*

Mellemøsten

Røde Kors-chef i Syrien: »Man ser folk vende tilbage til deres søndersmadrede hjem, fordi de ikke har andre steder at tage hen«

Hvis der for alvor skal være håb for de udmattede borgere i Syrien, kræver det en varig våbenhvile, vurderer Anders Ladekarl.

Trætte, opgivende og udmattede.

Sådan beskriver Røde Kors' generalsekretær Anders Ladekarl indbyggerne i Damaskus i Syrien, hvor han på trods af advarsler er rejst til for at vurdere den skrøbelige våbenhvile og situationen for det syriske folk.

Ifølge Anders Ladekarl er kræfterne for de fleste syreres vedkommende nu, da krigen er på vej ind i sit sjette år, næsten sluppet op.

»De første år var den humanitære krise til at overskue, fordi folk stadig havde ressourcer at bruge af. De har de ikke længere. Mange bor på gaden eller i interimistiske boliger, og man ser folk vende tilbage til deres søndersmadrede hjem, fordi de ikke har andre steder at tage hen. Kræfterne er virkelig sluppet op,« siger Røde Kors-generalsekretæren.

Islamister angriber Syriens Frie Hær før fredsmøde

Enkelte lyspunkter er der dog. I Damaskus ses det tydeligt, at den delvise våbenhvile, som trådte i kraft sidst i februar, gør en forskel for befolkningen.

Folk tør bevæge sig rundt, der er mere liv på gaderne, og det er i det hele taget begyndt at gå op for indbyggerne, at våbenhvilen i vid udstrækning holder - selv om håbet om en afslutning på krigen synes langt væk.

»Selv om der er våbenhvile nu, betyder det ikke, at man tror på, at der kommer fred. Våbenhvilen gør, at det er lettere for os at komme rundt med nødhjælp. Nu accepterer alle parter konvojer med nødhjælp, hvor vi før skulle kæmpe os frem. Men at vi har fået lettere adgang, gør ikke lidelserne mindre. Det er fint, at folk får mere mad og mere hjælp, men den langsigtede tro på, at tingene bliver bedre, er der ikke,« fortæller Anders Ladekarl.

Røde kors konvoj center i DamascusPosted by Anders Ladekarl on Sunday, March 13, 2016

Islamisk Stat og al Nusra-fronten er ikke med i våbenhvilen, og der er stadig spredte kampe i Damaskus' forstæder, selv om det langt fra er samme krigsscenario, som inden våbenhvilen trådte i kraft.

Hvad fremtiden bliver for våbenhvilen i Syrien, er dog svær at spå om. Mandag skal den syriske regering og store dele af den syriske opposition mødes i den schweiziske by Genève til fredsforhandlinger. Den syriske udenrigsminister, Walid al-Moualem, har på forhånd meddelt, at præsident Bashar al-Assad bliver på posten, uagtet hvad oppositionens forhandlere måtte ønske.

For at forhandlingerne overhovedet skal blive til noget i første omgang, kræver det, at den store alliance af oppositionspartier, HNC, tropper op på mødet og taler med den syriske regering.

Walid al-Moualem har bebudet, at regeringen vil vente på oppositionen i i Genève i 24 timer, og hvis den ikke er dukket op inden for det døgn, vil man tage hjem igen.

Oppositionen inden fredsmøde: Udenrigsminister hamrer det sidste søm i Geneves ligkiste

For at give lokalbefolkningen et håb om fred og bedre tider, er der brug for, at parterne taler med hinanden og som minimum aftaler en længerevarende våbenhvile. Det vil give syrerne en lejlighed til at begynde at genopbygge den ødelagte infrastruktur uden at skulle frygte for deres sikkerhed, siger Anders Ladekarl.

Rigtig mange hernede er afhængige af at have familie uden for Syrien, f.eks. familie der er flygtet til Tyskland eller Danmark, som sender penge hjem til dem.
»Rigtig mange hernede er afhængige af at have familie uden for Syrien, f.eks. familie der er flygtet til Tyskland eller Danmark, som sender penge hjem til dem. Vi vil gerne øge vores hjælp så meget, at folk begynder at tro på, at de kan blive i stedet for at flygte. Det kræver, at de bliver hjulpet til at få en bolig og får en eller anden form for arbejde, hvilket kunne være med at genopbygge vandforsyningen eller skoler, som er meget vigtige for mange familier,« forklarer han og tilføjer, at nogle syrere benytter våbenhvilen til at flygte ud af landet i nogenlunde sikkerhed.

»Det er jo ikke det, der er målet. Målet er at give dem en tro på, at der er en fremtid i Syrien, og at de skal blive og bygge deres hjem op igen. Alternativet er, at vi i Europa skal huse flere millioner mennesker, som flygter fra Syrien, og den løsning er jo meget dyrere,« siger Anders Ladekarl.

Organisationer: Syriens femte krigsår er det hidtil værste

30 internationale nødhjælpsorganisationer konkluderede tidligere på ugen i en rapport, at det femte krigsår har været det hidtil værste i Syrien.

I rapporten bliver det beskrevet, at 1,5 millioner flere har behov for humanitær nødhjælp, mens knap en million syrere er blevet tvunget til at flygte fra deres hjem, og 2 mio. børn står uden muligheder for at gå i skole.

Ifølge tal fra FN, som kom i efteråret 2015, har en kvart million mennesker mistet livet i konflikten.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her