Investering i sol gavner klima og bundlinje

En investering i solcelleparker giver både en miljømæssig og økonomisk gevinst, for solenergi spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling. Investeringsselskabet Obton oplever stor interesse fra investorerne for at investere i solenergi.

Artiklens øverste billede
Obton drifter mange solcelleparker rundt omkring i Europa. Billedet her er fra en af Hollands allerstørste solcelleparker ved byen Almelo. Parken ejes af investorerne i fonden Obton Solenergi Stabil.
Denne artikel er sponsoreret af

Kig op på himlen. Dér ser du vores allerstørste energikilde – solen.

Hver time skinner solen så kraftigt på jorden, at dens energi svarer til hele klodens energiforbrug i ét år.

”Solen er vores kraftigste og vigtigste energikilde. Det er også solen, der varmer vand- og landmasserne op og derved skaber høj- og lavtryk, som får det til at blæse. Derfor skal vi lære at udnytte solens energi optimalt,” siger professor Jens Wenzel Andreasen fra DTU-Energi, der arbejder med solceller.

Og der er stor interesse for at udnytte solens energi. Ifølge Det Internationale Agentur for Vedvarende Energi bestod 91 procent af nyinstalleret vedvarende energi i 2020 af sol- og vindenergi.

”Sol- og vindenergi komplementerer hinanden rigtig godt, fordi der er vindstille dage og ingen sol om natten. I princippet er der solenergi nok til, at vi kan lagre det, men det er en dyr løsning. Hver gang vi konverterer en energiform, er der et tab. Derfor er det bedst at bruge energien, når den bliver fremstillet,” siger Jens Wenzel Andersen.

I Danmark er det estimeret, at den optimale fordeling mellem sol- og vindenergi er 20-80 procent, mens den globalt er 50-50.

Bæredygtig investering i sol

Ifølge FN’s Klimapanel haster det med at gøre en indsats, hvis de nuværende klimaudfordringer ikke skal eskalere, og her spiller investeringer i solenergi en vigtig rolle.

”Lige nu er der meget vækst i solenergi. Det er primært de private investorer som investeringsselskaber og pensionskasser, der driver udviklingen, for investeringer i solcelleparker giver øjensynligt et tilfredsstillende afkast,” påpeger Jens Wenzel Andreasen.

Investering i solenergi er en grøn og stabil investering med lav risiko. Den kombination tiltaler rigtig mange danske investorer, siger Oliver Peters, investeringsdirektør hos Obton.

Den betragtning er investeringsdirektør i Obton, Oliver Peters, enig i.

”Vi oplever en fortsat stigende interesse fra danske investorer for at investere i solenergi. Flere og flere vil gerne investere bæredygtigt og sætter pris på, at de med en investering i store solcelleparker hos os får dokumentation for den grønne effekt. Investeringen giver samtidig et økonomisk stabilt afkast på cirka 6,3 procent om året. Det er ganske pænt, når man holder det op imod den forholdsvise lave risiko, som er forbundet med investeringen” påpeger Oliver Peters.

Stigende efterspørgsel på grøn energi

Investeringsselskabet Obton er blandt Europas største investorer i solenergi og står bag over 900 solcelleparker over hele verden til en værdi af knap 18 mia. kr.

”Solcelleparker er kendetegnet ved en meget stabil og forudsigelig produktion af strøm, som sælges til faste priser på lange kontrakter. Det gør, at indtjeningen og afkastet er forudsigeligt i modsætning til aktier, som er mere volatile,” siger Oliver Peters.

Investeringer i solenergi er en langsigtet løsning, for efterspørgslen på den grønne strøm vil stige i de kommende år. Ifølge Dansk Energi kommer vi til at fordoble vores energiforbrug for at nå målet om en reduktion af CO2 på 70 procent i 2030.

Vores strømforbrug stiger, fordi mange af de grønne løsninger kræver mere strøm – f.eks. vores bilpark og transportsektor, der står for en tredjedel af det samlede energiforbrug.

Det er helt uomgængeligt, at vi skal bruge solenergi, fordi solenergi sammen med vind er den mest effektive metode til at omdanne vedvarende energi til strøm”

Jens Wenzel Andreasen fra DTU Energi.

”El-biler er en løsning, men udfordringen for flytrafikken er, at energitætheden i batterierne er for lav. Derfor arbejder man i øjeblikket på at udvikle syntetisk brændstof ved at omdanne strøm fra vedvarende energi til brændstof. Det kalder man Power-to-X,” fortæller Jens Wenzel Andreasen.

Stabil og bæredygtig investering

Ifølge International Energy Agency vil solenergi være den primære drivkraft i den globale vækst af vedvarende energianlæg. I 2019 udgjorde solenergi kun fire procent af verdens energifordeling, mens forventningen er, at solen i 2040 vil udgøre 29 procent af den samlede fordeling. Derfor er det en branche med et kæmpestort potentiale, lyder det fra Oliver Peters.

”Solenergi er en god investering, hvis man både vil investere med hjertet og hjernen. Det er en grøn, bæredygtig investering, der er med til at skabe en mere grøn verden med mindre CO2-udledning. Samtidig er det en investering, der igennem mere end 10 år har vist sig at give et stabilt afkast, og dermed også taler til fornuften, der er en væsentlig del af investeringsbeslutninger,” siger han.

Denne artikel er sponsoreret af Obton

Obton er en langsigtet investeringspartner med stor erfaring i at skabe stabile afkast gennem investering i solcelleparker. Vi har været i branchen siden 2009, og vores historik viser, at vi er stand til at udvælge de bedste solenergiprojekter på markedet. Vi er i dag den 9. største aktør indenfor solenergi i Europa og drifter mere end 1.200 solcelleparker. Vi er Danmarks største udbyder af solenergi med knap 20 mia. kr. under forvaltning på vegne af ca. 4000 investorer. Minimumsinvestering starter fra 750.000 kr.

Læs mere Obtons aktuelle solenergiprojekt her

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.