*

Her er bedst at bo
Indland

Fejl i nye togsignaler giver forsinkelser og frygt for en ekstra millardregning

Det skulle være både let og uproblematisk at udskifte togsignalerne langs de danske skinner. Nu har signalprojektet kurs mod en gigantisk ekstraregning og nye forsinkelser.

Kombinationen af tog, S-tog og it som her på Københavns Hovedbanegård er ved at blive en ny hovedpine for danske togentusiaster. Banedanmark har store problemer med nye signaler. Arkivfoto: Lars Just/Polfoto

Det gigantiske signalprojekt, hvor Banedanmark for 20 mia. kr. skal udskifte alle togsignaler i hele Danmark, er i alvorlige problemer.

Projektet er allerede forsinket to år og reserven på 4 mia. kr. er brugt. Siden februar sidste år har Banedanmark forsøgt at få signalerne på den første strækning, S-banen mellem Hillerød og Hellerup, til at fungere. Før de nye signaler kom 93 pct. af togene til tiden. Nu er det 86 pct.

Hvis der opstår store problemer eller helt nye uforudsete problemer, har vi ikke penge til at dække af. Derfor kan jeg ikke garantere, at budgettet holder.
Jan Schneider-Tilli, programdirektør, Banedanmark

Fredag meddelte Banedanmark overraskende, at man er nødt til at forlænge rejsetiden på strækningen Hillerød-Jægersborg med op til fem minutter, fordi de nye signaler har givet togene problemer med at bremse.

Eksperter i tog og it mener, at projektet er på vej ud af kontrol. Flere, der af forretningsmæssige årsager ikke ønsker at stå frem, taler om en overskridelse på 10-20 mia. kr. It-ekspert og lektor ved Københavns Universitet Erik Frøkjær, der har nærlæst redegørelserne fra Banedanmark, frygter en stor regning:

»Der vil uomtvisteligt komme fordyrelser og nye forsinkelser. Om projektet bliver 1, 5 eller 10 mia. kr. dyrere, er ikke til at sige. Men det bliver dyrere.«

Hos DI Transport er direktør Michael Svane enig:

»Projektet bliver med sikkerhed dyrere, og det bliver endnu mere forsinket.«

Efter at hele reserven er væk, erkender programdirektør Jan Schneider-Tilli fra Banedanmark, at projektet er skrøbeligt:

»Hvis der opstår store problemer eller helt nye uforudsete problemer, har vi ikke penge til at dække af. Derfor kan jeg ikke garantere, at budgettet holder,« siger han.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) vil inddrage eksterne eksperter:

»Der er fortsat usikkerheder forbundet med planen for udrulningen. Jeg vil derfor tage initiativ til, at der gennemføres en ekstern kvalitetssikring af signalprogrammets opdaterede tidsplaner og økonomi.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Finansverdenens jægersoldater

Ole T. Krogsgaard, direktør, Gentofte
På slagmarken er jægersoldaterne kampstyrkens elite. Men også i den finansielle verden opererer elitestyrker. Her er et indblik i deres metoder.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Få flest kanaler for 300 kroner om måneden
Du kan få seks ud af de otte mest sete kanaler i en tv-pakke til under 300 kroner om måneden. Men overvej dit behov meget grundigt, siger Forbrugerrådet Tænk. 
Se flere
TV: IC4 Skrot
I Randers er man lige nu i gang med at skrotte fem ubrugelige IC4-togsæt. I første omgang har DSB skrællet togene for alt, hvad man kan bruge. Herefter er skrotfolkene gået i gang med klippesakse af den store slags. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her