Bremen - Tysklands grønne by
Den nordtyske by Bremen er en grøn og cykelvenlig med stort fokus på bæredygtighed og klima. Det overraskede familien Hedegaard, da de for et par år siden besøgte byen, som de fleste forbinder med fodbold, øl og eventyr.
Sig navnet Bremen, og mange danskere tænker på eventyret ’De tre stadsmusikanter fra Bremen’ af brødrene Grimm, bundesligaklubben Werder Bremen eller ølmærket Beck’s, der produceres i byen, men den nordvesttyske by er så meget mere end øl, eventyr og fodbold. Det fandt Jill og Martin Hedegaard ud af, da de besøgte byen i september 2019 med deres to døtre, Philippa og Nayah, der var fem og tre år på rejsens tidspunkt.
Det er en megafed by. Jeg troede, at det var en meget industritung by, men det var en meget grøn by med store parker.
At familien Hedegaard oplevede Bremen som en grøn by, er ikke tilfældigt. Det politiske parti ’Die Grünen’ står stærkt i byen, og helt tilbage i 1978 blev de første ’grønne’ politikere valgt ind i delstatsrådet i Bremen. Byen er i dag en af de grønneste byer, hvis ikke den grønneste by i Tyskland, og det skyldes ikke mindst de mange parker som Bürgerpark, Rhododendronpark, Knoops Park og Stadtwerder.
Ligesom en regnskov
Rhododendronpark har et forskningscenter og i Botanika Bremen kan man opleve dyre- og planteliv fra hele verden. Især sommerfuglerummet var et stort hit hos pigerne.
”Det var ligesom at være i en regnskov, og pigerne var meget betagede af alle de farvestrålende sommerfugle,” siger Jill Hedegaard, der til dagligt er indkøber for et stålfirma og ofte besøger tyske leverandører. Martin Hedegaard underviser i tysk i folkeskolen og parret elsker Tyskland. De besøger landet tre-fire gange årligt og gerne sammen med deres døtre, Nayah og Philippa, der er fire og syv år.
Følelsen af at være i en regnskov findes også i Bremens søsterby, Bremerhafen, der ligger 55 kilometer væk. Her findes Klimahaus Bremerhaven 8°, der er et oplevelseshus, som tager gæsterne gennem otte lande, der alle ligger på samme længdegrad som Bremerhafen. Ved at rejse gennem regnskov, ørken, bjerge og islandskaber får gæsterne viden om klima, klimaændringer og vejret.
At man i området har stor fokus på klimaet, mærker man ikke kun på de mange grønne områder, parker og kulturinstitutioner. I Bremen ligger der ligeledes et stort antal institutter, der forsker i klima, og der er planer om at samle dem til et egentligt klimauniversitet.
Cykelvenlig storby
Familien Hedegaard besøgte under deres rejse Bürgerpark, som minder mere om en skov end en park, og har en minizoo med bondegårdsdyr og legepladser.
”Dyr er altid et hit hos pigerne. Man kan sagtens få en hel dag til at gå i parkerne,” siger Jill Hedegaard.
Bürgerpark er så stor, at familien lejede ladcykler for at komme rundt. I Bremen tager man nemlig gerne cyklen. Faktisk har Tysklands cykelistforbund, ADFC, kåret byen til Tysklands mest cykelistvenlige storby – for niende gang!
”Vores oplevelse var, at Bremen er en meget cykelvenlig by. Det var lidt som at cykle rundt i Odense,” fortæller Jill Hedegaard, der sammen med resten af familien bor i Nørre Lyndelse uden for Odense.
Bremen er med sine cirka 570.000 indbyggere en storby efter danske forhold, men efter tysk målestok er den lille. I byens historiske centrum er afstandene korte, hvilket er en fordel, når der er børn med på rejsen.
”Vi boede på et hotel i udkanten af centrum, så det var let for os at gå rundt i byen, ellers var det nemt at hoppe på sporvognen,” siger Jill Hedegaard.
Bremens hyggeligste kvarterer
Bremens historiske bymidte blev skånet under 2. Verdenskrigs bombardementer og en række imponerende monumenter og bygningsværker som byens gotiske rådhus, der befinder sig på UNESCO’s liste over verdensarv, er blevet bevaret. Foran rådhuset ses de fire berømte bysbørn – eller bysdyr – hanen, katten, æsket og hunden, kendt fra Grimm-eventyret ’De fire stadsmusikanter fra Bremen’.
”Hvis man fortsætter fra rådhuset og ned i den smalle Böttcherstrasse, kan man også se de fire stadsmusikanter i klokkespil ved Glockenspiel Haus,” fortæller Jill Hedegaard.
Herfra er der ikke langt til byens ældste kvarter, det hyggelige Schnoor-kvarter, der ligger tæt på floden Werder. Navnet ”Schnoor” stammer fra de rebmagere, der holdt her i gamle dage, men i dag er reb afløst af kunsthåndværk, smykkemagere og systuer. Mange af butikkerne i Bremen og Bremerhafen har et Fairtrade-mærke på vinduet, som viser, at her sælges produkter, der ’ fremmer fair handel med den tredje verden’. Allerede i 2011 havde Bremen titel af ’Capital of Fair Trade’, og også på byens rådhus serveres fair trade-produkter.
Nayah og Philippa fandt dog hurtig en helt anden yndlingsbutik i nemlig Bremer BonBon Manufaktur i Schnoor-kvarteret, hvor man kan vælge sit favoritbolsje blandt butikkens 100 eller lave sin egen slikkepind. I Schnoor-kvarteret kan man også smage på en af Bremens specialiteter: Kaffe. Bremens historie som havneby, har gjort byen til Tysklands hovedsæde for kaffe, og hver anden kop kaffe, der skænkes i vores naboland, stammer fra Bremen. Kaffetraditionen videreføres på byens mange hyggelige kafferisterier.
Bremen for børn og barnlige sjæle
Familien Hedegaards tur til Bremen bød på store oplevelser for hele familien. Familien boede blot få hundrede meter fra det interaktive museum Universum, hvor udstillingerne er delt op i temaerne teknologi, mennesker og natur. Og bedst af alt – man må røre ved det hele. ”Man kunne tillade sig selv at gå lidt barndom igen, og det udnyttede både Jill og jeg,” siger Martin Hedegaard.
Familien Hedegaard tilbragte tre dage i Bremen, og der blev også tid til afslapning ved floden Werders bred, hvor der er lavet sandpromenade med liggestole. Her kunne far og mor nyde en lokal øl, mens pigerne legede i sandet.
Vi skal helt sikkert til Bremen igen. Pigerne har allerede spurgt hvornår.
Familien besøger normalt Tyskland tre-fire gange om året.
”Tyskland er et fantastisk rejseland og samtidig et meget børnevenligt land. Du kan opleve en ting i Nordtyskland og noget helt andet, når du rejser syd på. Det er virkelig et kæmpe land.” siger Jill Hedegaard.