chauffører fra Uber under pandemien. Andre køber brugt i stedet for nyt for at spare penge i en usikker økonomi uden at vide, hvornår de eller deres ægtefælle måske mister et job, skriver New York Times.

Udbuddet af brugte biler er faldet markant, viser data fra Bilbasen. Foto: Morten Langkilde

Over hele USA er priserne på brugte biler steget, og i august og september offentliggjorde analysevirksomheden Edmunds.com data, som dokumenterede den hurtigste omsætningshastighed for brugte biler i de sidste seks år.

En analyse af bilsalget i Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien, Schweiz og Storbritannien udført af analysefirmaet IHS Markit viser også, at der er en betydelig stigning i salget af ældre biler.

I Frankrig steg registreringerne af brugte biler næsten med 16 pct. i tredje kvartal, mens salget af nye køretøjer faldt mere end 5 pct. Tallene viste også, at køretøjer over 15 år udgjorde en højere andel af registrerede brugte biler i 2020 end i 2019.

Der var et endnu større spring i Spanien med en stigning i registreringer af brugte biler på næsten 25 pct. ifølge IHS.

Interessen for at søge efter brugte biler er også steget.

Data viste f.eks., at onlinesøgninger efter køretøjer over 20 år i juli til september steg med 80 pct. i Frankrig, 77 pct. i Holland og 59 pct. i Belgien.

Det får den øverste chef for det store brugtbilsite AutoScout24, Edgar Berger, til at konkludere:

»Mens ”individuel mobilitet” er blevet vigtigere for forbrugerne på disse markeder på grund af pandemien, er de også blevet mere forsigtige på grund af økonomisk usikkerhed,« siger han ifølge Reuters.

Danskerne følger trop

Tendensen er også slået igennem herhjemme.

»Vi har kunnet se bevægelsen gennem længere tid. Der bliver solgt rigtig mange ældre biler, og det er typisk bil nummer to, hvis man vil have en ekstra vogn i husstanden. Det er især fire-fem år gamle mikro- og de lidt større minibiler, der bliver efterspurgt, f.eks. VW Up og Peugeot 208,« siger Jan Lang.

»Udbuddet af denne biltype er faktisk næsten blevet halveret,« siger analytikeren, som forklarer, at forhandlerne har svært ved at skaffe de små biler.

En Ford Focus fra 2010 kan fås til omkring 60.000 kr., og det er der flere, der vælger, da udbuddet af mindre, brugte biler er faldet kraftigt. Foto: JP

Flere danskere køber derfor endnu ældre biler, 6-10 år gamle, og finder dem ofte ved mindre brugtbilforhandlere eller små værksteder.

Her er paletten af biler, som handles, bred, og i takt med mangel på mindre, brugte modeller til 40-60.000 kr. falder mange også for en gammel firmabil eller en model fra mellemklassen, siger Jan Lang. Som eksempler kan nævnes Ford Focus og Opel Vectra.

Lyt også til Jyllands-Postens bil-podcast ”Bilradio”.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.