Politik

Flertal kriminaliserer visse ytringer fra præster og imamer

Præster, imamer og andre religiøse forkyndere får indskrænket deres ytringsfrihed, så de kan straffes for bestemte ytringer.

»Vi gør alt, hvad vi kan, uden at gå på kompromis med grundloven og internationale konventioner,« siger kirkeminister Bertel Haarder. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

Hvis en præst roser incest eller en imam støtter stening af kvinder, skal de fremover kunne straffes med bøde eller fængsel i op til tre år. Om muligt kan de også blive udvist.

Det er et af elementerne i en ny aftale, som regeringen har indgået med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, SF og De Konservative i de såkaldte "imam-forhandlinger," hvor kirkeminister Bertel Haarder har siddet for bordenden.

Fremover skal religiøse forkyndere kunne straffes for ytringer, der »udtrykkeligt billiger« strafbare handlinger »som led i religiøs oplæring«. Formålet er at dæmme op for, at personer i religiøse miljøer indoktrineres til at acceptere strafbare handlinger, eksempelvis vold i familien.

Fakta

På en række områder bliver der strammet op over for religiøse forkyndere med anti-demokratiske synspunkter:

  • Udenlandske hadprædikanter uden for EU skal forhindres indrejse i Danmark. De skal sættes på en åben liste over personer, der nægtes adgang.
  • Skærpet tilsyn med friskoler, så de overholder krav om frihed og folkestyre.
  • Præster, imamer og andre religiøse personer kan miste retten til at vie folk, hvis ikke de lever op til en række værdighedskrav.
  • Religiøse forkyndere skal fremover igennem et obligatorisk kursus i dansk familieret, frihed og folkestyre, før de kan få lov at vie folk.
  • Religiøse foreninger og institutioner fremover skal leve op til strengere krav, for at kunne nyde godt af den mulighed for skattefradrag, som de har i dag.
  • En stramning af folkeoplysningsloven, som gør det lettere at fratage offentlig økonomisk støtte eller lokaler fra religiøse foreninger, hvis de modarbejder demokrati.
  • Til efteråret skal der nedsættes en kommission til at vurdere ytringsfrihedens rammer og generelle vilkår i Danmark.
  • Danske moskeer skal kortlægges igen, da den seneste kortlægning er ti år gammel
»Det handler om ting, som er kriminelle i Danmark, og som vi ikke vil acceptere i parallelsamfund. Ganske som vi ikke accepterer, at man uddanner Syrienskrigere,« siger Bertel Haarder.

Flertal indfører åben »bliv væk«-liste over hadprædikanter

I forvejen er det strafbart at billige terrorisme, men med dagens aftale, vil det altså også blive kriminelt at udtrykke klar støtte til eksempelvis voldshandlinger, incest, pædofili, frihedsberøvelse, tvang eller flerkoneri – og det gælder uanset, om ytringerne er fremsat i private eller offentlige sammenhænge, fremgår det af aftalen.

Ud over gudstjenester tænkes stramningen at omfatte andre religiøse handlinger såsom undervisning eller oplæring på koranskoler, bibelskoler, i visse religiøse studiekredse, men også i forbindelse med almindelig konfirmationsforberedelse eller kommunikation på Facebook, hvis afsenderen har en autoritet, der gør, at opslaget eller indlægget har karakter af religiøs oplæring.

Kriminaliseringen er en indskrænkning af religiøse forkynderes ytringsfrihed, fastslår professor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard.

»Ethvert forbud mod visse tilkendegivelser indebærer en indskrænkning af ytringsfriheden, som jo ikke er absolut. Forslaget har et meget specifikt formål og er ikke udtryk for en generel eller vidtgående skærpelse,« skriver han i en kommentar til Jyllands-Posten.

Jørn Vestergaard mener dog ikke, at indskrænkningen giver problemer i forhold til hverken grundloven eller Danmarks internationale forpligtelser.

»Så det må helt bero på en ideologisk og retspolitisk afvejning, om man kan tilslutte sig forslaget,« skriver han.

