Celle - bæredygtighed, Bauhaus og en dansk prinsesse i eksil

Den nordtyske by Celle er kendt for Bauhaus-arkitekturen, bindværkshusene og Celle Slot, hvor den danske prinsesse Caroline Mathilde blev sendt i landflygtighed efter affæren med Struense, men byen er også bannerfører for bæredygtighed og har sin helt egen roulade – med pastinak.

Artiklens øverste billede
Denne artikel er sponsoreret af

I Celle går historien hånd i hånd med moderne arkitektur og bæredygtighed.

Knap 300 kilometer fra den danske grænse i den sydlige del af Lüneburger Heide ligger den gamle residensby Celle, der med sine 500 fredede bindingsværkshuse, Bauhaus-arkitekturen og ikke mindst det smukke Celle Slot tiltrækker mange besøgende. Under 2. Verdenskrig blev Celle kun udsat for ét luftangreb, nemlig da de allierede angreb stationen den 8. april 1945. Derfor er byens mange smukke huse bevaret i dag.

Celle er ikke bare en historisk perle. Byen følger med tiden. I Celle finder man verdens første døgnåbne kunstmuseum. Om dagen kan gæsterne se moderne kunst fra Robert Simons samling af skulpturer, malerier og tegninger, og når mørket falder på, kan man opleve spektakulær lyskunst på bygningens facade.

Ferie med god samvittighed

I 2017 var Celle den første by i Nordtyskland, der blev certificeret som en bæredygtig rejsedestination, og dermed forpligtede byen og en lang række samarbejdspartnere sig til at leve op til en række krav i forhold til beskyttelse af miljø og natur, arbejdsforhold, bevidst forbrug af vand, energi og råmaterialer.

Eksempelvis bliver alt turistmateriale trykt på papir fra bæredygtigt skovbrug, ligesom områdets spisesteder fortrinsvis serverer retter, der består af regionale- og sæsonvarer. Skal man smage en lokal specialitet, skal man bestille ’Celler Rohe Roulade’ – Celle Roulade. Glem alt om flødeskum og hindbærsyltetøj, for i Celle er roulade en middagsret, der består af oksekød tilsat pastinak, røget bacon, løg og serveres med stegte kartofler eller brød med smør. Velbekomme!

Bauhaus i Celle

Celle spiller en vigtig rolle i arkitekt- og designhistorien, for det var blandet andet her i byen, at ’Bauhaus-stilen’ opstod. Bauhaus blev grundlagt i 1919 af den berlinske arkitekt Walter Gropius. Visionen var at forene kunst og design med den moderne industris muligheder for masseproduktion og dermed gøre stilen tilgængelig for almindelige mennesker. En af pionererne var arkitekten Otto Haesler, der under Weimarrepublikken satte sit præg på Celles arkitektur.

Otto Haeslers varemærke var brugen af primære farver og integration af rørformede stålmøbler, og han nåede at tegne syv bygninger – herunder den berømte Glassschule – og to boligkvarterer, før nazisterne forbød Bauhaus i 1933. I dag regnes hans bygninger for nogle af de vigtigste eksempler på Bauhaus-arkitektur. På Haesler Museum kan man se flere eksempler på Bauhaus i design og arkitektur blandt andet se en original Bauhaus-lejlighed fra 30’erne, der giver et unikt indblik i et arbejderliv i datidens Tyskland.

Dansk prinsesse død i Celle

Celle har også en plads i Danmarkshistorien. Det var nemlig her den gale kong Christian d. 7.s kone, Caroline Mathilde, blev sendt i eksil, da hendes affære med kongens livlæge, Johan Friedrich Struense, blev afsløret i 1772. Hun blev tvunget til at efterlade sine to børn ved hoffet i Danmark og sendt til slottet i Celle. Her døde hun den 10. maj 1775 af en voldsom febersygdom i en alder af blot 23 år. Hendes skæbne må have gjort indtryk på byens borgere, for der blev arrangeret en stor indsamling, så man kunne rejse et monument over hende. Monumentet står i Französischer Garten. Caroline Mathilde ligger begravet i fyrstegraven i Stadkirche St. Marien i Celle ved siden af sin oldemor, Sophie Dorothea af Braunschweig-Lüneburg.

Caroline Mathildes skæbne kan opleves på Celle Residenzmuseum, hvor originale genstande, tøj, malerier og bøger er udstillede. Museet befinder sig på Caroline Mathildes sidste hjem, Celle Slot. Slottet ligger i den gamle bydel og er bygget i barok-renæssancestil. Slottet blev oprindeligt opført som borg i 1318. Siden blev det til hertugens slot, og Celle var i mange århundreder en af de vigtigste residensbyer i Niederschsen.

Mere som dette

Tysk Turist Information
Tysk Turist Information

Andre læser

Mest læste

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.