*

Politik

Søren Pind vil sætte ind mod ekstremisme på internettet

Justitsminister Søren Pind præsenterer udspil, der skal imødegå ekstremisme online. Grænsen mellem retsstat og politistat udviskes, lyder kritik.

Konkret foreslås det at straffe personer, der deler ekstremistisk materiale »groft uagtsomt«, dvs. også selv om det ikke kan bevises, at personen havde til hensigt, at det skulle bruges i terrorsammenhæng, sådan som straffeloven kræver i dag. Storbritannien har sådan et forbud, som f.eks. har udløst en dom for at udsende links til videooptagelser af halshugninger. Foto: Lars Krabbe

Det skal være nemmere at dømme folk, der spreder terrorpropaganda, hjemmesider skal kunne blokeres, og så skal et »digitalt agentkorps« på sociale medier svare igen på ekstreme budskaber.

Det er tre hovedpunkter i et oplæg fra justitsminister Søren Pind, der vil indkalde Folketingets partier til at forhandle om radikalisering.

»Det er sindssygt vigtigt, at vi viser, at demokratiet faktisk har handlemuligheder, i en tid hvor islamismen udfordrer os, på samme måde som kommunismen og nazismen gjorde,« siger han.

Konkret foreslås det at straffe personer, der deler ekstremistisk materiale »groft uagtsomt«, dvs. også selv om det ikke kan bevises, at personen havde til hensigt, at det skulle bruges i terrorsammenhæng, sådan som straffeloven kræver i dag. Storbritannien har sådan et forbud, som f.eks. har udløst en dom for at udsende links til videooptagelser af halshugninger.

Et andet forslag går på at få internetudbydere til at blokere hjemmesider med ekstremistisk indhold, sådan som det sker i dag, når Red Barnet og Rigspolitiet anmoder om at få lukket adgangen til sider med børneporno.

Desuden påtænker regeringen at sætte »digitale påvirkningsagenter« til at svare igen på yderligtgående budskaber på nettet.

»De skal lede folk på rette spor,« siger Søren Pind.

Indgreb i frihedsrettigheder

Dansk Folkeparti bakker op.

»Det lyder som sød musik i mine ører. Alt, der kan gøre livet besværligt for ekstremister, vil vi gerne drøfte og kigge på,« siger retsordfører Peter Kofod Poulsen.

Flertal indfører åben »bliv væk«-liste over hadprædikanter

Også Socialdemokraterne er positivt stemt.

»Lige så vel som det har en konsekvens i den fysiske verden at sprede ulovlige budskaber, skal det også have konsekvenser på internettet,« siger retsordfører Trine Bramsen.

Flertal kriminaliserer visse ytringer fra præster og imamer

Enhedslisten kritiserer regeringen for at foretage et »indgreb i de grundlæggende frihedsrettigheder«. F.eks. når hjemmesider kan blokeres, uden at en dommer har vurderet sagen.

»Det overtræder en af grænserne, der går mellem en politistat og en retsstat,« siger retsordfører Pernille Skipper.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Lad glansbillederne krakelere … bare lidt.

Signe Munk
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt.

Blog: DR Detektor misinformerer om sharialov

Jaleh Tavakoli
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation.
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her