*

Politik

Støjberg vil stramme – uden at kende problemets omfang

Udlændinge skal have frataget deres pas i fem år, hvis de snyder med det, mener udlændingeministeren.

Udlændinge, som misbruger deres pas, kan kigge i vejviseren efter straks at få et nyt. Sådan lyder et forslag fra udlændingeminister Inger Støjberg (V)Foto: Casper H. Christensen

Det skal være slut med straks at udstede pas til udlændinge, som misbruger deres pas.

Sådan lyder et forslag fra udlændingeminister Inger Støjberg (V), som vil give en karantæne på fem år til udlændinge, der forsøger at snyde.

Fakta: Her er de forskellige pas til udlændinge

Ministeren har ingen tal for, hvor mange udlændinge der har snydt sig til et nyt pas, men »i visse tilfælde« har udlændingemyndighederne og politiet haft »mistanke om«, at der har fundet misbrug sted.

Og det er et tilstrækkeligt grundlag til at reagere, mener Støjberg.

Hvis man har snydt én gang, har man nok ikke noget imod at lyve.
Martin Henriksen (DF), udlændingeordfører

Udlændinge i Danmark har mulighed for at få udstedt enten et fremmedpas eller et konventionspas af de danske myndigheder.

Hvis passet forsvinder, skal myndighederne – som reglerne er i dag – udstede et nyt pas til den pågældende person.

Dermed kan en udlænding – der har i sinde at snyde – give eller sælge sit pas til en anden person, der ligner i udseende, for derefter at få lavet et nyt pas til sig selv. På den måde kommer der til at cirkulere to pas med samme navn.

Det kan skade den nationale sikkerhed, og det er derfor nødvendigt at sætte bremsen i, mener Støjberg.

Hun vil have myndighederne til fremover at vurdere, om en person skal have udstedt et nyt pas – eksempelvis hvis det er stjålet eller bortkommet ved brand – eller om der foreligger tilstrækkelige oplysninger til at så mistanke om misbrug, der kan begrunde, at den pågældende person nægtes et nyt pas.

Rasler ned på asylliste: Asylsøgere går uden om Danmark

Hvordan kan I vide, om en udlænding reelt har mistet sit pas, eller om der bliver snydt?

»Det er op til en konkret vurdering hver gang,« lyder det fra Inger Støjberg.

Ikke noget imod at lyve

Hvis folk snyder med deres pas, tror du så ikke også, at de kan finde på at fortælle myndighederne, at de ikke snyder med det, men at de bare har tabt deres pas?

»Jeg har tillid til, at myndighederne kan vurdere sagen.«

Af lovforslaget fremgår det, at det eksempelvis er »åbenlyst, at en ansøger tidligere har misbrugt eller forsøgt at misbruge et rejsedokument«, hvis »ansøgeren indrømmer et tidligere misbrug eller forsøg på misbrug«.

Støjberg afviser bredt forlig om udlændingepolitikken

Udlændingeordføreren i Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, støtter op om ministerens forslag, men »det vil nok ikke løse alle problemer«, vurderer han.

»Hvis man har snydt én gang, har man nok ikke noget imod at lyve,« siger han.

Lovforslaget indebærer desuden, at udlændinge, der ikke overholder deres oplysningspligt over for myndighederne, vil kunne straffes med bøde eller fængsel indtil et år.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Lad glansbillederne krakelere … bare lidt.

Signe Munk
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt.

Blog: DR Detektor misinformerer om sharialov

Jaleh Tavakoli
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation.
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her