*

Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

Kronik

Danmark skal hænge sammen

Vi har behov for at brede velstanden og væksten ud til hele landet. Det skaber et meget stærkere samfund for alle, hvis forskellene ikke bliver for store. Tryghed skaber tillid. Og tillid giver sammenhængskraft.

Illustration: Rasmus Sand Høyer

Vi kan mærke det begge to, når vi kommer rundt i landet. Afstanden mellem provins og de store byer er blevet større. Mange beklager at være koblet af udviklingen. At de lokale samfund er under en kraftig forandring. Igennem de seneste år har mange små lokalsamfund oplevet afvikling af helt basale institutioner og velfærdstilbud. Meget er blevet samlet i få større byer. På sundhedsområdet. Folkeskolen. Politiet. Bus- og togmulighederne er forringet. Og kommunalreformen har været med til at skævvride Danmark.

Flere borgmestre over hele landet og uanset partifarve giver udtryk for nogle af de samme bekymringer. De kan se, at Danmark skævvrides, og at den siddende regering aktivt bidrager hertil.

Det kunne ske ved at etablere en form for lokale servicecentre med funktioner som jobcenter, bibliotek, borgerservice, medicin-udlevering, sundhedsklinikker– ja, måske også flere lokale politibetjente.

Noget i udviklingen kan vi udfordre, rette op på og direkte lave om. Andet bliver sværere at ændre på. Men vi skal hver eneste dag være opmærksomme på udviklingen og ikke skynde endnu mere på. Vi skal iværksætte tiltag, som modvirker opsplitning og et Danmark, som knækker over. For os er det vigtigt, at alle kommer med. Og det er ikke det, regeringen gør, når den vil hæve pensionsalderen, dele topskattelettelser ud, skærer ned på produktionsskolerne eller ser stort på løndumping fra udenlandsk arbejdskraft.

Vi står midt i en ny værdikamp. Den kæmper vi begge gerne. Både på vegne af vores samfund og sammen med dem, der er blevet overset i de senere år. De mangler det øvrige samfunds erkendelse af, hvor svært det kan være, når man er nedslidt. Når man er røget ud af dagpengesystemet. Eller når man bor i en egn af Danmark, hvor væksten lader vente på sig.

For nogle er globaliseringen en fordel, der giver høje lønninger og flere jobmuligheder. For andre er globaliseringen måske en teoretisk gevinst, men de kan ikke mærke det i deres hverdag. De mister deres job eller presses på løn- og arbejdsvilkår af udenlandsk arbejdskraft. Derfor duer det ikke at stirre sig blind på et gennemsnit i et regneark og ignorere virkeligheden, som den udspiller sig for rigtig mange mennesker.

Det gælder både, når det handler om levealder, arbejdsløshed, vækst og udvikling. Der er folk som er nedslidte, før de når pensionsalderen, og kun får ganske få år til at nyde deres børnebørn. Det er svært for dem at glæde sig over, at gennemsnitslevealderen stiger. Og der er områder i Danmark, som er presset af udenlandsk arbejdskraft, problemer med integrationen og manglende vækst. Mange arbejdspladser i produktionserhvervene har været udfordret i mange år på grund af udflytning. Nu udfordres de samme af digitalisering, automatisering og robotter. Langt de fleste danske lønmodtagere kan klare den udfordring. Ganske enkelt fordi de er dygtige. Men mange har brug for mere uddannelse og flere kompetencer. Her synes vi, at den netop indgåede overenskomst på industriens område viser den vej, som den siddende regering ikke magter at stille sig i spidsen for.

Hvis ikke vi satser massivt på efteruddannelse, taber vi vækst og konkurrenceevne, men vi splitter også landet endnu mere. Det skaber jobusikkerhed for rigtig mange mennesker. Det samme gør truslen om forringede løn- og arbejdsvilkår på grund af ureguleret udenlandsk arbejdskraft.