Professoren hæfter sig dog ved, at de strafbare ytringer ikke behøver være fremsat i offentligheden, men blot kan være ytret i et lukket miljø – eksempelvis en menighed. Og det kan give vanskeligheder:

»Det kan godt blive vanskeligt at føre bevis for, at der i private omgivelser er ytret noget ulovligt. Men i og med at forkyndelse i nogle tilfælde foregår i en lukket kreds, ligger det jo i selve formålet med forslaget, at også sådanne forhold skal være omfattet. Der kan næppe indvendes noget principielt mod en sådan ordning, for domstolene vil selvfølgelig kun dømme, hvis der foreligger det fornødne bevis, for eksempel gennem samstemmende vidneforklaringer,« skriver han.

LA forlader imam-forhandling: Nægter åben liste over hadprædikanter

Liberal Alliance forlod forhandlingerne kort før aftalen faldt på plads, da partiet mener, at det er et skråplan at kriminalisere ytringer frem for handlinger.

Heller ikke Enhedslisten bryder sig om kriminaliseringen, som ifølge politisk ordfører Pernille Skipper i værste fald er direkte skadelig.

»Forbud er ikke den rigtige vej, hvis man skal bekæmpe ekstremistiske og fundamentalistiske holdninger, for holdninger forsvinder ikke, fordi man forbyder dem. I stedet risikerer man, at de bliver mere spændende og tiltrækkende, fordi de er forbudt. Med andre ord risikerer partierne bag den her aftale at gå stik imod det gode forebyggende arbejde som både politi, efterretningstjenester, socialarbejdere og lærere laver hver eneste dag,« udtaler Skipper i en skriftlig kommentar.

Bertel Haarder mener dog ikke, at indgrebet i ytringsfriheden er så omfattende, at der er grund til bekymring.

»Jeg har ingen som helst problemer ved at sætte visse grænser for, hvad en religiøs vejleder kan prædike og sige i forhold til dem, som er i hans eller hendes varetægt« siger han og understeger, at formålet er at beskytte dem, der er underkastet religiøse autoriteter.

Socialdemokraterne er overordnet tilfreds med aftalen, men havde dog gerne set et punkt om mere brug af exitprogrammer, der hjælper unge ud af formørkede religiøse miljøer

Dagens aftale er kulminationen på flere ugers møder i Kirkeministeriet, hvor parterne løbende har indgået forskellige delaftaler og pakker.

Debatten om at skride hårdere ind over for antidemokratiske imamer begyndte efter TV 2's udsendelser "Moskeerne bag sløret," som blandt andet viste, at visse foreninger og trossamfund i nogle tilfælde modarbejder eller underminerer demokrati og grundlæggende friheds- og menneskerettigheder.

I begyndelsen af maj blev De Radikale, Alternativet og Enhedslisten smidt ud af forhandlingerne, da regeringen ikke mente, at man kunne blive enige.

Regeringen, S, DF og K er enige om at forhindre udvalgte, udenlandske imamer og andre religiøse forkyndere, der har udtrykt ekstreme eller strafbare holdninger, i at komme ind i Danmark. Deres navne skal sættes på en offentlig "ekstremistliste", hvorefter personer uden for EU skal kunne nægtes indrejse.

Ny stramning: Præster og imamer skal kunne miste retten til at vie folk

Andre initiativer og delaftaler omfatter skærpet tilsyn med muslimske friskoler og en stramning af folkeoplysningsloven, som gør det lettere at fratage offentlig økonomisk støtte til religiøse foreninger.

Desuden kan religiøse forkyndere miste retten til at vie folk, hvis ikke de lever op til en række nye, skærpede krav.

slutteligt skal der til efteråret nedsættes en kommission til at vurdere ytringsfrihedens rammer og generelle vilkår i Danmark.

De mange spredte initiativer og delaftaler fik tidligere i maj et flertal uden om regeringen til at kræve, at regeringen laver en ny, national handlingsplan for bekæmpelse af radikalisering. Regeringen endte med at tilslutte sig forslaget og undgik dermed at komme i mindretal.

Der er endnu ikke sat deadline på, hvornår den nye handlingsplan, som bliver den tredje på syv år, skal være klar.

Tirsdagens politiske aftale i Kirkeministeriet skal nu omsættes til lovforslag, som regeringen vil fremsætte i Folketinget efter sommerferien.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Odenses svigt

Eva Kjer Hansen
Når man vælger at bosætte sig i Danmark har man en pligt til at lære sproget og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De, der ikke gør, svigter dem selv, deres børn og samfundet.

Blog: Asien begynder i Rosengård i Malmø

Jens-Kristian Lütken
Åbne grænser, tolerance og frihed er privilegier, som vi skal passe på.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her