Harzen er et paradis for alle

Harzen har i mange år haft ry af at være en pensionistdestination, men intet kunne være mere forkert. Harzen har nemlig noget for alle – den smukkeste natur, der indbyder til aktiv ferie, og hyggelige byer med masser historie og charme. Det oplevede Peter Lindstrøm og hans datter Olivia, da de i september besøgte Harzen.

Artiklens øverste billede
Naturen i Harzen er en af de helt store attraktioner, og er meget mere end det kendte bjerg, Bloksbjerg.
Denne artikel er sponsoreret af

Mange tænker fejlagtigt på Harzen som et pensionistparadis, men sandheden er, at Harzen er et paradis for alle: Naturelskeren, den aktive, den historieinteresserede og alle andre, der holder af at slentre rundt i en stemningsfuld by og nyde folkelivet fra en lokal beværtning.

Det er synd, at Harzen har det pensionist-image, for man skal ikke langt væk fra de store turistattraktioner for at opleve, at tyskerne også selv bruger området.

Peter Lindstrøm

”Ja, vi har oplevet en masse ting i Harzen, som er ud over det, man forbinder med pensionister og Harzen,” siger hans 17-årige datter, Olivia Lindstrøm.

Far og datter satte i september gps’en på Harzen, som ligger blot firetimers køretur fra hjemmet i Vejen.

”Harzen ligger tæt på Danmark, men alligevel er naturen så anderledes med bjerge. Vi kan godt lide at være ude i naturen, og vi kan godt lide at være aktive, og det kan man i Harzen,” understreger Peter Lindstrøm.

Peter og Olivia Lindstrøm var i september fire dage i Harzen. ”Selve turen derned var også en oplevelse. Det tager kun omkring fire timer, så der er masser af tid til at gøre stop på vejen,” siger Peter Lindstrøm.

Naturen er en stor del af et besøg i Harzen, og i naturområdet Auerhahn Teich lejede Peter og Olivia Lindstrøm el-mountainbikes og kombinerede naturoplevelsen med besøg i de mindre landsbyer.

”Det er en sjov måde at komme rundt på. Vi kørte både på bjergskråninger, i villakvarterer og i skoven. Der er velafmærkede ruter, og vi havde fået en 30 kilometer lang tur, der passede til vores niveau,” fortæller Peter Lindstrøm.

1.000 års minedrift i Goslar

Far og datter boede i den historiske by Goslar, der frem til 1253 var residensby for de tyske kejsere og konger. Årsagen til, at Goslar blev residensby under kejser Henrich den 2., hedder malm. Goslars historie er uløseligt knyttet det 635 meter høje bjerg Rammelsberg, hvor der i mere end 1.000 år uafbrudt blev udvundet malm fra bjerget. Minedriften stoppede først i 1988, men historien lever videre, da minen er blevet omdannet til museum, Erzerbergwerk Rammelsberg, som i 1992 blev optaget på UNESCO’s liste over verdenskulturarv.

”Det var et spændende museum med en god historie, og vi havde en dygtig guide,” siger Peter Lindstrøm.

”Ja, det var interessant at opleve noget historie, der går udover 2. Verdenskrig, og som man ikke lærer om i skolen,” understreger Olivia Lindstrøm.

At malmen har bragt rigdom til Goslar fornemmes i den gamle bydel med de toppede brosten, hvor man finder byens rådhus og fine, gamle huse med smukt træskærerarbejde.

Peter og Olivia Lindstrøm boede i den gamle residensby Goslar, der i 1.000 år var en mineby.

”Det er virkelig en velrestaureret by, men det er ikke bare en turistby. De lokale bruger også byen, og det giver et andet liv,” påpeger Peter Lindstrøm.

1.300 bindværkshuse

Peter og Olivia Lindstrøm besøgte også den gamle middelalderby, Quedlinburg, som er kendt for sin 1.300 bindværkshuse, der har sikret byen optagelse på UNESCO’s kulturarvsliste.

Quedlinburg har 1.300 bindingsværkshuse og er at finde på UNESCO’s liste over verdenskulturarv.

”Når man kommer ud i krogene af byen, er der mange små, hyggelige kvarterer,” siger Olivia Lindstrøm.

Over byen knejser byens anden store attraktion, slottet og den store St. Servatiskirke. Lige nu er der en større ombygning i gang, der også inkluderer et nyt museum, der bl.a. skal fokusere på kvindeklostret, Damenstifts.

Smukke, gamle huse med bindværk findes også i byen Wernigerode, der på grund af sine mange farverige huse har fået tilnavnet ’den farverige by i Harzen’. Byen er også at finde på UNESCO’s liste over verdenskulturarv. Højt over byen findes byens slot, hvor man kan se de tidligere fyrstelige værelser. Fra slottet er der en storslået udsigt, og man kan se helt op til Harzens højeste og kendteste bjerg, Bloksbjerg.

Wernigerode bliver kaldt ’den farverige by i Harzen’ på grund af sine mange farvestrålende huse.

Det autentiske Tyskland

Peter og Olivia er meget begejstrede for Tyskland og har ofte camperet i landet.

”I mange år var Tyskland bare et sted, vi kørte gennem, når vi skulle på ferie sydpå, men så begyndte vi at stoppe på vejen, og nu er vi blevet virkelig glade for Tyskland. Alt er super i orden, og som dansker stikker man ikke så meget ud. Derved oplever man mere det autentiske Tyskland. Vi kan godt lide at komme de steder, hvor man ikke møder så mange turister,” siger Peter Lindstrøm.

”Man får en helt anden oplevelse af den tyske kultur, når man besøger de små byer og ikke kun ser landet fra motorvejen. Der er pænt og rent over alt, og tyskerne er utrolig venlige. Man kan altid få lov at låne et toilet,” siger Olivia Lindstrøm.

Maden er altid en stor del af ferien, når far og datter er på rejse sammen.

”Jeg skal altid have en currywurst, når jeg er i Tyskland, og vi går også altid efter at smage de lokale specialiteter,” siger Olivia, og hendes far fortsætter:

Maden er super god, og jeg synes, at man får mere kvalitet for pengene. Jeg tror, at der er flere tyskere, der går ud og spiser, end herhjemme, og derfor er der et stort udvalg.

Peter Lindstrøm

Olivia og Peter Lindstrøm brugte fire dage i Harzen og vil gerne snart tilbage til Tyskland.

”Vi er slet ikke færdige med landet,” siger de.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.