*

Politik

S-topfolk kræver handling: Fjern krav til sygehusene

Socialdemokratiske regionsformænd kritiserer deres parti, der først vil afskaffe omstridt krav til ansatte på sygehuse, når et nyt regime er udtænkt.

Det socialdemokratiske bagland er utilfreds med at partiet undlod at gå med på et forslag om at sætte en stopper for toprocentskravet, da det blev behandlet i Folketinget. Foto: Nanna Navntoft

Socialdemokratiet møder hård kritik fra egne rækker, fordi partitoppen på Christiansborg ikke vil forpligte sig til at afskaffe et omstridt krav til personalet på landets sygehuse.

»Man siger et og gør noget andet. Det er at tale med to tunger. Jeg synes, at man svigter,« siger Ulla Astman (S), formand i Region Nordjylland.

Sagen handler om det såkaldte toprocentskrav, der pålægger sundhedsvæsenet at øge aktiviteterne med 2 pct. hvert år. Det blev indført i 00’erne for at få nedbragt ventetiderne. I dag er konsekvensen ifølge kritikere, at patienter og personale spilder tiden, når det f.eks. bedre kan betale sig at indkalde en patient tre gange i stedet for at behandle vedkommende på én dag.

»Det skriger til himlen, at man nogle gange ulejliger patienterne, fordi der er et aktivitetsmål, der skal nås,« siger Ulla Astman.

S-formand Mette Frederiksen har udtalt, at »toprocentskravet er ikke den rigtige måde at styre alt på i sundhedsvæsenet«, og at der skal udvikles et nyt redskab.

Men det er der ikke behov for, mener Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner:

»Skal der opfindes et nyt bureaukratisk monster, når vi i forvejen bliver målt på 10-15 forskellige måder? Jeg havde egentlig opfattelsen af, at Folketinget gik efter at afbureaukratisere. I stedet skal vi åbenbart have et nyt Excel-ark-system, så regnearkene bliver mere afgørende end hensynet til patienterne.«

Ordentligt politisk arbejde

Sagen er netop blevet behandlet i Folketinget, hvor Socialdemokratiet undlod at gå med på et forslag om at sætte en stopper for toprocentskravet. I stedet stemte partiet for at »igangsætte en gennemgang af styringen på sundhedsområdet«. På den baggrund skal regeringen »komme med forslag til en bedre styring«.

Det risikerer at blive en »syltekrukke«, mener Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for Region Hovedstaden:

»Det er ærgerligt, at de ikke kan vise tillid til, at vi godt kan styre sundhedsvæsenet efter de ret håndfaste krav, der er i dag.«

Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) konstaterer, at »det ville ikke være ordentligt politisk arbejde, hvis vi bare afskaffer det, uden at vide hvad vi skal sætte i stedet for«:

»Prøv bare at se, hvad omlægninger af Skat har betydet. Det vil vi for alt i verden undgå sker igen,« siger han.

Forhandlingerne om regionernes økonomi begynder torsdag i Finansministeriet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: EU’s ”sejr” over Google er stor ståhej for ingenting

Essensen er jo, at Google har udviklet sig til at være en lige så naturlig del af hverdagen som elektricitet, fjernvarme og vand – med andre ord en forsyningstjeneste, hvis reelle motiver de færreste tænker nærmere over eller drager i tvivl.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Glemmer vi frisindet?

Eva Kjer Hansen
Frisindet skal udleves, ikke bare hyldes i skåltaler.

Blog: Ud & se med Zenia Stampe

Mikael Jalving
Blindhed ved højlys dag.
Annonce
Bolig
Velour og mørke træsorter hitter
Sommersæsonen er lig med udsalg – også i møbelbranchen. Bolig ser nærmere på, hvordan man kan gøre en god handel, og hvad man skal lede efter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her