Søg investerings-ly i solenergi

Du holder formentlig vejret i øjeblikket, når du går ind og tjekker din aktieportefølje. Er luften gået af det oppustede marked, eller fortsætter det sin himmelflugt? Usikkerheden klæber til manges aktiebeholdninger – og senest har rentestigninger skabt investor-nervøsitet. Risikojustér din samlede investeringsportefølje og overvej en markant mindre risikabel investering som solenergi: Her får du samme forventede afkast som fra aktieinvesteringer.

Artiklens øverste billede
Obton er en af Europas største investeringsselskaber indenfor solenergi med over 3.600 investorer, som er medejere af over 900 solcelleanlæg.
Denne artikel er sponsoreret af

Usikkerheden har indfundet sig: Investorerne mærker den, aktieanalytikerne er i den grad opmærksomme på den og Rådet for Afkastforventninger har indlejret den turbulente udvikling på investeringsmarkederne i løbet af det seneste år i deres afkastforventninger.

Hvor er investeringsmarkederne på vej hen? Hvis blot spåkuglen ville tale… Det tætteste vi kommer på en investerings-spåkugle her i Danmark, er formentlig Rådet for Afkastforventninger. I efteråret 2020 offentliggjorde rådet sine forventninger:

”Det forventede afkast over de næste fem og ti år er lavere for næsten alle aktivklasser end ved sidste opdatering af samfundsforudsætningerne i juni 2020. Ved sidste opdatering var de finansielle markeder stadig hårdt ramt af coronakrisen. Siden er renter og kreditspænd faldet, og aktiekurser er steget. Det medfører lavere forventninger til de fremtidige obligations- og aktieafkast end ved sidste opdatering af samfundsforudsætningerne,” lyder det fra Rådet for Afkastforventninger.

Dyrt og nervøst aktiemarked

I Sydbank sidder en af Danmarks mest citerede økonomer, aktieanalysechef Jacob Pedersen, og følger aktiemarkedet tæt. Da Rådet for Afkastforventninger kom med sit bud på fremtiden, var et længerevarende fald i renterne helt centralt, og det har været givtigt for aktiemarkedet.

”Aktiemarkedet er dyrt nu, uanset hvordan man måler på det, og det har i høj grad været påvirket af, at centralbankerne har øget dosen af doping i form af lavere renter,” siger han og tilføjer, at scenariet har ændret sig for nyligt i og med, at den amerikanske 10-årige rente steg markant i starten af marts i år.

Det gav genlyd på aktiemarkederne:

”Det er investorerne blevet nervøse over. Et langt stykke hen ad vejen har aktiemarkedet taget forskud på, at verden bliver normal igen, og hvis det kikser, så står vi med et problem,” lyder det fra Jacob Pedersen.

Han mener, at vi lige nu ser en rotation i aktiemarkedet, hvor mange aktier er blevet ekstremt dyre under coronakrisen.

De stigende renter og den stigende inflation er en cocktail, mange investorer er blevet mere nervøse over.

Højt at flyve…

De grønne aktier som eksempelvis Vestas og Ørsted oplevede kraftige stigninger sidste år, men har fået hug i år. Jacob Pedersen mener, at det er sket ud fra et sammenfald af uheldige tilfældigheder.

”Alt det, der stiger kraftigt, uden at indtjeningen følger med, ligger i risikozonen for at falde igen. For stigningen er kommet som følge af en god stemning omkring noget, der skal ske om mange år. Flere store investorhuse taler om bobler inden for de bæredygtige aktier, og det kan godt være, der er tale om det inden for dele af de bæredygtige aktier,” siger Jacob Pedersen og fortsætter:

”For mange af de teknologier, de besidder, er unge i deres udvikling og skal igennem en modning. Som med teknologiboblen i 1999 og 2000 vil vi også her se, at mange selskaber vil blive til færre selskaber. Mange troede, at alle selskaber inden for tech var en masse penge værd, men utroligt mange af dem er enten gået konkurs eller er blevet overtaget af andre. På samme måde vil der her ske et udskillelsesløb.”

Han understreger, at der allerede har været et udskillelsesløb i gang inden for vindmølleproduktion, og at man formentlig ikke vil se mange nye spillere på banen. Derimod ser han, at Ørsted kan møde stigende konkurrence fra mange energi- og forsyningsselskaber, der vil forsøge at ride med på den grønne bølge inden for den kommende periode.

Han gør i øvrigt opmærksom på vigtigheden af at justere sin portefølje som privatinvestor.

”Man bør hele tiden sørge for at have det rette mix af aktier, obligationer og alternative investeringer. Der er ingen tvivl om, at efter den aktieoptur vi har haft siden marts, så er der en tendens til, at nogen glemmer at få trimmet porteføljen og få omlagt den, så den matcher ens risikoprofil,” mener Jacob Pedersen.

Søg ly i solenergi

Oliver Peters, investeringsdirektør hos Obton, der investerer i solenergi, kunne ikke være mere enig.  Han mener, det er vigtigt, at du som investor en gang imellem stopper op og ser fremad og spørger dig selv: Hvor tror du, at markedet er på vej hen? Han mener, at det nuværende usikre aktiemarked bør få enhver investor til at kigge sig om efter mindre risikable investeringer, som de kan krydre deres portefølje med.

Investeringsdirektør hos Obton Oliver Peters

”Du kan søge ly i solenergi, der har et afkast som det, man forbandt statsobligationer med i gamle dage. Du får ikke noget fantasihøjt afkast, men du får et stille og roligt afkast med en relativ lille risiko,” siger han.

Han mener, der er en tendens til, at mange danske investorer har en stor beholdning af danske aktier, som jo klarede det fantastisk sidste år. Men at det, selv om det ser godt ud i porteføljerapporten, udgør en risiko.

”Fordi aktierne er spurtet afsted, udgør de nu formentlig en større andel af deres portefølje, end de ud fra en risikovurdering ønskede i sin tid. De bør derfor rebalancere porteføljen. Vi oplever, at mange af dem, der gør det hos os, opnår et højere afkast og en lavere risiko,” siger han.

* Afkastet i Obton Solenergi Impact er opgjort til 6,29 pct. (IRR) efter alle omkostninger.

** Standardafvigelsen på Obton Solenergi Impact er beregnet ud fra datasæt anvendt til beregning af ”Den summariske risikoindikator”.

Læs mere om, hvordan du kan rebalancere din portefølje med investering i solenergi her

Denne artikel er sponsoreret af Obton

Obton er en langsigtet investeringspartner med stor erfaring i at skabe stabile afkast gennem investering i solcelleparker. Vi har været i branchen siden 2009, og vores historik viser, at vi er stand til at udvælge de bedste solenergiprojekter på markedet. Vi er i dag den 9. største aktør indenfor solenergi i Europa og drifter mere end 1.200 solcelleparker. Vi er Danmarks største udbyder af solenergi med knap 20 mia. kr. under forvaltning på vegne af ca. 4000 investorer. Minimumsinvestering starter fra 750.000 kr.

Læs mere Obtons aktuelle solenergiprojekt her

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.