Den udvikling forstærkes nærmest entydigt af regeringens økonomiske politik. Ingen nævneværdig interesse for indsatsen imod social dumping. Forringede pensionsvilkår og ønske om topskattelettelser.

Vi har behov for at brede velstanden og væksten ud til hele landet. Først og fremmest fordi det er det mest retfærdige. Men også af andre gode grunde. For det første skaber det et meget stærkere samfund for alle, hvis forskellene ikke bliver for store. Tryghed skaber tillid. Og tillid giver sammenhængskraft. For det andet fordi adgang til kompetent arbejdskraft er afgørende for en fortsat vækst i dansk erhvervsliv.

Vi skal have en langt mere aktiv erhvervs- og beskæftigelsespolitik, så der skabes nye job, ikke mindst i industrien og i hele landet. Vi foreslår blandt andet at tilføre mere risikovillig kapital via Vækstfonden og samtidig satse mere på voksen- og efteruddannelse. Og der er mange perspektiver i at sikre, at Danmark igen kommer helt i front, når det gælder grøn omstilling – det er der mange industrijob i. Vi tror, at arbejdspladser og ordentlig infrastruktur er afgørende for, at et land hænger sammen. Derfor støtter vi også udflytningen af statslige arbejdspladser. Det kan bare ikke stå alene.

For nylig var vi sammen med en række partier uden om regeringen med til at udmønte 762 mio. kr. til at løfte den kollektive trafik. Tiltag, som kommer mange dele af landet til gode. Det samme gælder Togfonden, hvor vi blandt andet opgraderer 11 regionale jernbanestrækninger. Når de står klar, vil de give hurtigere og bedre tog til lokale pendlere i hele landet. Det vil også bidrage til at binde Danmark langt mere sammen. Tiltag, som Venstre direkte har vendt sig imod og gør alt for at blokere for.

Langt de fleste, der bor på landet og i små byer, har bil. Men der er stadig mange pendlere og andre folk, som er afhængige af kollektiv transport – det gælder især børn, unge og ældre. Bedre kollektive trafiktilbud er derfor vigtige – og de skal tænkes sammen med genopretningen af lokale velfærdstilbud.

Vi kunne derfor godt tænke os at lave et forsøg. Hvor fællesskabet igen bliver tilgængeligt flere steder i landet. Det kunne ske ved at etablere en form for lokale servicecentre med funktioner som jobcenter, bibliotek, borgerservice, medicinudlevering, sundhedsklinikker– ja, måske også flere lokale politibetjente. Servicecentrene kan f.eks. være åbne 2-3 dage om ugen, hvor ansatte i de forskellige funktioner i de større byer flytter ud et antal dage om ugen. Det kan være med til at genskabe trygheden, udviklingen og sammenhængskraften i hele landet.

Et harmonisk og mere lige samfund er nemlig også et mere trygt, stærkt og sikkert samfund. Det er et samfund, som hænger sammen og baseres på en gensidig solidaritet. Og det er i virkeligheden også det stærkeste fundament for holdbar og bæredygtig vækst med den folkelige opbakning intakt. Vi har ikke behov for at gøre de rige endnu rigere. Vi skal mindske de farlige kløfter i vores samfund. Derfor skal vi bekæmpe den stigende ulighed og skabe lige muligheder for, at alle kan stræbe efter det liv, de ønsker.

Det samme gælder vækst og arbejdspladser. Det skal komme hele landet til gavn. Den nuværende regering skævvrider Danmark. Vi kæmper for det modsatte.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Udkant

Ekspert i landdistrikter: Kommunerne er selv store syndere i centraliseringsbølgen

Hanne Tanvig, seniorrådgiver, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet
Landsbyernes skæbne er tilsyneladende fortsat henvist til frivillighed og småpuljernes projektfilosofi.
Forsiden lige nu
Om temaet

Flytningen fra land til by er taget til de seneste år. Jyllands-Posten undersøger, om Danmark er ved at knække over.

Annonce
Redaktionen anbefaler

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her