Ni partier går sammen mod regeringen: Fejer Ellemanns ultimative krav af bordet
Regeringen er under pres fra alle sider i Folketinget, hvor en samlet opposition nu afviser Jakob Ellemann-Jensens krav om at støtte afskaffelsen af store bededag.
Samtlige partier uden om regeringen lægger nu yderligere pres på SVM-regeringen i sagen om store bededag.
De i alt ni partier – fra Enhedslisten til Nye Borgerlige – afviser blankt regeringens sammenkobling mellem at afskaffe helligdagen og skaffe penge til at styrke Forsvaret.
Dermed går partierne direkte op imod forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensens (V) ultimatum om, at man skal acceptere skrotningen af helligdagen for at blive inviteret med til forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig, der skal tilføre Forsvaret milliarder af kroner over de kommende år.
Det skriver formændene for de ni partier i en fælles pressemeddelelse, hvor de samtidig advarer regeringen mod at gamble med den brede, politiske opbakning til Forsvaret:
»Partierne betragter regeringens tilgang som et brud på den danske tradition for bredt samarbejde omkring Forsvaret,« hedder det.
De ni partier er SF, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Enhedslisten, De Radikale, Alternativet, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.
De opfordrer i samlet flok regeringen til at søge anden finansiering til det kommende forsvarsforlig for at sikre bred opbakning til Forsvaret.
Afvisningen kommer samme dag, som også en enig fagbevægelse er gået til frontalangreb på regeringen med en underskriftindsamling om at bevare store bededag. Hvis ikke egeringen dropper afskaffelsen, så opfordrer fagbevægelsen til en folkeafstemning.
Vrede over Ellemann
Ellemann fremsatte ultimatummet i fredags, hvor han gav De Konservative, SF og De Radikale syv dage til at svare på, om de er med eller ej.
Svarfristen udløber på fredag, og ifølge Ellemann er det »hel normal praksis i Folketinget, at hvis man er med til at bruge pengene, er man også med til at finde pengene.«
Ikke desto mindre har kravet udløst vrede blandt partierne, som blandt andet har kritiseret regeringen for at optræde magtfuldkomment og for at føre »revolverpolitik.«
Netop K, SF og R var for mindre end et år siden med til at indgå det såkaldte nationale kompromis om at hæve forsvarsudgifterne markant de kommende år for, at Danmark kan leve op til Nato-målsætningen om at bruge 2 pct. af bnp på forsvar og sikkerhed.
I pressemeddelelsen afviser de ni partier krydset mellem afskaffelsen af store bededag og adgangen til forsvarsforliget.
»Det er urimeligt at stille en samlet forligskreds overfor én eneste mulig finansiering, som de fleste af partierne er imod.«
Mette Frederiksen holder åbningstale
Planen om at sløjfe den flere hundrede år gamle helligdag fra 2024 for at skaffe penge til at opruste Danmarks forsvar har mødt massiv kritik fra både fagbevægelsen, folkekirken og Socialdemokratiets og Venstres egne ungdomspartier.
I Folketinget er der ligeledes stor modstand, men SVM-regeringen har flertal på egen hånd.
For at kompensere danskerne for den ekstra årlige arbejdsdag lægger regeringen op til at indføre et løntillæg for den ekstra arbejdsdag på 0,45 pct.
Kl. 13 holder statsminister Mette Frederiksen sin første tale i Folketinget, siden dannelsen af den nye regering. Her vil hun give en redegørelse for regeringens planer - og efterfølgende svare på spørgsmål fra pressen.
Du kan følge talen direkte på jp.dk.