*

Indland

Ulvene yngler... næppe i Danmark

Meget tyder på, at flokke af ulve og ulveyngel i Danmark ikke har hold i virkeligheden.

Den officielle melding er, at der findes mellem 20 og 23 ulve i Danmark. Men nye analyser viser, at ulvene på dansk grund nærmere kan tælles på én hånd. Arkivfoto: Dawn Villella

Den tyske storm af ulve mod Danmark lader til at være en let brise.

Historier om mere end 20 ulve og endda ulveyngel i Danmark lader ikke til at passe med virkeligheden, mener professor ved Statens Naturhistoriske Museum, Carsten Rahbek.

Sammen med sin kollega, lektor Anders Hansen, har han taget dna-prøver af over 120 ulvelorte, som foreløbigt kun har vist en enkelt ulv, mens der i seks prøver er usikkerhed mellem ulv og hund.

»Det virker usandsynligt, at vi har så mange ulve i Danmark, som vi hidtil har troet. Måske kun en håndfuld. Derfor er chancerne for, at vi har ulve, der yngler i Danmark, også meget lille,« siger Carsten Rahbek.

Forskere: Antallet af danske ulve er helt ude i skoven

De tidligere analyser af ulve stammer fra Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet (DSE), som i starten af februar nedjusterede ulvetallet fra omkring 40 til 20-23 ulve. Anledningen var, at et internationalt samarbejde om dna-analyse af ulve viste, at de danske beregninger var overvurderede.

»Hvis vi skulle have så mange ulve, er det meget usædvanligt, at vi ikke hører flere ulvehyl og opfanger flere ulve på vores kameraer, der er sat op rundt om i skovene. Snak om, at ulven skulle formere sig og strømmer til Danmark syd fra, virker overvurderet på baggrund af vores tal,« siger professoren.

Hos Naturstyrelsen har man nedsat en et ulveteam, efter at analyserne fra DCE tydede på, at der i 2014 havde været 40 ulve i Danmark. Men de nye dna-prøver af afføring, der kunne stamme fra ulve, har skabt usikkerhed om ulvebestanden i Danmark, mener Naturstyrelsen.

»Det er selvfølgelig beklageligt, at DCE måske har givet forkerte oplysninger om ulve i Danmark, som vi kan have viderebragt. Vi afventer i øjeblikket, at alle DCE’s dna-analyser bliver gennemtjekket i Tyskland, så vi med større sikkerhed kan sige, hvor udbredt ulven er i Danmark,« siger Annette Samuelsen, Funktionsleder i Naturstyrelsen.

Frivillige ærgrer sig over ulveforvirring

I 2012 blev der fundet en død ulv i Thy i Nordjylland, og det affødte siden en forvaltningsplan for ulve i Danmark. Men med analysen fra Statens Naturhistoriske Museum, der kun peger på en håndfuld ulve, vil Naturstyrelsen nu overveje at ændre anbefalingerne til planen for ulve i Danmark.

»Hvis det viser sig, at vurderingen om ”en håndfuld” ulve holder stik, vil vi overveje, om der er behov for at justere forvaltningsplanen for ulve i Danmark, hvilket i sidste ende vil være ministerens beslutning,« siger Annette Samuelsen.

Midtjysk vildtkamera har taget et skarpt billede af en ulv

Siden den første ulv blev spottet i Danmark for fire år siden, har det pelsede rovdyr skabt usikkerhed i lokale områder af Danmark. Derfor er det en alvorlig fejl, at man i flere år har regnet forkert på ulvebestanden, mener Carsten Rahbek.

»Man har nok været for hurtig til at melde om mange ulve i de danske skove, selvom at dna-analyserne ikke var ordentligt eftertjekket. Det har desværre skabt en unødig frygt for ulven i Danmark,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Slotsferie på sønderjysk: Gram Slot - fra nedslidt ruin til økologisk kraftcenter
Et utal af arrangementer lokker hvert år over 120.000 besøgende forbi Gram Slot i Sønderjylland. Det er muligt at overnatte på slottet, og så kan man også blot stoppe op på forbivejen og klappe dyrene i minizooen. 
Se flere
Bolig
Energirenover og få bedre livskvalitet i hjemmet
Flere og flere danskere energirenoverer deres hjem. Den største motivationsfaktor er at spare penge på opvarmning, men den rigtige gevinst ligger i øget livskvalitet, mener eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her