*

USA

Højesteretsdommer åbnede munden for første gang i 10 år

I 10 år havde Clarence Thomas ikke stillet spørgsmål i den amerikanske højesteret. Mandag brød han dog sin tavshed.

Den amerikanske højesteretsdommer Clarence Thomas var med til at gøre mandagen helt speciel i den amerikanske højesteret. Arkivfoto: Michael Dwyer/AP
USA

Los Angeles

Mandag var en ganske særlig dag i den amerikanske højesteret. For første gang siden den mangeårige dommer Antonin Scalias død, skulle rettens dommere igen trække i arbejdstøjet og høre argumenter i en af sag af principiel betydning for den amerikanske forfatning.

Dagen var dog ikke kun speciel, fordi det var første gang i næsten 30 år, at den meget konservative Scalia ikke var en del af den magtfulde gruppe af dommere. Den blev også helt speciel af, at den 67-årige Clarence Thomas i dag også havde spørgsmål at stille under mandagens sagsfremstilling.

I sig selv virker det måske ikke opsigtsvækkende, at en højesteretsdommer stiller spørgsmål under sådan en seance, men det var det mandag. For det var således første gang i over 10 år, at Clarence Thomas havde spørgsmål til en af sagens parter.

»Alle rykkede helt ud på stolen, og flere af tilhørerne så chokerede ud. Vi på pressepladserne faldt næsten ned af vores stole, mens de andre dommere tog det mere roligt. Kun retspræsident John Roberts drejede sit hoved og virkede tydeligt overrasket,« skrev journalisten Mark Joseph Stern fra onlinemediet Slate, der var til stede under mandagens begivenheder.

Sagen handlede om, hvorvidt selv mindre tilfælde af vold mod en ægtefælle eller samlever skal udløse et tidsubestemt forbud mod at eje skydevåben for gerningsmanden.

»Vi har al den tid, vi skal bruge, når vi sidder og diskuterer det med hinanden bagefter. De har 30, 40 minutter hver til at fremføre sager, der er vigtige for dem og for landet. De skal diskutere. Det er en del af processen,« sagde Clarence Thomas i 2012 til nyhedsbureauet AP om sin manglende spørgelyst.

Clarence Thomas blev i 1991 udpeget af den daværende, republikanske præsident George H. W. Bush. Arkivfoto: Dennis Cook/AP

Den amerikanske højesteret har påkaldt sig stor opmærksomhed siden Antonin Scalia døde 13. februar. Dommerne i den amerikanske højesteret bliver således udpeget af den amerikanske præsident, og Scalias dødsfald har efterladt fire dommere, der er udpeget af republikanske præsidenter og fire, der er udpeget af demokratiske.

Antonin Scalia var kendt som en af de mest spørgelystne af de amerikanske højesteretsdommer og delte også ideologisk observans med Clarence Thomas, og det er da også her, man ifølge flere amerikanske medier skal finde forklaringen på Thomas' manglende spørgelyst.

Udpegning af ny højesteretsdommer er gået helt i hårdknude

Clarence Thomas blev udpeget til den amerikanske højesteret tilbage i 1991 af den republikanske præsident George H. W. Bush.

Valget af Scalias afløser kan tippe balancen blandt højesteretsdommerne, som altså før dødsfaldet var 5-4 i republikansk favør. Antonin Scalias død bidrog derfor med endnu mere drama i den amerikanske præsidentvalgkamp, som ellers ikke manglede noget i den henseende på forhånd.

De republikanske præsidentkandidater og flere fra partiets top i Senatet, der skal godkende præsidentens højesteretskandidat, har sagt, at de vil forhale processen, så det først bliver på den anden side af præsidentvalget, at en ny højesteretsdommer kan blive udpeget.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
USA
Ni dommere afgør USA's fremtid
Højesteretsdom om præsident Obamas sundhedsforsikring kan få vidtrækkende konsekvenser. Både for Obama og for en sektor, der repræsenterer en femtedel af USA's økonomi.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere
»... og her er vejrudsigten sendt direkte fra Dokk1«
DR Sporten og DR Vejret begynder indflytning i Dokk1 til juni og sender første gang i februar 2018. Det bliver en gevinst for hele byen, når Aarhus bliver baggrundstæppe for DR-programmerne, mener borgmesteren. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her