*

Her er bedst at bo
Politik

Thulesen og Frederiksen går sammen i en ny EU-front mod Lars Løkke

DF og S kræver handling mod negative konsekvenser af den fri bevægelighed.

Illustration : LARS PRYDS

Det grundlæggende princip om EU-borgeres fri bevægelighed har udviklet sig på en uholdbar måde.

Det mener Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, der derfor kræver at blive indkaldt til forhandlinger af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), så der kan blive gjort noget ved problemerne.

Dermed udvikler det politiske parløb mellem de to partier sig til nu også at sætte regeringen under pres i EU-politikken.

Et europæisk projekt, der ikke har sine befolkninger med sig, er ikke et legitimt politisk projekt.
Mette Frederiksen (S), formand

»Statsministeren skal lave et udspil i forhold til de problemer, der er med fri bevægelighed, og indkalde til forhandlinger om det, så der kan komme en dansk offensiv i EU omkring den fri bevægelighed,« siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

De problemer, som den fri bevægelighed har udløst, er bl.a. pres på løn og arbejdsvilkår, velfærdsturisme, hvor udlændinge får danske ydelser, og senest tilrejsende tiggere, lyder det fra DF og S.

»Det kan ikke nytte, at dette her ikke er en topprioritet for regeringen og for statsministeren. Og det er det tydeligvis ikke,« siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Statsminister Lars løkke Rasmussen kritiserede før sidste valg det, han kaldte »jordbærplukkere«, der kommer til Danmark, arbejder nogle få timer om ugen og sender en dansk børnecheck ud af landet. Men siden regeringsskiftet er der ikke sket det store, lyder anklagen fra de to store partier i dansk politik.

Statsministeren afviser påstandene om, at han ikke har gjort nok.

»Men udfordringen er ikke at sikre opbakning til de synspunkter i Danmark. Udfordringen er at sikre opbakning ude i Europa«, siger Løkke Rasmussen og fortsætter:

»Min dør står i øvrigt altid åben for konkrete forslag.«

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: At være eller ikke at være udlændingeminister

Josephine Fock
Hele sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks har været fyldt af spin, løgn og lovbrud. Vores demokrati fortjener ministre, der taler sandt og agerer efter lovens regler.

Blog: Jeg har ondt af Prins Henrik

Victor Boysen
Det er synd for de kongelige, at de ingen rettigheder har. Lad os slippe dem fri.

Blog: Vi må gøre op med krævementaliteten

Maria Bille Høeg
Vores ekstremt omfattende velfærdsstat har den slagside, at det personlige ansvar er ved at lide en stille kvælningsdød.
Annonce
Pas på de dyre satellitforbindelser på rejsen
Dyre satellitopkald om bord på færger eller tæt ved kysten kan ende med at koste dig dyrt, da selskaberne ofte benytter sig af en privat og dyrere operatør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her